CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Snowman

Produktionsland:
USA, UK, Sverige

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Hossein Amini, Peter Straughan, Søren Sveistrup

Producere:
Tim Bevan
Eric Fellner
Peter Gustafsson
Robyn Slovo

Fotograf:
Dion Beebe

Klipper:
Claire Simpson

Komponist:
Marco Beltrami

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
06-10-17:
Alien: Covenant
29-05-17:
Assassin's Creed
17-12-15:
Macbeth
01-07-15:
Whiplash
20-01-15:
Fasandræberne
02-11-12:
A Dangerous Method
12-06-12:
Dame, Konge, Es, Spion
17-11-09:
Antichrist
 


Snemanden

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Krimi, Drama
Varighed:125 minutter
Instruktør:Tomas Alfredson
 
Premieredato:12-10-2017
Medvirkende:Som:
Michael FassbenderHarry Hole
Rebecca FergusonKatrine Bratt
Chloë SevignySylvia Ottersen
Val KilmerGert Rafto
J.K. SimmonsArve Støp
Charlotte GainsbourgRakel
Se komplet creditliste her

Slut med snemandshyggen
 
Snemænd er nok kolde, men også trivelige og hyggelige. Smager lidt af brunkager, jul, kælk og barnlige glæder.
Sådan har de fleste det vist med den trinde hvide mand med kuløjnene, gulerods næsen og et stort smil. Han udstråler hygge og tryghed. Ak, det var dengang, før norske Jo Nesbøs skrev krimien og svenske Tomas Alfredson instruerede (oprindeligt tiltænkt Martin Scorsese) den engelsk producerede Snemanden – for her er det slut med snemandshygge. I stedet får vi horror og blodspor i sneen.


Copyright:
UIP
Og sne er der nok af, i Oslo og Bergen, hvor filmen tager sit udgangspunkt – sjældent har vi oplevet så smukke hvide snelandskaber, i kontrast til filmens mørke, dystre handling.
Snemanden er en nordic-noir film i Stieg Larsson stil. En krimifilm med norsk touch, tilsat lidt skandinavisk velfærd og nærdemokrati – også med sindets mørke sider. Harry Hole er den geniale politimand. En lidt lurvet, fordrukken opdager, med rod i sit privatliv, der sjældent gå regelret til værks, når han skal opklare de store mordgåder – og det har han gjort i en række af Jo Nesbøs internationale krimibestsellere. En type vi kender fra mange amerikanske/franske film-noir dramaer fra 40-50'erne. Her er det Michael Fassbender, der lægger krop og psyke til den selvdestruerende lettere alkoholiserede mesteropdager – og det gør han overbevisende.

Det hele starter (naturligvis) med en snemand. Harry, der med tømmermænd så store som Holmenkollen, vender tilbage til Oslo politi, hvor der venter ham en børnetegning af den kolde hvide mand – og så følger mord på mord, alle relateret til snemænd. En seriemorder af de allerbestialske hærger byen og sammen med den kvindelige partner Katrine Bratt, dejligt varmt spillet af Rebecca Ferguson, bliver de ledt på vildspor gennem det meste af opklaringsarbejdet. At Oslo by samtidig er i international konkurrence om at få verdensmesterskaberne i skiløb til byen, gør at serie-mordene, ikke ligefrem, er den bedste turistreklame (byen får ski-mesterskabet!). Men det skal blive meget mere speget.


Copyright:
UIP
Katrine har også en tung fortid, der væves ind i plottet og samtidigt er der rod i Harrys dameliv – med kæresten, den dejlige og udtryksfulde Rakel (Charlotte Gainsbourg) og hendes søn. Så fortidens og nutidens mørke skygger blandes i et spil, der hver gang ender, ja, gæt: Med en snemand! Og uden at røbe for meget, så skal den klassiske nøgle til alle uhyrlighederne – og de er mange og grusomme – findes i barndommen, tja, det er ikke Rosebud, denne gang, men snemanden.

Der er mange intriger, ægte og falske spor, at holde rede på i et flot internationalt cast, hvor også danske David Dencik dukker op som en mystisk blakket abortlæge Dr. Idar Vetlesen. Storkapitalen spøger i baggrunden, hvor en dameliderlig multimilliardær Arve Støp (J.K. Simmons) trækker i snore og stropper. Hvilken rolle han egentlig spiller, gik ikke op for os på bagerste række.
Snemanden er en blodig sag – vi spares hverken for afhuggede lemmer eller knuste hoveder. Filmen er med sin blanding af imponerende on location filmede snelandskaber og velspillet krimidrama en flot fortolkning af en af de populære serieromaner – og en fantastisk turistreklame for norsk vinterskønhed. At vores forestilling om den romantiske hygge-snemand smeltede under vejs, må vi tage med i købet.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
The Square23/11
Justice League16/11
Rodin16/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Eva Green spiller i den nye Casino Royal Bond-baben Vesper Lynd. Hvilken af nedenstående film har hun også medvirket i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google