CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mother!

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Darren Aronofsky

Producere:
Scott Franklin
Ari Handel

Fotograf:
Matthew Libatique

Klipper:
Andrew Weisblum

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
23-05-16:
Joy
26-08-14:
Noa
28-06-11:
Black Swan
03-05-11:
Winter's Bone
27-04-11:
Biutiful
29-05-09:
The Wrestler
29-04-08:
Gone Baby Gone
21-08-07:
The Fountain
20-12-05:
Mit indre hav
01-10-02:
Requiem for a Dream
18-09-02:
Et smukt sind
 


Mother!

Anmeldt af:Lauge Hendriksen
Genre:Drama, Gyser
Varighed:115 minutter
Instruktør:Darren Aronofsky
 
Premieredato:14-09-2017
Medvirkende:Som:
Jennifer LawrenceMother
Javier BardemHim
Ed HarrisMan
Michelle PfeifferWoman
Brian GleesonYounger Brother
Domhnall GleesonOldest Son

Er Gud egoist?
 
St√łrstedelen af verdens befolkning er bekendt med denne store fort√¶lling.
Historien om skabelsesberetningen. Historien om Adam og Eva, der smides ud af paradiset have efter at have spist af den forbudte frugt. Historien om Kain der dr√¶ber i Abel i misundelse, og historien om Jesus der ofrede sig for vores synder. Men aldrig har vi f√•et fortalt Bibelen p√• denne m√•de f√łr ‚Äď fra Jordens perspektiv. Det er denne umulige opgave den amerikanske instrukt√łr Darren Aronofsky har kastet sig ud i med sin nyeste film Mother!.


Copyright:
UIP
Hovedrollen Mor (Jennifer Lawrence) bor sammen med Ham (Javier Bardem) p√• landet, hvor de er i gang med at bygge Hams hus op igen efter en stor brand. Det er nu mest Mor der s√¶tter huset i stand, mens Ham mest sidder p√• sit kontor og t√¶nker store tanker. Ham er skaberen, mens Mor er h√•ndv√¶rkeren, der giver huset liv. Det er et flot og mystisk hus, og n√•r Mor g√•r rundt i huset, er det b√•de en storsl√•et og klaustrofobisk fornemmelse p√• samme tid. En dag kommer en mand (Ed Harris) forbi, som Ham giver husly, dog noget mod Mors vilje. Senere dukker den g√¶stende mands kone (Michelle Pfeiffer) op og kort efter deres to s√łnner. Inden Mor f√•r set sig om, er huset overbefolket med mennesker, der behandler det som var det deres eget, og b√•de huset og Mor falder langsomt fra hinanden.

Med Mother! forts√¶tter Aronofsky med at genfort√¶lle historier fra Bibelen. Men hvor hans forrige film Noa var et studie i mennesket destruktive selvopofrelse, s√• er Mother! en bibelhistorie om Jordens eksistens. Et storsl√•et projekt om at modernisere Biblen til nutidens globale problemer. For mennesket er Jordens uindbudte g√¶ster, som langsomt men sikkert slider den op. Og med n√¶sten otte milliarder af disse uindbudte g√¶ster er det m√•ske mere end, hvad vores k√¶re Moder Jord kan b√¶re. Jorden er sublimt personificeret af Jennifer Lawrence i rollen som Mor, der febrilsk fors√łger at tr√¶kke vejret i et kaos af h√•bl√łshed og fortvivlelse. Det er hendes skuldre, filmen bliver b√•ret frem p√•. Alt er set fra Mors perspektiv, og over halvdelen af filmen er med fokus p√• Jennifer Lawrence ansigt. Det er en tung byrde at b√¶re, men Lawrence leverer en gribende pr√¶station som en allegori over jordens forfald. Der falder formentlig endnu en Oscar-nominering hendes vej.


Copyright:
UIP
I Mother unders√łger Aronofsky, hvorfor Gud skabte mennesket. Den alm√¶gtige, der kan skabe alt. Hvorfor s√• skabe os kedelige, d√łdelige v√¶sener? Det er som om Aronofsky vil fort√¶lle os, at hvis vi er skabt af Gud, m√• vi have noget guddommeligt i os, ligesom Gud har noget menneskeligt i sig. Og alle mennesker har brug for anderkendelse. Og hvem bedre til hylde en skaber end skaberens egne v√¶rker? Det er s√•danne 'sm√•' sp√łrgsm√•l, Aronofsky stiller i Mother!. For er vi mennesker i virkeligheden bare en egoistisk skabers fors√łg p√• at blive anderkendt? Det er et imponerende skaberstykke som Aronosfsky har bedrevet med Mother!. Og selvom symbolikken bliver lige lovlig tydelig, er det givetvis Aronoskys hensigt. Gud vil hyldes, og Gud skaber kun for at f√• anderkendelse. Men Gud kan kun blive anderkendt, s√• l√¶nge menneskene har et hjem ‚Äď Jorden. Og det er paradokset, n√•r ens egne v√¶rker selvdestruktivt √łdel√¶gger sig selv og sit hjem.

Hvor Moder Jord k√¶mper en febrilsk kamp for at redde sig selv, s√• har Gud kun skabt Jorden for at blive hyldet af sine egne v√¶rker. Og n√•r huset br√¶nder, s√• forlader Gud os og flygter op i himlen. For Gud er her ikke for at frelse os for vores synder, men for at blive hyldet. Mother! er en nyfortolket klassiker af bibelske dimensioner, der vil blive obligatorisk pensum i religionsundervisning. Et storsl√•et projekt om at modernisere Biblen til nutidens globale problemer set fra det vigtigste vi har ‚Äď Jorden.

Tilgiv os Moder Jord!
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Sm√łlferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Sk√łnheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Han har spillet hende ægtemand i √©n film og instrueret hende i en anden - hvem er der tale om?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google