CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
All the Money in the World

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
David Scarpa

Producere:
Chris Clark
Quentin Curtis
Dan Friedkin
Ridley Scott

Fotograf:
Dariusz Wolski

Klipper:
Claire Simpson

Komponist:
Daniel Pemberton

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
06-10-17:
Alien: Covenant
19-02-16:
The Martian
21-04-14:
The Counselor
05-10-12:
Prometheus
22-02-12:
Beginners
15-04-09:
Body of Lies
07-05-08:
American Gangster
08-08-07:
A Good Year
22-06-06:
Brokeback Mountain
17-10-05:
Kingdom of Heaven
 


All the Money in the World

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Krimi, Drama
Varighed:132 minutter
Instruktør:Ridley Scott
 
Premieredato:01-02-2018
Medvirkende:Som:
Michelle WilliamsGail Harris
Christopher PlummerJ. Paul Getty
Mark WahlbergFletcher Chase
Romain DurisCinquanta
Timothy HuttonOswald Hinge
Charlie PlummerJohn Paul Getty III

Et klassisk drama i professionelle hænder
 
N√•r den gamle engelske mester (80 √•r) Sir Ridley Scott har sat sig i instrukt√łrstolen, er det v√¶rd at vove sig ind i biografm√łrket. En pallet s√• bred og farverig: Alien, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiator....listen er lang og hver gang har vi f√•et et flot, solidt stykke filmh√•ndv√¶rk ‚Äď og ind i mellem meget, meget mere.
All the Money in the World er ingen undtagelse. Igen en solid historie bygget p√• et ber√łmt kidnapperdrama i 1973, hvor 16-√•rige Paul John, barnebarn til verdens dengang allerrigeste mand Paul John Getty, bliver kidnappet i Rom og f√łrst efter m√•neders tilfangetagning frigivet mod en million-l√łsesum. En klassisk sp√¶ndende historie i sig selv ‚Äď men Ridley Scott har valgt mest at fokusere p√• verdens rigeste og (undskyld) dummeste svin. Det lyder st√¶rkt ‚Äď og det er det. Baggrunden er at bedstefar Getty i al sin 'kultiverede rigdom' er iskold overfor at betale l√łsesummen for, at barnebarnet kan slippe ud af forbrydernes kl√łr ‚Äď selv da drengens afsk√•rne √łre kommer p√• bordet, n√¶gter han at slippe millionerne.


Copyright:
SF Film
Den store klassiske veteran skuespiller (88 √•r) Christopher Plummer, med brede fra Shakespeare-fortolkninger til Sound of Musics cleanex-pop, er 100% Getty. Bag denne pragtpr√¶station skjuler der sit endda et internt drama af dimensioner. For filmen var n√¶sten f√¶rdigindspillet, med den noget yngre Kevin Spacey som Getty, da #metoo bev√¶gelsen, godt hjulpet af ham selv, fik black- listet ham p√• grund af anklager om seksuelle overgreb p√• (unge) m√¶nd. Producenten, fik kolde f√łdder og v√¶lger at lade alle scenerne genindspille, denne gang med Christopher Plummer, der overbevisende bruger hele sit angelsaksiske talent.

All the Money in the World er er en klassisk fortalt fort√¶lling, med et str√łg af dokumentarisme, sp√¶det op med flashback og voice-ovre, for at fort√¶lle om baggrunden for John Paul IIIs, den kidnappedes familierelationer. Han selv, lidt af en fork√¶let, 16-√•rig overklasse kn√¶gt (spillet af Charlie Plummer, nej slet ikke i familie med Christopher P.), med fraskilte for√¶ldre, en fordrukken dekadent ligeglad far boende i Marrakesh, en ih√¶rdig omsorgsfuld og n√¶r mor Gail Harris, og den iskolde geniale forretningsmand af en farfar. St√¶rke karakterer stillet overfor hinanden i den element√¶r konflikt. Skal l√łsesummen betales og drengens liv reddes.
Mor, Gail, nuanceret, varmt og hudl√łst spillet af Michelle Williams, der uden t√łven og filter forg√¶ves stiller op mod sin fhv. svigerfar, den m√¶gtige Getty, der uden nogen rysten p√• h√•nden erkl√¶rer, at han ikke vil slippe √©n dollar til l√łsesummen. "Jeg har 14 b√łrneb√łrn, der herefter vil blive kidnappet", er et af hans argumenter. Jeg har ikke pengene, har han ogs√• den fr√¶khed at tilf√łje, samtidigt med at han indk√łber Veneziansk kunst i millionklassen. F√łrst da han opdager, at op til en million af l√łsesummen kan fratr√¶kkes i skat (!) bl√łder han lidt op.


Copyright:
SF Film
Det er Plummers og Williams (mod)spil, der g√łr filmen til mere end en autentisk thriller. Gettys ensomhed i sine store slotte er t√¶t p√• Citizen Kane. Hans groteske n√¶rig/gr√•dighed. Vasker selv sit eget t√łj, har m√łnttelefon til g√¶sterne ‚Äď grovkornet folkekomedie ‚Äď men Plummers spil, hans magtbrynde og kulde, ikke mindst i √łjnene, har en dybde og farlighed, som Michelle Williams varme og moderlighed er i sl√•ende kontrast til. En kamp med mange nuancer, hvor Gail f√•r hj√¶lp fra en fhv. CIA-agent (Mark Wahlberg), en lidt overfl√łdig flosset kliche. K√¶rnen er, at vi uden forbehold, er p√• drengens side.
All the Money in the World, og vi kan n√¶sten ikke lade v√¶re med at tilf√łje, kan ikke k√łbe k√¶rlighed. Det er, med lidt god vilje, det filmen handler om ‚Äď selv om den f√łrst og fremmest er et uhyre velspillet drama, med et lille tvist af samfundskritik og psykologisk magtkamp. Ridley Scott har som sine j√¶vnaldrende kollegaer Woody Allen og Clint Eastwood, vist, at ogs√• han, stadig mestrer den klassiske underholdningsgenre med mening ‚Äď endda n√•r den er bedst.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Alexandra
17-6-2018 00:06
Til anmelderen. Tryk på stavekontrol når du ikke engang ved at det staves 'kernen'. Kærne er noget man gør for at få smør.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilket år er Stanley Kubricks science fiction-klassiker 2001: A Space Odyssey produceret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google