CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Beguiled

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Albert Maltz, Irene Kamp, Sofia Coppola

Producere:
Sofia Coppola
Youree Henley

Fotograf:
Philippe Le Sourd

Klipper:
Sarah Flack

Komponist:
Laura Karpman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
03-07-17:
Hidden Figures
30-09-14:
Grace of Monaco
05-06-08:
Cassandra's Dream
27-08-07:
Ask the Dust
19-04-07:
Marie Antoinette
06-09-05:
A Home at the End of the World
15-09-04:
Tilbage til Cold Mountain
01-09-03:
The Hours
30-09-02:
Hollywoods hemmelighed
15-05-02:
Crazy/Beautiful
20-08-01:
The Virgin Suicides
 


The Beguiled

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:93 minutter
Instruktør:Sofia Coppola
 
Premieredato:05-10-2017
Medvirkende:Som:
Colin FarrellCorporal McBurney
Nicole KidmanMiss Martha
Kirsten DunstEdwina
Elle FanningAlicia
Oona LaurenceAmy
Angourie RiceJane

En fremmed vækker længsler i pigesind
 
En ung pige med en lang fletning ned ad ryggen og en fletkurv under armen, kl√¶dt i en hvid 'eventyr-kjole', p√• vej ind i skovens dyb. R√łdh√¶tte? Et eventyr, ikke helt ufarligt, er ved at tage sin begyndelse. Skovens m√łrke grene er t√¶tte og jo l√¶ngere hun tr√¶nger ind i m√łrket, jo mere fornemmer vi fare og uhygge. Hun b√łjer sig ned for at samler svampe i sin kurv. S√• lyder et skrig. Ulven? Nej, for lettere skjult under nedfaldne blade, ligger en mand ‚Äď en s√•ret soldat, der inderligt appellerer om pigens hj√¶lp.


Copyright:
UIP
S√•dan starter Sofia Coppolas ny film The Beguiled. Vi er i Virginia, i 1864, en af sydstaterne, under den amerikanske borgerkrig. Isoleret, fjernt fra slagmarken, ligger en pigekostskole i et dr√łmmesk√łnt mansion med gr√¶ske s√łjler, spejle og saloner, nu kun beboet af syv personer. Forstanderen Martha, en l√¶rerinde Edwina og fem elever ‚Äď ingen m√¶nd. Et lille luksus kvindesamfund, hvor l√¶rdom, tro og dannelse er i h√łjs√¶de afsk√•ret fra omverden. Et kloster, et de luxe f√¶ngsel, beskyttet for borgerkrigens r√¶dsler.

Vores lille 'R√łdh√¶tte' f√•r, efter at have overvundet sin f√łrste forskr√¶kkelse, medlidenhed med soldaten, der er alvorligt s√•ret i benet. Sammen sl√¶ber de sig gennem skoven, hjem til pigekostskolen, hvor den fremmed, en mand, en soldat, en s√•ret, v√¶kker stort postyr ‚Äď og overvejelser om, hvor langt n√¶stek√¶rligheden r√¶kker. For egentlig burde de nok overgive ham til h√¶ren. Den myndige Martha, igen en superrolle til Nicole Kidman, sk√¶r igennem med ordene: "Du er nok den mest uvelkomne, man kan forestille sig" og g√•r s√• professionelt i gang med at vaske hans krop (!) og rense hans bens s√•r.
Resten af filmen handler om soldatens aklimation og langsomme helbredelse ‚Äď men ikke mindst om kvindernes/pigernes, alle syvs, individuelle reaktioner p√• det fremmede mandfolks tilstedev√¶relse i huset. For det er det han er, i Colin Farrells skikkelse, et flot mandfolk, en alpha-han, med et stort f√łlelsesregister og irsk accent!

Historien er god. Baseret p√• en roman af Thomas Cullinan (1966) og har da ogs√• v√¶ret filmatiseret f√łr af Don Siegel med Clint Eastwood i den mandlige rolle (1971). Sofia Coppola har valgt at genfort√¶lle historien, set med pigernes √łjne. Det raffinerede sex-relaterede og dragende, alt det usagte. Sp√¶ndingerne pigerne imellem ‚Äď jalousi, forelskelse, spirende sex ‚Äď i et isoleret kvindemilj√ł. Det er det, der interesserer Coppola. En stjernebes√¶tning med Kirsten Dunst som l√¶rerinden, der for alvor forelsker sig i den fremmede.


Copyright:
UIP
Sj√¶ldent har man oplevet et Sydstats hjem i s√• smukke douce farver, en k√¶len for detailler i datidens kjoler og scenografi, et gennemf√łrt set-up, som vi ogs√• husker fra Sofia Coppolas Marie Antoinette. Borte med bl√¶sten kan godt g√• hjem og l√¶gge sig. Det lukkede milj√ł, hvor b√łn, franskkundskaber og klassisk pianospil er i h√łjs√¶de. Hvem er fanget af hvem, bliver sat under lup. L√¶g dertil (selvf√łlgelig) k√¶rlighed og jalousi, der opst√•r pigerne imellem i en verden fuld af tabuer ‚Äď og endda med kanontorden i baggrunden. For t√¶nk, hvis det blev opdaget, hvad de skjuler.

The Beguiled er et sj√¶ldent helst√łbt, b√•de i sin dramatiske udvikling, men ogs√• i et formidabelt kameraarbejde, ofte til levende lys (Phillip Le Sourd). En rendyrket √¶stetik, der i al sk√łnheden opsummerer pigesindene, der rummer en undertone af nysgerrighed, l√¶ngsel mod en ukendt k√¶rlighed, fremprovokeret ved en mands tilstedev√¶relse ‚Äď ganske vist s√•ret med stok.
Sofia Coppola har endnu engang bevist, at hun h√łrer til en af Hollywoods fremmeste. En sj√¶ldent vellykket melodramatisk film med uskyldsrene ungm√łer i smukke Sydstats tableauer, hvis sk√łnhed aldrig kv√¶ler den underliggende higen efter en frihed og en endnu kun svagt erkendt lyst til sex og k√¶rlighed.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film har Morten Arnfred ikke instrueret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google