CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
On Chesil Beach

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2017

Manuskript:
Ian McEwan

Producere:
Elizabeth Karlsen
Stephen Woolley

Fotograf:
Sean Bobbitt

Klipper:
Nick Fenton

Komponist:
Dan Jones

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Miracle Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
13-09-18:
The Seagull
26-04-18:
Lady Bird
15-03-18:
Loving Vincent
12-07-16:
Brooklyn
13-08-14:
The Grand Budapest hotel
07-09-11:
The Way Back
22-02-08:
Soning
 


Den dag på stranden

Anmeldt af:Uffe Stormgaard
Genre:Drama, Romantik
Varighed:105 minutter
Instruktør:Dominic Cooke
 
Premieredato:06-09-2018
Medvirkende:Som:
Saoirse RonanFlorence Ponting
Billy HowleEdward Mayhew
Anne-Marie DuffMarjorie Mayhew
Adrian ScarboroughLionel Mayhew
Emily WatsonViolet Ponting
Samuel WestGeoffrey Ponting

Tåkrummende bryllupsnat
 
Den dag på stranden er en tåkrummende film. Ikke fordi den er dårlig filmet, ej heller dårligt spillet. Nej, alene på grund af emnet. Et ungt par, Florence og Edward, skal tilbringe brudenatten på et nedrakket badehotel i Dorset i England. Tiden er 1962 med anti-atommarch og kvinde- og sexfrigørelsen lige henne om hjørnet. Florence er romantikeren og udøvende klassisk violinist. Edward mere til den spirende rock, men ellers er de to ambitiøse 22-årige, veluddannede, enige om det meste. Dybt forelsket, med holde-i-hånd og småkysseri – ikke noget hanky-panky (for nu at bruge datidens slang) før bryllupsklokkerne har ringet. Sådan var det nu engang i begyndelsen af 60'erne i de småborgerlige postvictorianske britiske familier – hvis man skal tro den engelske debuterende tv- og -teaterinstruktør Dominic Cooke.


Copyright:
Miracle Film
De to forelskede ankommer direkte fra brylluppet. Endelig alene, mens et halvnusset tjenerpar dækker op på hotelværelset, med vin og tre-retters menuen. En lokkende dobbeltseng i baggrunden, minder os/dem om, at brudenatten er forestående. Skal vi ikke gå en lang tur langs stranden, foreslår Florence. Edwards tanker er mere kødelige end til frisk luft og bølgeskvulp. Der småkysses og langsomt nærmer de sig sengen – og dermed en styrtregn af flashbacks fra begges barn- og ungdom.
Fortiden vælter frem. Florence, øverste middelklasse, med en velstående stokkonservativ fabriksejer af en far og en snobbe-mor med universitetsgrad og store intellektuelle ambitioner – en familie med styr på tingene. Edward, lavere middelklasse, far skoleinspektør, mor kunstekspert med en hjerneskade efter en togulykke, der gør at hun mestens tiden løber halvnøgen rundt. Et kaotisk, varmt og afslappet hjem.

Langsomt lægges puslespillet, der danner et lettere karikeret billede af to forskellige 60'er miljøer. Alt imens forsøger Edward, ivrigt og klodset, at afklæde sin nygifte hustru kjolen – uden megen hjælp fra Florence. Tøvende afslører de begge, over for hinanden, at de er uskyldige, jomfruer, helt uden nogen form sex-erfaring. Scenen, hvor han forgæves famler og fumler med Florences lynlås og bh-hægter, kunne være en klassisk (genkendelig) erotisk falde-på-halen komedie – men her, en tåkrummende tragedie. For de to, han ivrig, hun frygtsomt afvisende, magter ikke at gennemføre bryllupsakten. Faktisk flygter hun panisk, sexforskrækket, ud af værelset ned på stranden. Han finder hende, og der, med et smukt og følt kameraarbejde på den øde strand, starter en ophedet diskussion om deres forskelligheder (dem har vi for længst opdaget gennem striber af tilbageblik) og hendes (påståede) frigiditet. Hun tilbyder, i stedet for sin mødom, at han kan tage en elskerinde. Hermed slutter bryllupsnatten – og dermed ægteskabet.


Copyright:
Miracle Film
Tiden skrues nu godt 10 år frem. Edward har en lp-pladeforretning – bor i kollektiv omgivet af spiselige damer, endda en er sort(!). Florence opdager vi, i de fjerne, som gift med en 8-årig datter. Så de må begge have lært noget, siden hen. Men vi springer 45 år længer frem i tiden, for atter at gense Florence/Edward – her må make-upafdelingen virkelig have været på overarbejde. Hun er nu succesfuld violinistinde, han en tårefyldt koncerttilskuer til Mozarts violinkoncert.
Den dag på stranden er en lille smertelig tidslomme, der tegner britisk sex-forskrækkelse og småborgerligt hykleri før frihedsbølgen kom brusende med: Swinging Carnaby Street, Hash, Beatles, 68-oprøret, kvindefrigørelse... Alt det, der gør, at vi i dag, har svært ved helhjertet at tro på at ungdoms kærlighed dengang ikke kunne overvinde sex-fobien. Saoirse Ronan, som Florence, er indforstået og både skrøbelig, romantisk og kølig attraktiv overfor Edwards (Billy Howle) mere direkthed. Begge i et fint og følsomt sam- og modspil. En tåkrummende bryllupsnat, der gør indtryk, men filmen føles alligevel tæt på det klichefyldte. Uforløst, som deres kærlighed.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvornår er Tom Hanks født?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google