CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A German Life

Produktionsland:
Østrig

Produktionsår:
2016

Manuskript:
Christian Krönes, Olaf S. Müller, Florian Weigensamer

Producere:
Christian Krönes
Roland Schrotthofer
Florian Weigensamer

Fotograf:
Frank Van Vught

Klipper:
Christian Kermer

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.Et tysk liv - Goebbels' sekretær

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Dokumentar
Varighed:107 minutter
Instruktør:Christian Krönes
Olaf S. Müller
Roland Schrotthofer
Florian Weigensamer
 
Premieredato:25-01-2018
Medvirkende:Som:
Brunhilde Pomsel

Vi vidste ingenting
 
"Jeg vidste ingenting. Jeg gjorde ikke andet end at skrive på maskine". Har vi hørt den undskyldning før? En tyskers fortrængning af mange af de tyske skændselsgerninger, som Nazisterne under Hitlers ledelse, påførte verden. Udsagnet kommer i filmen Et tysk liv fra Brunhilde Pomsel - ikke noget hvem-som-helst vidne. Fra 1942 frem til 2.verdenskrigs afslutning var hun propagandaminister Joseph Goebbels sekretær – altså tæt på ondskabens bål.


Copyright:
Camera Film
Som 104-årig vælger hun at stå frem og lade sig interviewe. En 30 timers samtale, redigeret ned af instruktørerne Christian Krönes, Olaf S. Müller, Florian Weigensamer, til små to timer. Formentligt rædselsregimets sidste nulevende øjen- men næppe sandhedsvidne (Brunhilde Pomsel dør som 106-årig i 2017). Alene det faktum, er med til at vi gøre filmen til noget ganske særligt.
Ansigtet er fastholdt i et sort/hvidt nærbillede, hvor tidens mange, mange rynker har skåret dybe skår og fure, et landskab fyldt med kløfter og ar. Langsomt fører hun hånden søgende mod kinden, retter på brillen, synet er svagt – men stemmen er kraftig. Omhyggeligt, med en stor viljekraft, fortæller hun direkte til kameraet sin historie, om sit miljø og opvækst i Berlin efter 1.verdenskrig. En tysk familie, som så mange andre. Den gang, hvor pligt og disciplin var vigtige preussiske dyder og hvor opdragelsesmetoden var tæsk med tæppebankeren. En ganske almindelig tysk pige. Tøsefjollet, naiv, overfladisk, måske lidt dum og helt uinteresseret i politik. Valgdagen var en stor jubelfest, selv om hagekors og Hitlers kontrafej var på alle valgplakaterne.

Brunhilde Pomsel, får ingen egentlig uddannelse, arbejder for Dr. Goldberg som advokatsekretær. Da han tvunget (han er jøde!), må indskrænke sit arbejde, supplerer hun sin indtægt ved renskrivning af en nazists manuskripter – der til gengæld giver hende chancen for et ønskejob på den tyske Statsradio. Der er dog lige det, at hun skal være medlem af nazi-partiet. Det er der vel ikke noget galt ved, det vil jo alle være, efterrationaliserer hun. En ekstra krølle på indmeldelsen er, at Brunhildes bedst veninde, Eva (jøde), "hun var som en af os" venter i haven, medens Brunhildes medlemskort udstedes. Eva forsvinder senere til i en af Goebbels udryddelseslejre. Nu spidser vi øren, for Brunhilde Pomsel er avanceret, til propagandaminister Goebbels sekretær. En elegant, ikke særlig høj, yderst velklædt, med smukke velplejede hænder, der halter en smule – og kan virke arrogant. Den gamle dame er ikke i tvivl, Goebbels er en dannet, kultiveret herre. Jeg/vi vidste ikke bedre. Først, da han på Sportspalas i Berlin februar 1943, efter nederlaget ved Stalingrad, ekstatisk råber til folkemængden: "Wollt ihr den totalen Krieg", overraskes hun over, hvor fremragende en skuespiller Joseph Goebbels var.


Copyright:
Camera Film
Roligt og afbalanceret forklarer (forsvarer) hun sin blindhed overfor alle de bestialske grusomheder, medgiver sin naivitet – men sådan var det dengang. Det er vigtigt, at forstå, vi anede ikke noget om jødeudryddelsens konsekvenser – nok forsvandt Eva og dr. Goldberg til Kz-lejre, men at de systematisk blev dræbt. Vi anede det ikke! Vi boede dengang i en osteklokke. Tyskland var på en måde selv en Kz-lejr. Ingen tvivl, den 104-årige, har brug for at rense sin samvittighed – og lader os forstå, at det var en selvopholdelses drift, en massepsykose, der fik et gammelt kulturfolk til bestialsk at gå amok, i en indbildt tro på sig selv som et Herrefolk.
Et vigtigt budskab, der gå igen og igen, i de lange monologer, er at vi, den almindelige tysker, manglende modet til at sige fra. Når det nu gik så godt og Berlin var en herlig by. Og hvordan ville vi selv have reageret, hvis vi havde stået i samme situation? Mellem godt og ondt, er der altid en gråzone, fortsætter den gamle 104-årige medløber, der tæt på verdens største krigsforbrydere, oplever kapitulationen, Hitlers og med ham Goebbels selvmord. Selv dømmes hun 5 år i russisk fangenskab.

Brunhilde Pomsels, i et fast s/h close-up, forsvar for den almindelige tyskers handlinger, afbrydes med dokumentation af grusomhederne, hentet fra datidens tyske og amerikanske propagandafilm. Kz-lejrenes lig-bunker, afmagrede fanger og de krigshærgede ruinbyer, sletter (hos os) alle forsøg på, at kamuflere og forklare fortidens rædsler.
En vurdering af Et tysk liv som en god eller dårlig film, skal jeg (helt mod sædvane) afstå fra. Filmen er hævet over alle cinematografiske regelsæt. Et tysk liv er helt enkelt sagt: En uhyre vigtig film. Et rystende lavmælt vidnesbyrd, med budskab til nutiden. En stille røst fra en bestialsk fortid, tæt på nutiden. En advarsel mod ansvarsforflygtigelse. Om fortrængninger, om masseforførelser – der aldrig må gentages. "Det sidste vidne" dokumenterer en tid vi skammer os over og om hvilken vi aldrig må kunne sige: "Jeg vidste ingen ting". Alene derfor er den 104-åriges "hverdagsberetning" et unikt dokument, om en tid, der aldrig må blive hverdag igen.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Peter Sellers figur i filmen The Party fra 1968?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google