CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
American Psycho

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Mary Harron, Guinevere Turner efter romanen af Brett Easton Ellis

Producere:
Christian Halsey Solomon
Chris Hanley
Edward R. Pressman

Fotograf:
Andrzej Sekula

Klipper:
Andrew Marcus

Komponist:
John Cale

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Constantin Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(185 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
09-12-05:
Ny filmatisering af Ellis-roman
12-09-03:
Bale bliver Batman
09-10-02:
Van Der Beek som depraveret!
10-10-01:
Nivola som rockstjerne
05-09-01:
Kate Bekinsales blå blod
 
Anmeldelser:
22-07-08:
The Dark Knight
08-12-05:
Batman Begins
02-06-05:
The Machinist
20-08-03:
Cubic
20-06-03:
Laurel Canyon
16-06-03:
The Rules of Attraction
04-06-03:
Sweet Home Alabama
11-03-03:
Dragejægerne
02-12-02:
Ted Bundy
20-11-02:
American Psycho 2
06-02-02:
Pavilion of Women
 
Artikler:
04-09-02:
Premiereportræt: Christian Bale
01-03-02:
Filmen og det skæve, indre liv
 


American Psycho

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Thriller
Varighed:102 minutter
Instruktør:Mary Harron
 
Premieredato:02-06-2000
Medvirkende:Som:
Christian BalePatrick Bateman
Willem DafoeDetective Donald Kimball
Reese WitherspoonEvelyn Williams
Chloë SevignyJean
Jared LetoPaul Allen
Josh LucasCraig McDermott
Se komplet creditliste her

Mere grin end gys
 
Phil Collins kører i baggrund. Foredraget kan begynde; hvilken sublim musiker, han er; hvorfor Genesis i sin tid var lidt for syrede, indtil han dukkede op. Den lidenskabelige prædiken nærmer sig sit klimaks, mens øksen uden den større sindsbevægelse bliver fundet frem. Den løftes nonchalant og synker ned i det blottede kød, så blodet sprøjter. Ansigtet fortrækker ikke en mine. Dets navn er Bateman. Velkommen til American Psycho.


Problematisk
Brett Easton Ellis skrev i 1991 bogen American Psycho, og siden da har det kun været et spørgsmål om tid, før en modig sjæl turde filmatisere den. For hvad der blev intet mindre end 90’ernes mest opsigtsvækkende og provokerede udgivelse, var en sindrig, grusom, morsom og dybt sarkastisk samtidsroman med en narcissistisk massemorder i hovedrollen
Filmatiseringen har været et pænt stykke tid undervejs; ikke mindst fordi længere tids førproduktion blev bremset, da Leonardo DiCaprio meldte sig som interesseret til rollen som den psykopatiske massemorder Patrick Bateman. (Heldigvis) frygtede DiCaprio, at han ville skade sin popularitet ved at portrættere en så grusom karakter – og rollens oprindelige indehaver, Christian Bale, trådte til igen.

Sofistikeret
Mary Hale er gået til den nidkære roman med frisk mod på at skabe en ikke-slavisk version. Godt det samme, for bogen tegner et billede af en gruppe unge, anonyme Wall Street-mappedyr, der lever i luksus og glatte facader – hvilket da også får dem til at forveksle hinanden mere end godt er. Midt i dette placeres en mand, der langsomt mister følingen med virkeligheden – Bateman. Han er et dødssygt dydsmønster om dagen, men massakrerer kvinder på en inhuman måde om natten. Alt dette beskrevet så minutiøst og ulideligt detaljeret, at bogen ofte er blevet kaldt brækfremkaldende.
Faren for et veritabelt blodbad er dog i Mary Harrons hænder behændigt undgået. I stedet får vi et grundigt indblik i Batemans tilværelse; hans perverse selvoptagethed, det distancerede forhold til kæresten Evelyn og de pludselige angreb af blodlyst. Han er kold, en hul skal, der dækker over intet andet end blindt raseri. Dette raseri over den emotionelle følelsesløshed bringer ham ud i stoffer, sex og massemorderisk adfærd i jagten på en reaktion.


Uden blod på hænderne
Christian Bale giver en lettere ironisk version af Bateman; set fra bogens fortællersynspunkt er Bateman en fandens karl – men med vidvinklens tredje øje kan vi pludselig se det komiske i hans fremtræden; ikke mindst i filmens komiske højdepunkt – en Bateman, der beundrer sig selv i spejlet og føler sig som en ren pornokonge, mens han berider 2 gadeludere.
Drabene får vi (næsten) ikke at se; dvs. klippene glider på elegant vis væk lige i de sekunder, hvor man normalt holder sig for øjnene. Den manglende brug af deciderede speciel effects er nærmest befriende. Præcis som i Harrons seneste film I Shot Andy Warhol er stilen postmodernistisk – de glatpolerede kulisser går fint i spænd med de åleglatte kameravinkler og de hule dekorationer.
I mindre roller ses Chloë Sevigny (aktuel i Boys Don’t Cry) som Batemans sekretær, og gode, gamle Willem Dafoe, der med knusende udstråling er filmens mystiske efterforsker, glider ind og ud af fokus uden antydningen af forudsigelighed.

Det dekadente samfund
I sidste ende rammer filmen en nerve fra bogen, som ikke kan blive nævnt ofte nok; dissekeringen af samfundets fuldstændige meningsløshed, hvori den eneste værdimålestok er penge/grådighed og deraf følgende materialisme. American Psychos sorte humor får os til at føle os beskidte, når vi griner.
At bogens nerve lidt bliver forbigået i forsøget på at ramme den glatte facade, og at de skrækindjagende mord mister lidt af snerten, er beklageligt. Der findes så uendeligt mange lag i Brett Easton Ellis’ mesterværk, at filmen med lidt forhåndsviden kan være et tankevækkende studie. Men som alle film skal den kunne stå på egne ben – uden forhåndskendskab. Her vakler den, men formår ganske sikkert at skabe et ansigt af intethed på foruroligende vis...
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (20 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Vanilla
6-5-2009 15:37
Det er ikke bateman der er syg. det er de følelseskolde rammer han færdes i. Batemans reaktionære mønster er det mest menneskelige ved hele denne geniale samfundskritike bog.

Anja
4-5-2009 00:41
Den film er bare for genial! Elsker satiren i den! Ja, historien er syg, Bateman er syg og det hele er ret klamt...men samtidig er den simpelthen bare hysterisk sjov! Christian Bale er fænomenal (igen, igen :D)! Kunne ikke forestille mig andre der kunne spille den rolle bare halvt så godt!

Alecx
2-10-2008 00:46
Mordene er ikke et produkt at Batemans fantasi

michaelw
27-7-2007 10:12
Filmen var kke nogen stor fornøjelse selvfølgelig var twistet til sidst genialt ingen tvivl om det men det er svært at kunne engagerer sig i filmen.

Christian Bale spiller sin rolle godt bevares men det er noget utrolig kedelig dialog der kommer indimellem specielt dialogerne mellem Wall street kanonerne det er fuldstændig ligegyldig dialog.

Dertil kommer der at filmen kun blier interresant i mine øjne når Christian bale går bananas og når det kun er det man venter på så må der enten være noget galt med filmen.
To stjerner.

jkcarlo
21-11-2006 23:17
har lige genset american psycho, der virkelig holder. filmen er en massiv samfundskritik og stiller spørgsmålet: hvem er egentlig syg.
***** (fem af seks)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har komponeret musikken til Gladiator?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google