CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
La fille inconnue

Produktionsland:
Belgien, Frankrig

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Producere:
Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne
Denis Freyd

Fotograf:
Alain Marcoen

Klipper:
Marie-Hélène Dozo

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.Kvinde, ukendt

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama, Krimi
Varighed:113 minutter
Instruktør:Jean-Pierre Dardenne
Luc Dardenne
 
Premieredato:08-06-2017
Medvirkende:Som:
Adèle HaenelJenny Davin
Olivier BonnaudJulien

En socialrealistisk thriller om påtaget skyld
 
Kort efter konsultationstid ringer det på døren. Den unge kvindelige læge Jenny Davin stopper praktikanten i at åbne. Man må lære at sætte grænser, være disciplineret og professionel. Næste dag kommer politiet for på gadevideoen at konstatere, at pigen der ringede på, er hende der er blevet myrdet.


Copyright:
Camera Film
Så kort kan plottet i brødrene Jean-Pierre og Luc Dardennes nye film beskrives. Men Kvinde, ukendt kan meget mere end blot at være en Hitchcock-lignende suspense-thriller. Som altid hos de belgiske brødre, er der et dybt socialt engagement, jvf. film som Løftet (1996) og Sønnen (2002). Altid super loyal mod den svage del af befolkningen og i dette tilflæde også med plads til et nærbillede af en ung kvindelig læges moralske dilemma. For doktor Jenny Davin, fremragende indforstået, næsten hudløst, spillet af den franske Adele Haenel, føler sig medskyldig. For hvad nu, hvis hun havde ladet praktikanten åbnet døren og lukket den myrdede ind, en sort prostitueret yngre kvinde?

Som altid hos brødrene, er det den socialpsykologiske fremstilling af hovedpersonen, der er det centrale. Hendes samvittighedskval tvinger hende med udgangspunkt i et foto på mobilen af den afdøde, at søge den ukendte kvindens identitet og baggrunden for forbrydelsen i det forfaldne industrimiljø i Liège, hvor klinikken ligger - tæt på en motorvejsudfletning med masser af narko-kriminelle, småforbrydere og prostituerede. Jenny må vide mere om den sorte kvinde, hvis død politiet tilsyneladende ikke prioriterer særlig højt.
Jennys liv tilhører ellers klinikken i de socialt udstødtes kvarter – hun giver endda afkald på et tilbud om en komfortabel universitetskarriere. Skyldfølelsen og politiets passivitet, tvinger hende til sit eget detektivarbejde, der langsom tegner et billede af en udnyttet illegalt indvandret afrikansk prostitueret. Men måske mest interessant, også afdækker den idealistiske, ensomme læges liv. Jennys nysgerrighed, ja, besættelse efter at videre mere om den formodede myrdede, sætter både patient/lægetilliden og lægetavshedsløftet på en prøve.


Copyright:
Camera Film
Doktor Davis ihærdighed bringer os rundt i undergrundsmiljøet – hvor der både lurer øretæver og trusler. Davis er til sidste bloddråbe tro mod sit lægekald – hun flytter endda ind i den lille beskedne praksis for at undgå gentagelsen med den lukkede dør – og fortsætter på trods af politiets uvilje og heftige voldelige trusler fra det kriminelle miljø sin eftersøgning efter at sætte navn og personlighed på den afdøde. Den skyldtyngede læge tilbyder endda, at købe den myrdede et gravsted for at få hende flyttet fra de ukendtes grav. Langsomt former der sig et billede af den berømte nat, hvor doktoren ikke tog imod. Både den myrdedes søster og en mistænkt, når gennem doktorens konfrontation og ubetingede tillid og et løfte om tavshed, til en afklaring. Om afklaringen også gælder Doktor Jenny Davins egen komplicerede karakter, kan man nok tvivle på.

Filmen viser os doktor Davin som et sammensat menneske. Ensom til det næsten utopiske – men 100% loyal over for patienterne og deres miljø. Stresset, engageret, hele tiden afbrudt af patienternes opkald på mobiltelefonen – en dramatisk effekt, der sammen med de mange andre profilerede reallyd-billeder understreger filmens dokumentariske troværdighed. Doktor Jenny Davin er en enstrenget socialt engageret og professionel læge - men forbliver også en næsten ukendt kvinde for os, selv om hun selv får den ukendte kvindes livs- og dødsmønster tydeligt tegnet op.
Kvinde, ukendt er en socialrealistisk krimi, der brillerer med stor skuespilkunst og den ægthed - som forventes fra de dobbelt guldpalmevindere, brødrene Dardenne.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem lavede musikken til An American In Paris?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google