CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
120 battements par minute

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Robin Campillo, Philippe Mangeot

Producere:
Hugues Charbonneau
Marie-Ange Luciani

Fotograf:
Jeanne Lapoirie

Klipper:
Robin Campillo
Stephanie Leger
Anita Roth

Komponist:
Arnaud Rebotini

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
29-10-09:
Klassen
11-06-07:
Mod syd
15-03-04:
Dobbeltliv
 


120 slag i minuttet

Anmeldt af:Daniel Skov Madsen, Kinosaur.dk
Genre:Drama
Varighed:140 minutter
Instruktør:Robin Campillo
 
Premieredato:08-03-2018
Medvirkende:Som:
Nahuel Pérez BiscayartSean Dalmazo
Arnaud ValoisNathan
Adèle HaenelSophie
Antoine ReinartzThibault

Aids og aktivisme
 
Ok, jeg kan godt forstå hvis, 140 minutters film om aids måske ikke lyder som alles idé om en god tur i biografen. Og hvis jeg prøver at trøste med, at 120 slag i minuttet også handler om aktivisme, så er det ikke sikkert det hjælper. Men 120 slag i minuttet er meget mere, end den tunge kost den lyder som. Det er en fængende og dybt bevægende film om kærlighed, passion og fællesskab. Og – jeg indrømmer det – også om aids og aktivisme.

120 slag i minuttet inviterer publikum med ind i en tid og et sted, som det nok er de færreste, der var del af: Aktivistgruppen ACT UP midt under aids-epidemien i start 1990’ernes Paris. Instruktør Robin Campillo var selv del af bevægelsen, og det mærkes tydeligt. Campillo får gjort aktivistgruppen til et kollektiv af interessante og rørende karakterer. Store dele af 120 slag i minuttet foregår ved gruppens mange fælles møder, der ender med at være nogle af filmens mest uforglemmelige scener.


Copyright:
Camera Film
I en tidlig scene bliver reglerne fremlagt – i stedet for at klappe knipses der og hvislen signalerer uenighed. Og uenighed er der masser af i den langt fra homogene gruppe. Her er homoseksuelle mænd, kvinder og transseksuelle, heteroseksuelle, hiv-positive og negative i en stor pærevælling. Nogle ønsker mere militant indgriben, mens andre stemmer for det diplomatiske.Det utrolige er, at jeg som publikum forstod dem alle sammen.

Til fælles har de at aids har påvirket dem selv, eller nogen de holder af, og der oppe mod medicinalindustrien, der arbejder alt for langsomt, og en verden der ikke lytter. For hovedparten af befolkningen ses de som en flok homoseksuelle, der laver unødigt provokerende aktivisme, hos de homoseksuelle er de en flok lyseslukkere, der kun vil tale om sygdom og død. Møderne virker dokumentarisk ægte, mens skuespillerne overbevisende vækker en hær af vidt forskellige karakterer til live.

Selve aktivismen spænder fra voldsomme aktioner som kasten med teaterblod, til uskyldig uddeling af kondomer på lokale skoler. Aktionerne er ofte så velorkestrerede som en god heist-film og leverer den pulserende intense følelse, det må have været selv at deltage. Ud af kollektivet blomstrer – mindst en – kærlighedshistorie. Romancen mellem den aids-ramte, unge ACT-UP veteran Sean og nykommeren Nathan bliver filmens røde tråd.


Copyright:
Camera Film
Særligt Nahuel Pérez Biscayart er rørende som den energiske Sean, der tiltagende desperat bliver offer for den altædende sygdom. Forholdet munder ud i en serie af ekstremt rørende scener, der gør det forståeligt, hvordan det må være at leve i et miljø, hvor næsten alle man elsker tages af en hensynsløs sygdom. Resultatet er, at man forstår hvorfor ellers så ekstreme reaktioner som at strø en afdøds aske udover et medicinalfirmas receptionsmad, kan være nødvendige.

120 slag i minuttet trækker tårer, men den er overordnet ikke tung kost. Den pulserer af liv præcis som aktivistgruppen gør det, og er en uomgængelig skildring af både aktivismens fællesskab og livet med aids. Den gør det klart, hvad ACT-UP egentlig handlede om. Ikke døden, men livet.


Anmeldelsen bringes i samarbejde med Kinosaur.dk
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem passer ikke ind?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google