CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
I, Daniel Blake

Produktionsland:
UK, FRankrig, Belgien

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Paul Laverty

Producere:
Rebecca O'Brien

Fotograf:
Robbie Ryan

Klipper:
Jonathan Morris

Komponist:
George Fenton

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
14-10-13:
The Angels' Share
08-03-10:
Looking for Eric
08-01-08:
Vinden der ryster kornet
27-09-05:
Et dristigt kys
07-06-04:
Sweet Sixteen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
DTS-HD

Ekstra materiale:
Kommentarspor, slettede scener, featurette, trailers
Jeg, Daniel Blake

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Ken Loach
 
Anmeldelsesdato:30-05-2017
Medvirkende:Som:
Dave JohnsDaniel
Hayley SquiresKatie
Sharon PercySheila
Briana ShannDaisy
Dylan McKiernanDylan

Et sjældent lille socialt mesterværk
 
Han er sympatisk, med en rar udstråling. Håndværker, der altid har klaret sig selv. Arbejdsvillig. Dygtig 59-årig enkemand. Den gode solide borger, sådan er Daniel Blake. Indtil den dag, han på sin arbejdsplads får et lettere hjertetilfælde, der for en tid passiviserer ham og tvinger ham til kontakt med de sociale myndigheder.


Copyright:
Scanbox
Det er her Ken Loach filmen Jeg, Daniel Blake (Guldpalme-vinder i Cannes 2016) tager sin begyndelse. En √¶gte Loach, (spillefilm nummer 19), som vi kender ham helt tilbage fra starten med Poor Cow (1967) og Kes (1969) ‚Äď √¶gte socialt engageret. En filmskaber der, uden filter, loyalt og med indforst√•else, tager udgangspunkt i det enkelte menneskes ofte fortvivlende situation. For Daniel Blake bliver fanget i det offentlige netv√¶rk af de gode viljers sociallove og ub√łjelige regulativer. Hans l√¶ge tilr√•der ro og hvile ‚Äď men det offentlige systems pointsystem viser kategorisk, at Daniel Blake er arbejdsduelig. I en Kafkask l√łben spidsrod mellem rigoristiske socialr√•dgivere og bedrevidende funktion√¶rer vokser Blakes aggressioner, mens selvv√¶rdet langsomt nedbrydes og krakelerer.

Det er kun en ringe tr√łst, at nogen har der v√¶rre. Katie og hendes to mindre b√łrn har, efter to √•r i en hjeml√łse bolig i London, m√•tte flytte til Newcastle for der at f√• mulighed for i en lille lejlighed. At opbygge et hjem. Daniel Blake, der m√łder den lille familie i en overlevelseskamp p√• socialcentret, bliver en slags bedstefar og handy-man for de tre tilflyttere. Midlerne er sm√•. Katies k√¶mper bravt for at give b√łrnene "en almindelig dagligdag", uden sult og for mange mangler. En stolt og opofrende kamp. Umenneskelig og n√¶sten h√•bl√łs. Rystende er scenen, hvor hun, der ikke selv har spist i flere dage, bes√łger et af frivillige hj√¶lpere etableret gratis supermarked. Hjertegribende, i sin realisme og fortvivlelse.


Copyright:
Scanbox
Tro nu ikke at Jeg, Daniel Blake kun er en sort film. For bag ydmygelserne og blanketrytteriet er der ogs√• plads til en sk√łn overlevelses humor ‚Äď en absurd udlevering af socialsystemerne. Ikke uden ironisk bid, n√•r den erfarne snedker Daniel Blake tvinges p√• kursus, for at l√¶re at udforme sit CV ‚Äď for ellers fastfryses underst√łttelsen. At han er vandt til at skrive med blyant hj√¶lper ham kun lidt i denne computeriserede tidsalder. Menneskesk√¶bner fanget i et system, der nok i tanke og konstruktion er skabt for at hj√¶lpe ‚Äď men i sin udf√łrelse ofte utilsigtet ydmyger og mangler forst√•else for det enkelte menneskes situation.

Daniel Blake bliver mere og mere desperat, mens han afventer resultatet af den appelsag, der skal afg√łre om l√¶gen eller systemet har ret.
Ken Loach og hans manuskriptforfatter gennem 20 √•r Paul Laverty har igen skabt en vred, men samtidig smuk og varm film, om stolte og duelige mennesker, der ikke kun uds√¶ttes for bureaukratiets kulde, men ogs√• for omverdens manglende forst√•else og stigmatisering af "dem uden arbejde". Filmen er et loyal og indforst√•et indl√¶g i velf√¶rdsdebatten. Men f√łrst og fremmest en hverdagsfilm fuld af humor og genkendelige detaljer. Mesterligt, nuanceret og afd√¶mpet spillet af Dave Johns ‚Äď tidligere stand-upper ‚Äď og Hayley Squires, som den k√¶mpende enlige mor.
Et sj√¶ldent lille socialt mesterv√¶rk, man ikke b√łr snyde sig selv for. Selv om (eller netop derfor) filmen let kan give d√•rlig samvittighed. At alle kommunale socialudvalg med f√łlge, p√•l√¶gges at se filmen, burde v√¶re en selvf√łlge ‚Äď endda gerne i arbejdstiden.
 
DVD-vurdering
De næsten otte minutters slettede scener er klippet sammen og uden undertekster, så det er lidt udfordrende at skille dem fra hinanden, hvorimod det er lidt nemmere at overskue "How to make a Ken Loach film"-featuretten.
Den varer 38 minutter og er radikalt anderledes end de 'normale' amerikanske featuretter. Denne er fyldt med b-roll optagelser og langt mere forklarende interview-bidder fra filmfolkene end blot r√łvslikkeri af instrukt√łren.

Endelig er der et kommentarspor med Ken Loach og forfatter Paul Laverty, som ikke er tekstet. Men trods Lavertys tykke skotske accent er de to herrer nemme nok at forst√•. At det s√• er sv√¶rt at f√łlge deres tr√•d, fordi de snakker i √łst og vest, er en helt anden sag.
Jeg blev i hvert fald ikke meget klogere p√• filmen af at k√łre kommentarsporet igennem. Men jeg l√¶rte dog lidt mere om det britiske samfund.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
adidas sl 72 pas cher
2-9-2017 11:27
DAVID MOYES has targeted Peter Crouch to reignite his partnership with Jermain Defoe.
adidas sl 72 pas cher http://adidas.aashop.fr/Homme-Adidas-Originals-ZX-750-Sneakers-noir-rouge-foncé-jaune-Adidas-Sl-72-Pas-Cher-AI5372.html

superstars 2 adidas
2-9-2017 01:05
JURGEN KLOPP dreams of? Liverpool rescuing their season by winning all? 14 remaining games.
superstars 2 adidas http://adidas.kkshop.fr/Adidas-Chaussures-Superstar-II-Gribouillage-Argent-Femmes-Superstars-2-Adidas-ME3965.html

converse blanche
1-9-2017 04:07
PABLO ZABALETA could be in line for a January move to Inter Milan.
converse blanche http://converse.ccsoldes.fr/CONVERSE-Chuck-Taylor-Dainty-Anim-Ox-Canvas-K-(Converse-Blanche)-MC4677.html


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbr√łdre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
The Square23/11
Justice League16/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opg√łret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket dyr optræder IKKE i Disneys tegnefilm Junglebogen?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google