CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Suburbicon

Produktionsland:
USA, UK

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Joel Coen, Ethan Coen, George Clooney, Grant Heslov

Producere:
George Clooney
Grant Heslov
Teddy Schwarzman

Fotograf:
Robert Elswit

Klipper:
Stephen Mirrione

Komponist:
Alexandre Desplat

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
26-07-16:
Hail, Caesar!
28-07-14:
Inside Llewyn Davis
15-07-14:
Monumenternes mænd
15-08-12:
Kamæleonen
22-03-10:
A Serious Man
11-02-09:
Burn After Reading
25-07-07:
The Good Shepherd
16-05-06:
Good Night, and Good Luck.
24-09-03:
Confessions of a Dangerous Mind
14-07-03:
Far From Heaven
06-06-01:
O Brother, Where Art Thou?
25-10-00:
Enden på legen
 


Suburbicon

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama, Krimi
Varighed:104 minutter
Instruktør:George Clooney
 
Premieredato:07-12-2017
Medvirkende:Som:
Matt DamonGardner
Julianne MooreRose / Margaret
Oscar IsaacBud Cooper

En udspekuleret thriller med samfundsmorale
 
Enhver fortjener en by som Suburbicon. Her er smukke ens villaer med garage. Alle med velplejede haver og pastelfarvede dollargrin foran nyslåede plæner. Her er ro og fred, tryghed og søde venlige (hvide)naboer. Sådan lyder reklamefilmens budskab, der skal tiltrække folk fra USA's stater til den lille lykke villaby. Her kan middelstands amerikaneren realisere "den amerikanske drøm" om kernefamilie, godt naboskab og succes på arbejdsmarkedet. Reklamefilmen (en skøn pastiche, med opgejlet speakerstemme, solskins billeder og lykke-tegninger af nuttede børn og hjemmegående husmødre) er introduktionen til skuespilleren og instruktøren George Clooneys film, baseret på et manuskript af de legendariske Coen-brødre.


Copyright:
UIP
Vi er i slut 50'erne. Et stilsikkert billede, med en detailrigdom i lækre Technicolor farver, af det lille velstands ghetto – hvor vi først zoomer ind på familien Gardner Lodge, med familiefaren (Matt Damon) og den hjemmegående hustru Rose (Julianne Moore), der har været ude for et færdselsuheld og derfor er bundet til en kørestol, plus hendes tvillingesøster Margaret, der går til hånde og lidt mere (spillet af, ja , gæt: Julian Moore) og den 10-årige stærkt observerende søn Nicky, ikke mindst: Idyl, idyl, idyl.
Men under overfladen lurer... Vi fornemmer det. Noget er ikke helt som det skal være. Da den lille familie bliver udsat for et røveri, med en kloroformering, med Roses død som udgang, er vores mistanke vagt. Selv om en helt anden begivenhed i nærmiljøet overskygger alt andet, nemlig, at Meyer og hans lille familie flytter ind i nabohuset. Og det giver hidsige demonstrationer og voldelige handlinger. For Meyers er afroamerikanske – kort sagt: Sorte. Og lykkeland er kun forbeholdt hvide, der hadske råber racistiske slagord, afbrænder kors og bygger høje hegn ind til de nyankomne, helt i stil med hvad der skete i parcel-nybyggeriet Levittown i 50'erne.

De to parallelhandlinger udvikler sig begge voldsomt. For Garder Lodge-familien har fejet bunker af snavs ind under gulvtæppet. Utroskab, forsikringssvig, afpresning og mord, som både politiet og forsikringsagenten har mistanke om. Sønnen Nicky går med barnet uskyld ind i begge konflikter. Dels som øjenvidne til hjemmets drama. Chokeret i sin barneuskyld, da han uforvarende kommer ned i bordtenniskælderen, hvor faren lysten smækker tante Roses bare bag, med et bordtennisbat. Dels med sit venskab med nabodrengen, sorte Andy.


Copyright:
UIP
Første del af filmen har en stille suspense og en hverdagstone, hvor man med stor positivitet tænker på Douglas Sirks film i 50'erne, som f.eks. All That Heaven Allows (1955) og glæder sig over rytmen og stilsikkerhed. Så begynder voldsomhederne for alvor at udvikle sig, både hos familien Lodge og i det lille de luxe villasamfund, der bobler over af racisme. Fru Mayer, der bliver nægtet indkøb i det lokale supermarked etc. Personkarikaturerne, som f.eks. onkel Mitch, de to afpressere og forsikringsagenten, bliver mere til en vulgær tegneserie – i bedste fald sort humor – end til den samfundskritiske film, man fornemmer Clooney gerne vil præsentere os for.

Suburbicon er en dramatisk og udspekuleret krimi, med samfundsmorale og en lidt for firkantet bedreviden – men også en fremragende stiløvelse, som 50-er-fans vil elske. Coen-brødrenes manuskript er fra slut 80'erne, baseret på en virkelig hændelse. Clooney har 'moderniseret' det og givet filmen et touch af indirekte nutidig amerikansk selvkritik. Alene derfor er filmen værd at se. Hvordan Coen-brødrene, ville have løst opgaven, må stå hen. Ærgerligt nok.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film har Keanu Reeves spillet overfor Uma Thurman, Glenn Close og Michelle Pfeiffer?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google