CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Star Wars: The Last Jedi

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Rian Johnson

Producere:
Ram Bergman
Kathleen Kennedy

Fotograf:
Steve Yedlin

Klipper:
Bob Ducsay

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
23-05-18:
Solo: A Star Wars Story
16-12-15:
Star Wars: The Force Awakens
11-02-13:
Looper
09-02-12:
Star Wars Episode 1 - The Phantom Menace 3D
29-09-09:
Fanboys
18-11-05:
Star Wars Episode 3 - Sith-fyrsternes hævn
15-11-02:
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.39:1

Lyd:
DTS-HD 7.1

Ekstra materiale:
Kommentarspor, featuretter, slettede scener
Star Wars: The Last Jedi

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Action, Adventure
Varighed:151 minutter
Instruktør:Rian Johnson
 
Anmeldelsesdato:16-04-2018
Medvirkende:Som:
Daisy RidleyRey
Oscar IsaacPoe Dameron
Adam DriverKylo Ren
John BoyegaFinn
Mark HamillLuke Skywalker
Carrie FisherLeia
Se komplet creditliste her

Tro, håb og overlevelse
 
Så er vi tilbage i galaksen. Nu med mere Luke & Leia, men uden Han Solo.
Vi sluttede kapitel VII i Star Wars-sagaen med det nye trekl√łver Rey, Finn, Poe (& Co.) havde sprunget den nyeste d√łdsstjerne i luften og alle heltene var glade. M√•ske ikke s√• meget Finn, der var kommet slemt til (ryg)skade i sammenst√łdet med onde Kylo Ren, men i det mindste endte det hovedsageligt lykkeligt for The Rebel Alliance. I mellemtiden har vi mistet Carrie Fisher, der som Leia fylder solidt i eventyret, og The Last Jedi er langt mere dyster og s√łrgmodig end den friske Star Wars: The Force Awakens.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Vi m√¶rker melankolien meget hurtigt. Den nye mand i f√łrers√¶det er denne gang krea-n√łrden Rian Johnson, der med fx Brick og Looper har givet os nogle sp√¶ndende filmfort√¶llinger, og ham er vi trygge ved fra start: Alt er som det skal v√¶re i Star Wars-land. Og s√• alligevel ikke, for Johnson har finjusteret universet en snas. Den fr√¶kke f√¶tter, Poe Dameron, tager pis p√• den lede general Hux i den veloplagte √•bningsscene, og The Last Jedi etablerer at der alts√• gerne m√• grines. Og vi er d√•rligt ude af samme introscene f√łr vi ogs√• (n√¶sten i hvert fald) gr√¶der, for filmen er ikke bange for at hive i og trykke p√• vores sensitive Star Wars-f√łlelser.

Og der er meget p√• spil i kapitel VIII. Vores heroiske rebeller er n√¶sten alle udryddet af The First Order, men fors√łger selvf√łlgelig at k√¶mpe til det sidste og blive ved med at bevare troen p√• at de nok skal f√• kn√¶kket den gigantiske h√¶r, der er ved at overtage en planet og en galakse af gangen. Deres opr√łr kommer fra flere kanter med hver vores unge helte i front og General Leia Organa som √•ndelig leder bag dem alle. Fisher er heldigvis meget med i hvad der nu er hendes svanesang, og hun er som altid et sympatisk anker. Men Johnson har ogs√• skrevet nye og interessante kvinder ind i historien. Finn, der selvf√łlgelig har overlevet, f√•r en nye makker i mekanikeren Rose og Leia har en h√łjreh√•nd, der heller ikke er bange af sig. Og sammen med gamle kendinge fungerer de nye figurer glimrende. Johnson har ramt en god balance. P√• alle m√•der. Han filosoferer men har ogs√• fint styr p√• actionscenerne. Han bruger rigeligt tid p√• Rey & Ren-kampen, men drukner os ikke i den. Der er h√•rde situationer og triste offerhandlinger, men ogs√• nuttede dyr.


Copyright:
Walt Disney Studios Motion Pictures
Den st√łrste afvigelse fra Star Wars-universet er n√¶rmest den grafiske stil filmen b√¶rer. Havde det ikke v√¶ret for de gr√• og gr√łnne omgivelser i den ene af historierne, kunne man tro Johnson havde smidt os ind i en The White Stripes-video. Alt er sort, hvidt og blodr√łdt. Det er ekstremt, det er vanvittig flot og det er overraskende organisk. Vi tror fuldt ud p√• Johnsons udgave af universet, der er langt mere farve-vildt end s√¶dvanligt. Men ogs√• figurerne tegnes langt tydeligere op end i The Force Awakens, hvor vi ikke fik meget forklaret og kun en masse antydninger.

Og trods en to og en halv times spilletid beh√łver man lykkeligvis ikke frygte lange kampscener eller langtrukkent plot. Johnson bygger sin historie grundigt op, men vi keder os aldrig. Der er hele tiden en ny faktor, han fletter ind, og nye twists tilf√łres l√łjerne i kontrolleret tempo. Det er lettere genialt. Og intet mindre end fantastisk, at n√•r man er helt udmattet, emotionelt, efter de 150 minutter, barne-begejstret gl√¶der sig til at se den en gang til. Is√¶r slutningen og dens brug af dobbel-sole er overv√¶ldende.
Star Wars: The Last Jedi er en fuldst√¶ndig fabelagtig rutsjebanetur af et rumeventyr. Ofte gribende, sporadisk morsom, konstant flot og aldeles optursunderholdende og nu h√łjdepunktet i Star Wars-sagaen. The Force is strong with this one.
 
DVD-vurdering
Ah, det er en sk√łn udgivelsen vi f√•r med The Last Jedi. Det er intet Ringenes herre-overfl√łdighedshorn af bonus-udgivelse, men de f√• menupunkter er til geng√¶ld pragtfulde.
Disk 1 best√•r af filmen og har derved ogs√• kommentarsporet. Det er med instrukt√łr og manuskriptforfatter Rian Johnson og emmer af k√¶rlighed. Han er b√•de gener√łs med sin ros overfor resten af holdet, men ogs√• god til at forklare de forskellige valg, han is√¶r tog med tilblivelsen af kapital VIII. Absolut must-hear!

Disk 2 har 'kun' fire making of-indslag og 14 slettede scener, som naturligvis ogs√• kan opleves med Johnsons forklaringer. 23 minutter man selvf√łlgelig skal have med. Nogle er ganske korte mens andre er n√¶sten komiske. Fedt endelig at kunne se dem.

Det ene af de fire dybdegående making of-featuretter er scenen med Snoke, stadig med Andy Serkis i grå mo-cap suit, og forklaringen er at Johnson synes han er så god, at vi andre også skal have lov til at opleve ham uden CGI-Snoke ovenpå. Tak Rian.

S√• egentlig er der kun tre making of-featutter, hvor vi n√¶sten dokumentarisk kommer bag kameraet, og det er crazy godt. Specielt de 95 minutter kaldet "The Director and the Jedi". Hvis bare alt ekstramateriale ville v√¶re af s√• h√łj kvalitet. Medrivende, oplysende og underholdende. Bom.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Mit Gr√łnland24/5
Skjold & Isabel24/5
C'est la vie!24/5
Solo: A Star Wars Story23/5
Standing Tall17/5
Charm√łren17/5
Deadpool 216/5
Sankt Bernhard Syndikatet10/5
Farvel til Tyskland9/5
The Human Shelter9/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Instruktøren Ridley Scott har i nyere tid instrueret både Gladiator, Hannibal og G. I. Jane, men hvilken af disse film har han også instrueret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google