CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Happy End

Produktionsland:
Frankrig, √ėstrig, Tyskland

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Michael Haneke

Producere:
Margaret Ménégoz

Fotograf:
Christian Berger

Klipper:
Monika Willi

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
18-08-17:
Elle
03-12-15:
Louder Than Bombs
10-05-13:
Amour
14-01-10:
Det hvide bånd
23-09-08:
Funny Games
29-10-06:
Skjult
18-07-06:
Ulvetider
25-11-02:
Pianisten
 


Happy End

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama
Varighed:107 minutter
Instruktør:Michael Haneke
 
Premieredato:29-03-2018
Medvirkende:Som:
Isabelle HuppertAnne Laurent
Jean-Louis TrintignantGeorges Laurent
Mathieu KassovitzThomas Laurent
Fantine HarduinEve Laurent
Franz RogowskiPierre Laurent
Toby JonesLawrence Bradshaw

√Ütsende og n√•desl√łs
 
N√•r overskriften er "Happy End" og instrukt√łren er dobbelt guldpalmevinderen, √łstrigeren Michel Haneke (Det hvide b√•nd, 2007 og Amour, 2012) s√• er der nok ikke en entydig "lykkelig slutning".


Copyright:
Camera Film
Sammen f√łlger vi den velhavne franske entrepren√łrfamilie Laurent, hvor tre generationer lever i en pragtvilla i Calais ‚Äď i et alt andet end happy samliv, med den lettere senile patriark George, (mesterskuespilleren Jean-Louis Trintignant) i k√łrestol for bordenden.
En klassisk generations udviklings historie? Ikke helt. Alene filmens start g√łr en nysgerrig og provokerer sanserne vidt √•bne. En primitiv mobiltelefonoptagelse af en kvinde i sit badev√¶relse. Gurgler, spytter, b√łrster t√¶nder, vasker h√¶nder. Dagligdags rutiner, der hele tiden forskudt, skriftligt kommenteres i sk√¶rmens tekstbobler, endda sekunder f√łr de faktisk finder sted. Hvem st√•r bag den primitive optagelse? F√łrst senere f√•r vi forklaringen, det er den 12-√•rige Eve, hvis hamster, der ogs√• videofilmes, mens den smerteligt lider d√łden, for Eve har blandet en af morens antidepressive piller i foderet!

Netop Eve, fremragende spillet af barneskuespilleren Fantine Harduin, med en blanding af barnlighed og iskold kynisme, er sammen med familiens overhoved, filmens n√łgleperson. Det hende, der f√•r borgerskabets glatte overflade til at krakelere. Anne og Thomas er den gamle Laurents b√łrn. Hun, k√łligt og disciplineret spillet af sk√łnne Isabelle Huppert, der kompetent leder familiens byggefirma sammen med sin lettere fordrukne s√łn, Paul. Han, Thomas, l√¶ge, fraskilt, nygift med Anais og deres baby Peter erfarer, at hans tidligere hustru er hasteindlagt p√• hospitalet, efter at have taget en overdosis af antidepressive piller. Det er p√• den baggrund, at Eve, Thomas datter, nu bliver indlemmet i det Laurentske familieimperie i det Nordfranske. En lille pige, der allerede i det ydre skiller sig ud i sin provinsielle p√•kl√¶dning, med sine upolerede manere og √łjne, der klart gennemskuer hykleriet og de mange livsl√łgne familien bygger p√•. Men ogs√• en pige, der selv b√¶rer p√• hemmeligheder, endda nogle mere farligere end hamsterdrabet.


Copyright:
Camera Film
Overalt knager det i den borgerlige livsstil. Enhver af familiemedlemmerne b√¶r p√• hemmeligheder og l√łgne, som hverken p√¶ne manerer, rigdom eller et vel iscenesat ydre liv, kan d√¶kke over. For hos Michael Haneke er der ingen n√•de. Gennem galgenhumor, satire og r√łntgenblik falder de mange parader og borgerskabets diskrete charme, er nu kun en kn√¶kket tynd skal. For det hele ramler, ligesom √©n af √•bningsscenerne hvor en k√¶mpemur styrter sammen p√• p√• en af entrepren√łrfirmaet Laurents mange byggepladser. Vi er ikke i tvivl om d√•rligdommene ‚Äď men selv for store Haneke-beundrer, kan selvpineriet blive for meget, n√•r alt ender i grus ‚Äď ikke mindst n√•r vi i et kort glimt ogs√• konfronteres med et af resultaterne af Europas flygtningekatastrofe, netop i Calais, hvor de mange illegale indvandre skjuler sig i skovene.

Happy End er med sin blanding af √¶tsende satire og bidende ironi, n√•desl√łs i sin afkl√¶dning af den herskende klasses menneskelige afstumpethed. Vi kender motiverne fra andre af mesterens film. Alligevel m√• man udbryde: Sikke et spil. Ikke mindst samspillet med Eve og den livstr√¶tte farfar, og begges tilst√•elser (!), er fabelagtigt n√¶rv√¶rende og h√¶ver Happy End over det traditionelle familiedrama.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hedder Jack Nicholsons rolle i The Witches of Eastwick
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google