CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Toivon tuolla puolen

Produktionsland:
Finland, Tyskland

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Aki Kaurismäki

Producere:
Aki Kaurismäki

Fotograf:
Timo Salminen

Klipper:
Samu Heikkilä

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
26-09-12:
Miraklet i Le Havre
24-02-07:
Lys i tusmørket
07-12-04:
Total Balalaika Show
07-12-04:
Leningrad Cowboys Meet Moses
10-06-03:
Manden uden fortid
30-05-03:
Pigen fra tændstikfabrikken
30-05-03:
Skygger i Paradis
11-12-00:
L.A. Without a Map
 


Lys i mørket

Anmeldt af:Niels Roe
Genre:Komedie, Drama
Varighed:100 minutter
Instruktør:Aki Kaurismäki
 
Premieredato:17-08-2017
Medvirkende:Som:
Sakari KuosmanenWikström
Sherwan HajiKhaled
Niroz HajiMiriam
Ilkka KoivulaCalamnius
Janne HyytiäinenNyrhinen
Tommi KorpelaMelartin

En flygtning krydser sit spor
 
Finner siges at være reserverede og gå med kniv. Begge slidte klicheer optræder i Aki Kaurismäkis lille perle af en film Lys i mørket. Pudsigt nok opleves de ikke som klicheer, men som vellykkede psykologiske og dramaturgiske greb. Til dem der ikke kender Kaurismäkis filmiske univers kan det kort oplyses, at han ofte skildrer randeksistenser, der kæmper med livets lunefulde, brutale og omskiftelige vinde. Budskaberne er ofte humanistiske og humoren tragikomisk. Filmteknisk set skildres dette gennem en afdæmpet minimalistisk visuel stil, hvor fast kamera og en udsøgt sans for omgivelsernes naturlige stemningspotentiale samt et velklingende lydspor er allestedsnærværende. I sin seneste film opfylder Kaurismäki denne formular til fulde – lige bortset fra at han lidt atypisk behandler et dagsaktuelt emne – i dette tilfælde den famøse flygtningeproblematik.


Copyright:
Camera Film
Fugl Føniks
Helsinki danner stemningsfuldt baggrundstæppe for Lys i mørket. Således udsættes tilskueren for en håndfuld iøjnefaldende locations i form af tilrøgede barer, anonyme offentlige kontorer, dunkle parkeringshaller og en tågeindhyllet havnekaj. Samtlige steder er skildret med fast kamera og med få afvigelser i form af panorering. Nærbilleder benyttes stort set ikke. Den knastøre humor afspejles derfor i den visuelle stil. De første indstillinger af den syriske flygtning Khaled (Sherwan Haji), der ankommer til Helsinki med skib, er fremragende. Han dukker bogstaveligt talt op fra en bunke kul som en anden fugl Føniks. Samtidig følger tilskueren den tilknappede og noble Wikström (Sakari Kousmanen), der smutter fra sin alkoholiserede kone og efterfølgende vinder en større sum penge i kortspil, som han vælger at investere i en restaurant. To handlingsmæssige og tematiske forløb om flugt er således ubesværet blevet slået an, og efter 40 minutter krydser Khaled og Wikström spor i en kort nævekamp, der på ejendommelig vis fører til, at Khaled får arbejde på Wikströms restaurant.

Uforglemmelige scener
Handlingsfremdriften i Lys i mørket må siges at være en kende træg, men det kompenseres af det skøre og skæve persongalleri. I centrum står Wikström som den lettere desillusionerede, men meget hjertevarme og barmhjertige samaritaner-skikkelse, der søger nye græsgange i form af restaurantdrift med tre excentriske medarbejdere, der alle fungerer som perfekte prototyper på Kaurismäkis deadpan humor. Én blandt flere uforglemmelige scener finder sted, da Wikström mod sin vilje er tvunget til at ændre menukortet til sushi, da gæsterne udebliver. Pludselig anduver en bus med snakkesalige asiatere. De får en temmelig utraditionel anretning, da de løber tør for laks. Alt imens er myndighederne på udkig efter illegal arbejdskraft og en flok nynazistiske bøller iført læderjakker og rygmærker fra Finlands befrielseshær jager den sagesløse Khaled. Ikke nok med det, så kæmper Khaled en indædt og frugtesløs kamp for at få sin elskede søster Miriam (Niroz Haji) til Finland.


Copyright:
Camera Film
Lys i al mørket
I snart 40 år har Kaurismäki fløjet andre luftveje som den egensindige og spraglede fugl han er i finsk film. Med sin helt unikke stil, egensindige karakterer og rørende historier har han tryllebundet publikum. Det gælder lige fra de kultagtige Leningrad Cowboys-film og til den eksistentielle Manden uden fortid. På det seneste har Kaurismäki valgt at kaste lys over den højaktuelle flygtningeproblemtik, hvilket blev foregrebet i den forrige film Miraklet i Le Havre. Lys i mørket er en stikpille eller bedre en sylespids kritik af vores formørkede og frygtsomme samfund, der vender ryggen til fremmede elementer. Filmen har alle grundingredienserne til en ægte Kaurismäki film og ikke nok med det, så indeholder den et rungende og utvetydigt budskab om, at menneskelighed og kærlighed altid bør sejre over fremmedhad, forfølgelse og fatalisme. Nu er der blot at vente på, at Kaurismäki disker op med endnu en særegen film, så vi igen kan flygte fra virkeligheden og opleve lys i al mørket.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem debuterede som instruktør i 1978 med ungdomsfilmen Vil du se min smukke navle??
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google