CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Mother!

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Darren Aronofsky

Producere:
Scott Franklin
Ari Handel

Fotograf:
Matthew Libatique

Klipper:
Andrew Weisblum

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
01-03-18:
Red Sparrow
23-05-16:
Joy
26-08-14:
Noa
28-06-11:
Black Swan
03-05-11:
Winter's Bone
27-04-11:
Biutiful
29-05-09:
The Wrestler
29-04-08:
Gone Baby Gone
21-08-07:
The Fountain
20-12-05:
Mit indre hav
01-10-02:
Requiem for a Dream
18-09-02:
Et smukt sind
 


Mother!

Anmeldt af:Lauge Hendriksen
Genre:Drama, Gyser
Varighed:115 minutter
Instruktør:Darren Aronofsky
 
Premieredato:14-09-2017
Medvirkende:Som:
Jennifer LawrenceMother
Javier BardemHim
Ed HarrisMan
Michelle PfeifferWoman
Brian GleesonYounger Brother
Domhnall GleesonOldest Son

Er Gud egoist?
 
Størstedelen af verdens befolkning er bekendt med denne store fortælling.
Historien om skabelsesberetningen. Historien om Adam og Eva, der smides ud af paradiset have efter at have spist af den forbudte frugt. Historien om Kain der dræber i Abel i misundelse, og historien om Jesus der ofrede sig for vores synder. Men aldrig har vi fået fortalt Bibelen på denne måde før – fra Jordens perspektiv. Det er denne umulige opgave den amerikanske instruktør Darren Aronofsky har kastet sig ud i med sin nyeste film Mother!.


Copyright:
UIP
Hovedrollen Mor (Jennifer Lawrence) bor sammen med Ham (Javier Bardem) på landet, hvor de er i gang med at bygge Hams hus op igen efter en stor brand. Det er nu mest Mor der sætter huset i stand, mens Ham mest sidder på sit kontor og tænker store tanker. Ham er skaberen, mens Mor er håndværkeren, der giver huset liv. Det er et flot og mystisk hus, og når Mor går rundt i huset, er det både en storslået og klaustrofobisk fornemmelse på samme tid. En dag kommer en mand (Ed Harris) forbi, som Ham giver husly, dog noget mod Mors vilje. Senere dukker den gæstende mands kone (Michelle Pfeiffer) op og kort efter deres to sønner. Inden Mor får set sig om, er huset overbefolket med mennesker, der behandler det som var det deres eget, og både huset og Mor falder langsomt fra hinanden.

Med Mother! fortsætter Aronofsky med at genfortælle historier fra Bibelen. Men hvor hans forrige film Noa var et studie i mennesket destruktive selvopofrelse, så er Mother! en bibelhistorie om Jordens eksistens. Et storslået projekt om at modernisere Biblen til nutidens globale problemer. For mennesket er Jordens uindbudte gæster, som langsomt men sikkert slider den op. Og med næsten otte milliarder af disse uindbudte gæster er det måske mere end, hvad vores kære Moder Jord kan bære. Jorden er sublimt personificeret af Jennifer Lawrence i rollen som Mor, der febrilsk forsøger at trække vejret i et kaos af håbløshed og fortvivlelse. Det er hendes skuldre, filmen bliver båret frem på. Alt er set fra Mors perspektiv, og over halvdelen af filmen er med fokus på Jennifer Lawrence ansigt. Det er en tung byrde at bære, men Lawrence leverer en gribende præstation som en allegori over jordens forfald. Der falder formentlig endnu en Oscar-nominering hendes vej.


Copyright:
UIP
I Mother undersøger Aronofsky, hvorfor Gud skabte mennesket. Den almægtige, der kan skabe alt. Hvorfor så skabe os kedelige, dødelige væsener? Det er som om Aronofsky vil fortælle os, at hvis vi er skabt af Gud, må vi have noget guddommeligt i os, ligesom Gud har noget menneskeligt i sig. Og alle mennesker har brug for anderkendelse. Og hvem bedre til hylde en skaber end skaberens egne værker? Det er sådanne 'små' spørgsmål, Aronofsky stiller i Mother!. For er vi mennesker i virkeligheden bare en egoistisk skabers forsøg på at blive anderkendt? Det er et imponerende skaberstykke som Aronosfsky har bedrevet med Mother!. Og selvom symbolikken bliver lige lovlig tydelig, er det givetvis Aronoskys hensigt. Gud vil hyldes, og Gud skaber kun for at få anderkendelse. Men Gud kan kun blive anderkendt, så længe menneskene har et hjem – Jorden. Og det er paradokset, når ens egne værker selvdestruktivt ødelægger sig selv og sit hjem.

Hvor Moder Jord kæmper en febrilsk kamp for at redde sig selv, så har Gud kun skabt Jorden for at blive hyldet af sine egne værker. Og når huset brænder, så forlader Gud os og flygter op i himlen. For Gud er her ikke for at frelse os for vores synder, men for at blive hyldet. Mother! er en nyfortolket klassiker af bibelske dimensioner, der vil blive obligatorisk pensum i religionsundervisning. Et storslået projekt om at modernisere Biblen til nutidens globale problemer set fra det vigtigste vi har – Jorden.

Tilgiv os Moder Jord!
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Loving Vincent15/3
Så længe jeg lever8/3
Death Wish: En mand ser rødt8/3
120 slag i minuttet8/3
I fars hænder1/3
Red Sparrow1/3
The Florida Project1/3
Game Night22/2
The Shape of Water22/2
Molly's Game22/2
Flere bio-anmeldelser
 
Blade Runner 20492/3
The Snowman16/2
Kingsman: The Golden Circle13/2
Mother!12/2
The Big Sick9/2
It2/2
American Made22/12
Dunkirk21/12
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem er skurken i Disney-klassikeren Snehvide og de syv små dværge?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google