CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Une année polaire

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2018

Manuskript:
Samuel Collardey, Catherine Paillé

Producere:
Grégoire Debailly

Fotograf:


Klipper:
Julien Lacheray

Komponist:
Erwann Chandon

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)Mit Grønland

Anmeldt af:Steen Balle
Genre:Dokumentar
Varighed:94 minutter
Instruktør:Samuel Collardey
 
Premieredato:24-05-2018
Medvirkende:Som:
Anders Hvidegaard

Grønlandsk natur æder sjæle op
 
Det siger lidt om det nuværende grønlandske hjemmestyre, at man er parat til at ansætte en lystbetonet landmandssøn fra Hjørring til et isoleret østgrønlandsk samfund for at få undervisning til en afsides liggende bygd med 80 beboere – som det sker i den franske dokumentar/fiktionsfilm Mit Grønland – hvor den 28-årige nyuddannede lærer, Anders Hvidegaard, bliver ensom med stedets børn og de vilde kræfter. De første måneder får han en uheldig start, hvor han råber om ro i klassen og prøver på dansk at få de små til at forstå Martin Luther – og det er et chok for ham, at han selv skal slæbe vand i tunge dunke til sit hus – og han skælder en dansktalende kommunalarbejder ud, da han ikke kan etablere varme i hans træhus, hvor han iklæder sig store frakker og tæpper. Sådan er det ikke i Hjørring.


Copyright:
SF Film
Men i løbet af foråret møder han de grønlandske sagn, og han er nu indforstået med at en god lærer lytter til stedets natur, og går imod skolechefens ord om, at "du skal ikke lære dig grønlandsk – men lære børnene at tale dansk". Og i nogle af de flotteste billeder i filmen ser han nordlysets vibrerende farver på nattehimlen, hvor stedets bedstefar smilende siger: "Du må ikke fløjte af det – så kommer Nordlyset ned til dig" – men det gør han, og får naturen ind i kroppen – og Luther bliver mere fraværende.

Anders er ikke bange for at kaste sig ud i det ukendte og gå på smukke og vilde opdagelser – da han tager med på hundeslædetur med klassens mest fremmede elev, Asser og hans familie. Her kan bedstefaren se på spor, hvor isbjørnen er. De finder den, men den skydes ikke, fordi den har unger.
Det er den danske skolelærers redning – at forstå de børn han har i skolen og deres fremmede verden, hvis han vil være respekteret, og ikke som efter nogle måneder i Tiniteqilaaq, spurgte sig selv om: ”Hvorfor er jeg ikke med i forsamlingshuset?” Han prøver derfor også at gå med i begravelsesoptog for Gerty med alle i bygden – selvom han ikke forstår et ord – det viser han vil stedet.


Copyright:
SF Film
Filmen er en fransk produktion, instrueret af Samuel Collardey, og jeg håber den er mere relevant uden for Danmark – da den på steder er lidt for forudsigelig, som da Anders siger: "at køre på hundeslæde er vel bare at sætte sig op på en slæde!" – og vi ved ikke om den skal være dokumentar eller fiktion. Der kunne helt sikkert arbejdes mere med Anders og hans replikker. Filmens styrke er helt afgjort de fantastiske billeder over byen og på hundeslæden, og de optagelser blandt stedets sælslagtning og spisemåde – som er et stykke fra slægtsgården ved Hjørring. Filmen er heldigvis også uden alle klicheer med alkoholismen – kun antydet ved at Anders undrer sig over, hvorfor syv ud af ni børn bor hos bedsteforældrene? Temaet om den nye teknologis vej ind i det moderne Grønland kunne sagtens skildres uden de klichefyldte temaer. Set med en danskers øjne.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i Black Hawk Down?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google