CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Skyscraper

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2018

Manuskript:
Rawson Marshall Thurber

Producere:
Beau Flynn
Hiram Garcia
Dwayne Johnson
Mary Parent

Fotograf:
Robert Elswit

Klipper:
Julian Clarke
Michael L. Sale

Komponist:
Steve Jablonsky

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
05-04-18:
Den of Thieves
27-07-17:
Atomic Blonde
22-11-16:
Central Intelligence
05-07-16:
13 Hours
04-11-15:
San Andreas
15-12-14:
Hercules
14-01-14:
Pain & Gain
16-09-13:
Nordvest
13-02-13:
Kapringen
06-09-11:
Fast & Furious 5
12-09-05:
Be Cool
28-07-04:
Welcome to the Jungle
27-11-02:
Scorpion King
 


Skyscraper

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Action, Drama
Varighed:102 minutter
Instruktør:Rawson Marshall Thurber
 
Premieredato:12-07-2018
Medvirkende:Som:
Dwayne JohnsonWill Sawyer
Neve CampbellDr. Sarah Sawyer
Chin HanZhao Long Ji
Roland MøllerKores Botha
Pablo SchreiberBen
Hannah QuinlivanXia
Se komplet creditliste her

Gaffatape og viljestyrke
 
Er der noget han ikke kan? Ham Dwayne Johnson har, siden filmdebutten for næsten 20 år siden, støt udvidet sit repertoire, fra middelmådige actionkomedier over middelmådige actiondramaer til velfungerende actionkomedier. Og han er næsten altid det mest interessante i sine film. Selv i de lettere ligegyldige titler på cv’et er han svær ikke at bemærke, og ikke kun fordi han er en cirka 130 kg actionbøf på over 190 cm. Han har også en varm tilgængelighed, der hjælper ham med at virke menneskelig trods hans næsten umenneskelige fysik, og så har han både masser af komisk timing og karisma. Han er super god inden for actiongenren. Men han er ikke overbevisende som almindelig fyr. Vi er aldrig i tvivl om, at hans figur nok skal klare hvilken skidt situation, han er endt i. Han er The Rock. Han rocker og redder dagen. Er det kedeligt? For det meste ikke.


Copyright:
UIP
Skyscraper er lidt en undtagelse. Den er lavet, som i skrevet og instrueret af manden bag komedierne Dodgeball og Central Intelligence, Rawson Marshall Thurber, men er produceret af Klippen, og er selvproklameret en hyldest til Die Hard og The Towering Inferno. Men Johnson er hverken Willis, Newman eller McQueen. Han er en 130 kg actionbøf, der kan alt. Han mangler det venstre ben: No problem. Er blevet snittet i den ene arm. Stadig intet problem. Han springer alligevel fra en byggekran i flere hundrede meters højde(?) ind i en brændende bygning. Han får noget metal smadret ind i skulderen. Dybt sår: Seriøst intet problem. Intet noget gaffatape og viljestyrke i hvert fald ikke kan trumfe. Og får han reddet både sin smukke (og nu også handlekraftige) hustru og hans to nuttede børn? Behøver jeg svare?

Der en dog heldigvis blevet flettet lidt smule mere modernitet ind i Skyscaper og faktisk også fundet lidt old school-udvikling frem. For Dr. Sarah Sawyer (Neve Campbell) er både smart og multifacetteret og god for en fin bemærkning – det er ikke kun Johnson, der får disse – mens skurkene har en habil bad ass bitch på deres hold, politimanden, der forsøger at overskue kaosset omkring den brændende bygning, har en kvindelig makker og endelig er datteren langt sejere end sønnen. Ikke da nogen af birollerne kan hamle op med opmærksomheden omkring supermanden i front, men tak for forsøget, Thurber. Det er også et velkomment trick at skrue ned for tempoet, overraskende nok. Thurber følger de klassiske katastrofefilm med langsom opbygning af Will Sawyers redningsaktion af sin familie. Og det føles nærmest mærkeligt at en actionfilm tager sig god tid.


Copyright:
UIP
Personligt fandt jeg det også skægt, at der bliver rodet lidt rundt i klichéerne omkring skurkerolle-fordelingen – vittig overskurk, rå underskurk, misforstået sideskurk – og herhjemme vil mange garanteret grine ekstra over den intense muskel-skurk (som normalt er underskurken) skal forestille at være "skandinavisk", men hedder Kores Botha(!). WTF Hollywood?! Roland Møller gør det dog godt som slemme Kores Botha. Overvisende skurkagtigt. Og er endog med helt til den store finale, som derimod ikke rigtig holder. Men som så mange andre tåbelige actionfilm for tiden, skal man ikke begynde at pille for meget i logikken i løjerne, for så falder tingene for alvor fra hinanden.

Og der er virkelig meget i Skyscraper, der blot holdes sammen af gaffatape og en solid omgang viljestyrke. Men hvis man kan tolerere en actionfilm, der ofte holder tempoet langsomt og har en uovervindelig supermand i front, som man aldrig tvivler på nok skal nakke banditterne og se godt ud samtidig, så nyd da Dwayne Johnson i retro-action-hopla. Han har tillige en heftig slåskamp i starten af filmen – med en anden kæmpe, den normalt spændende Pablo Schreiber, der lige som de fleste andre biroller må nøjes med minimal kød på sin rolle – så der forekommer enkelte scener i filmen, hvor Klippen ikke leger solo. Disse er klart de sjoveste, ikke at der er meget sjovt ved filmen. Man savner lidt Yippee Ki Yay. Og lidt Yippe Ki Yay Motherfucker havde været endnu bedre. Skyscaper er mere børnevenlig end barsk. Mere tam end vild. Men den har enkelte elementer, der holder, og som altid er Dwayne Johnson udmærket selskab, men hvor ville det havde været fedt, hvis vi var kommet i tvivl om, at han kunne klare det.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken by foregår både Ratatouille og Aristocats?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google