CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Made

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Gary Spinelli

Producere:
Doug Davison
Brian Grazer
Ron Howard
Brian Oliver
Kim Roth
Tyler Thompson

Fotograf:
César Charlone

Klipper:
Saar Klein
Andrew Mondshein
Dylan Tichenor

Komponist:
Christophe Beck

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Universal/Sony Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
02-08-18:
Mission: Impossible - Fallout
06-03-17:
Jack Reacher: Never Go Back
04-02-16:
Ex Machina
09-12-15:
Mission: Impossible - Rogue Nation
31-10-14:
Frank
27-10-14:
Edge of Tomorrow
29-04-13:
Jack Reacher
22-05-12:
Mission: Impossible - Ghost Protocol
29-11-10:
Knight and Day
24-06-08:
Jumper
22-11-05:
Mr. and Mrs. Smith
21-03-05:
Collateral
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
DTS-HD

Ekstra materiale:
Slettede scener, featuretter, trailers
American Made

Anmeldt af:Daniel Skov Madsen
Genre:Action, Komedie
Varighed:115 minutter
Instruktør:Doug Liman
 
Anmeldelsesdato:22-12-2017
Medvirkende:Som:
Tom CruiseBarry Seal
Domhnall GleesonMonty Schafer
Sarah WrightLucy Seal
Caleb Landry JonesBubba
Jesse Plemons
Jayma MaysDana Sibota

Cruise-smilet
 
Tom Cruises smil rummer så meget. Superstjernen har efterhånden flashet os sine snorlige og blændende hvide tænder i mange årtier. Smilet er det samme, og den lidt større mængde smilerynker omkring øjnene har næsten kun gjort det bedre. Det smil er indbegrebet af Hollywood og i sandhed larger than life. Men der er også noget lumsk ved det, noget kunstigt og manisk, som om 1000 små rumvæsner styrer Cruises ansigtsmuskulatur indefra. Det er de kvaliteter Cruise udnytter som den moralsk inhabile men charmerende Barry Seal i American Made. Uden hans smil havde den næppe været en lige så underholdende lille sag, som den er.


Copyright:
UIP
Cruise og smilet indtager som sagt rollen som virkelighedens Barry Seal, selvom American Made kun er løst baseret på de virkelige begivenheder. I 1978 arbejder han som rutepilot og keder røven ud af bukserne. Det ændrer sig dog, da han får et lukrativt tilbud fra CIA om hemmelige foto-overflyvninger af Sydamerika. Men Seal vil have mere. I Sydamerika bliver han involveret med narkosmugling for det begyndende Medellin-kartel, der inkluderer hyggelige fætre som Pablo Escobar. Pengene ruller ind for Seal og hans kone Lucy (Sarah Wright). Inden længe er Seal involveret i leverancer af våben fra den amerikanske regering til de sydamerikanske guerillastyrker, mens han fragter store mængder kokain med tilbage til USA. Så er spørgsmålet bare, hvornår den ene side opdager den anden, og Barrys position i midten mister sin glans.

Der er fart på Seal. Når han ser sit snit til hurtige penge – og lige så hurtige fly – så kræver det ikke meget overtalelse at få ham med ombord. Cruise smiler sig vellykket gennem rollen som en mand, der både charmerer sydamerikanske narkokarteller, den amerikanske regering og en noget forpint kone, der dog ikke klager over det luksusliv, der følger med den ulovlige livsstil. Seal forstår aldrig helt omfanget af, hvad han roder sig ud i, i hvert fald ikke før det er for sent, og Cruise er velvalgt i en rolle, hvor han får lov til at motionere lidt mere end bare actionmusklen. Vi er ikke helt oppe på et Magnolia-lignende niveau af udfordring for den garvede stjerne, men mindre kan også gøre det.


Copyright:
UIP
Det er godt at Cruise er god i American Made, for han skal næsten egenhændigt bære filmen. Ellers gode skuespillere som Domhnall Gleeson og den allestedsnærværende Caleb Landry Jones kigger kun kort forbi. Det har også noget at gøre med filmens tempo, som det meste af tiden er dejligt højt. Seals liv bliver tiltagende mere bizart, og filmen har en sorthumoristisk tone i fremstillingen af blandt andet hans kvaler med at få plads i huset til alle de penge, han skal have hvidvasket, eller et flystyrt, der ender med Seal på flugt på en børnecykel i en sky af kokain. Netop fly spiller ikke overraskende en stor rolle i filmen, og instruktør Doug Liman bruger både sin action-erfaring – og sin egen og Cruises evner som virkelige piloter – til at levere nogle virkeligt imponerende fly-scener.

Det er ikke svært at spotte forbillederne for American Made. Martin Scorsese lurer i baggrunden med Wolf of Wall Street og selvfølgelig Goodfellas. Filmen kæmper da også med de samme problemer. I fortællingen om en charmerende kriminels storhed og fald, er det næsten altid sjovere at se storheden end faldet. American Made mangler simpelthen tyngden til at levere, når alvoren trænger sig på for Seal i sidste ende. Derfor ender filmen mere som en underholdende, men overfladisk, omgang Scorsese-light. American Made slår energisk smut over en fascinerende del af nyere amerikansk historie, men historien om Barry Seal bliver aldrig rigtigt mere end Cruises smil fanget i et net af kulørt 70’er og 80’er nostalgi. Men det er måske også nok.
 
DVD-vurdering
Det er en overraskende frisk bonuspakke vi får med blu-ray'en. Seks slettede scener med forklarende kommentarer fra instruktør Doug Liman, og seks korte making of-featuretter, der især tegner et farverigt billede af Tom Cruise og Doug Limans samarbejde. Det er nemt at komme igenne og ganske underholdende. Lidt med rigtig godt!

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Barneyxcq
16-2-2018 12:13
hV0crR http://www.LnAJ7K8QSpfMO2wQ8gO.com


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Han har spillet hende ægtemand i én film og instrueret hende i en anden - hvem er der tale om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google