CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Småstad

Produktionsland:
Sverige

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Johan Löfstedt, Anna Potter

Producere:


Fotograf:
Nils Petter Lofstedt

Klipper:
Johan Löfstedt

Komponist:
Leif Jordansson

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.Kære far

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:91 minutter
Instruktør:Johan Löfstedt
 
Premieredato:19-10-2017
Medvirkende:Som:
Björn LöfstedtBjörn
Pelle LöfstedtPelle
Anna LöfstedtAnna
Bengt SturzenbeckerBengt
Anders CarlsénAnders
Maja LöfstedtMaja

Redelig – men kedelig
 
En familiefilm er, sådan som man normalt forstår begrebet, en film for hele familien, store og små – som Harry Potter-, Min søsters børn- og Far til fire-filmene. Den svenske film Kære far er en helt anden slags familiefilm, der handler om familien og hvor hele familien medvirker både foran og bag kameraet. Jeg tror, jeg nåede, at læse familienavnet Löfstedt otte gange på credit-listen – men, der skal nok være endnu flere!


Copyright:
Øst for Paradis
Johan Löfstedt er ham, der har samlet video, smalfilm, super8, VHS fra den kære familie Löfsteds gemmer og albums og som instruktør/manusforfatter klippet det hele sammen til en fiktiv historie om børnenes reaktionen på farens død.
Far, mor og fem børn er kærnefamilien Løfstedt, i en lille svensk udkants landsby. Fire søstre og en lillebror – og det er ham, Björn, der er en slags hovedperson. Björn (53 år, med familie og børn), skal holde talen ved farens begravelse – og det har den staude, gennem hæderlige, generte, indadvendte svensker rigtig svært ved. Han får stammende begyndt på talen, men må så i desperation forlade selskabet og søge ud i naturen, ud i ensomheden, for han magter ikke sætte ord på sin sorg.

Efter farens død finder de efterladte på computeren en række små afskedsvideoer – en til hver af de fem børn. Alle giver mulighed for konfrontation og kommentarer fra den enkelte af de berørte, om de nu hver især nåede det de ville med livet og var tro mod sig selv. Et billede af ganske almindelige svenskeres overvejelser og revurderinger af elementære livsnære problemer. Alt sammen vist gennem interviewes og bladring i nostalgiens billedbog. Et ægte og sympatisk dokumentarisk nærbillede af et familieliv og et lille nært samfund – Småstad, som filmen hedder på svensk.


Copyright:
Øst for Paradis
Imponerende, hvad der har ligget af fotomateriale i skuffer og på loftet – tænk engang, hvis det var ens egen familie! Og det er nok filmens største fejl – at det er det ikke. Og så kølnes interessen betydeligt overfor Björns skyhed, Gunillas jobproblemer, Kinas ambulancefører drømme, etc.
For nok er filmen med sine kornede farveoptagelser og sort/hvide billeder, til det yderste dokumentarisk redeligt – men det rimer desværre også på kedeligt. Film om en ganske almindelig familie, er lavet masser af gange og kan i den rigtige kunstners hånd være et gribende medrivende mesterværk. I Kære far – hvor man ligefrem dyrker en amatørs behjertede forsøg – bliver det let til en gang velment hjemmesløjd, der trods for genkendelser og almen menneskelige følelser, ikke når meget ud over familierampen. Højest et lokalt familiekuriosum og et billede af en lille svensk bys liv under den stille overflade. Filmens lidt banale morale er, at selv i en verden, der nærmest står stille, er det aldrig for sent, at tage sit liv op til overvejelse – og sætte en ny kurs.
Det skal nævnes, med fare for at afsløre filmens dramatiske højdepunkt, at Björn, ved en amatørforestilling i Lillebyen, får holdt sin lidt forsinkede begravelsestale. Så er den sløjfe bundet på en spillefilm, der med sit mikrounivers, har svært ved at nå meget længere ud, end til den småstad filmen skildre.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad refererer navnet 'Mifune' til i Søren Kragh-Jacobsens Mifunes sidste sang?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google