CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Omohide poro poro

Produktionsland:
Japan

Produktionsår:
1991

Manuskript:
Isao Takahata

Producere:
Toshio Suzuki

Fotograf:
Hisao Shirai

Klipper:
Naoki Kaneko
Tomoko Kida
Yasutaka Môri
Takeshi Seyama

Komponist:
Katsu Hoshi

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
21-09-15:
Fortællingen om prinsesse Kaguya
24-09-13:
Oppe på valmuebakken
25-06-12:
Arriettys hemmelige verden
09-03-12:
Nausicaä - fra vindenes dal
14-03-11:
Prinsesse Mononoke
04-06-08:
Kiki den lille heks
09-10-07:
Min nabo Totoro
06-06-06:
Det levende slot
 


Minder fra i går

Anmeldt af:Lauge Hendriksen
Genre:Animation, Drama
Varighed:118 minutter
Instruktør:Isao Takahata
 
Premieredato:27-07-2017
Medvirkende:Som:

Find sjælen i japansk animationsterapi
 
Egentlig er Minder fra i går en ældre sag fra 1991, men filmen fik desværre aldrig den store succes uden for Japans grænser. Siden har vesten dog fået øjnene op for japansk animation, skarpt ført an af selskabet Studio Ghibli og mesterinstruktøren Hayao Miyazaki (Chihiro og heksene og Når vinden rejser sig).
I 2016 stormede den japanske animationsfilm Your Name ud i biograferne. Først i Japan, hvor den slog utallige salgsrekorder, men også i udlandet havde den stor succes. I slipstrømmen fra Your Name, har Minder fra i går nu fået en chance til. Filmen er blevet relanceret og har fået dansk premiere 26 år efter den første gang så dagens lys.


Copyright:
Camera Film
Taeko er en ung kvinde, der arbejder på et kontor i det larmende og pulserende Tokyo. Hun vælger at tilbringe sommerferien hos sin søsters svigerfamilie, der lever fredeligt ude på landet. Taeko har altid holdt af landet og mindes som lille, hvordan hendes store ønske var at holde ferie væk fra byens larm. Som et spøgelse fra fortiden følger man, sideløbende med hendes ferie på landet, minder fra Taekos liv seksten år tidligere, hvor hun gik i 5. klasse. Således følger filmen skiftevis Taeko i 1966 og 1982.
Og fortidens minder jager Taeko. Som et fredeligt spøgelse der hele tiden spørger, hvem hun er blevet til. Men på sit ophold på landet får Taeko, med hjælp fra den charmerende bondedreng Toshio, stille og roligt bearbejdet sine minder og lærer, at der er andre måder at svæve igennem tilværelsen på. Minder fra i går er lavet af det berømte japanske animationsstudie Studio Ghibli og instrueret af Miyazakis læremester Isao Takahata.

Ligesom Your Name spiller kontrasten mellem by og land en central rolle i Minder fra i går. Her repræsenter landet den stolte japanske tradition, og en alternativ levestil til det pulserende byliv. Men her stopper lighederne. For hvor Your Name var smuk i sin intensitet og fantasi og susede afsted med larmende japansk popmusik, så er Minder fra i går smuk i sin dvælende poesi, hvor historien svæver stille og roligt fremad.
Minder fra i går er en meditativ film og ligner i tempo mere Miyazakis Når vinden rejser sig end Makoto Shinkais Your Name. Er det spændene at se en kvinde arbejde på landet for at finde mening med livet? Det er i hvert fald bevægende og bliver til elegant poesi, når Taeko dvæler i fortidens minder. Det er ikke den store episke fortælling, men en film der drives frem af hverdagens fortællinger. Som når Taekos familie spændt forbereder sig på at spise en ananas og forbitret må erkende, at den ikke er lige så sød, som det ananas man køber på dåse.


Copyright:
Camera Film
Minder fra i går er ikke som Your Name en skæbnehistorie mellem to fortabte sjæle. Den hiver ikke følelser direkte ud af lærredet og ind i publikum, men det er heller ikke dens hensigt. Minder fra i går er en eftertænksom fortælling om at vokse op og gå igennem livets faser. Smukt eksemplificeret da Taeko kigger på en sommerfugl og siger: "Uanset om en sommerfugl vil det eller ej, skal den være en larve, før den kan flyve."
Den japanske instruktør Isao Takahata har med Minder fra i går lavet en smuk poetisk dannelseshistorie, der elegant indkapsler både fortidens minder og nutidens drømme. Og måske er der noget smukt i, at Minder fra i går først er udkommet i Danmark 26 år efter den fik premiere i hjemlandet. For filmen minder os om, at animationsfilm er tidsløse.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Lys i mørket17/8
69 Minutes of 86 Days17/8
Hjemme i Verden17/8
Superswede: En film om Ronnie Peterson17/8
Patriarken17/8
The Big Sick17/8
The Dark Tower17/8
Danserinden10/8
Annabelle 2: Skabelsen10/8
Fortiden foran os10/8
Flere bio-anmeldelser
 
Ghost in the Shell11/8
Kong: Skull Island8/8
T2 Trainspotting28/7
20th Century Women25/7
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film spiller Djimon Hounsou ikke med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google