CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Ödishon

Produktionsland:
Japan, Sydkorea

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Daisuke Tengan

Producere:
Satoshi Fukushima
Akemi Suyama

Fotograf:
Hideo Yamamoto

Klipper:
Yasushi Shimamura

Komponist:
Kôji Endo

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(47 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
12-12-05:
Mere om asiatisk film
10-02-05:
Takashi Miike-gyser genindspilles
01-12-04:
Kitano i gang med Zatoichi 2!
09-01-02:
Tre besvimede til Audition-premiere
 
Anmeldelser:
22-05-06:
Three Extremes
22-09-05:
The Eye 2
14-01-04:
Sympathy for Mr. Vengeance
16-07-03:
Ichi the Killer
28-09-01:
The Ring
 
Artikler:
03-06-09:
Nyt på dvd – Tarantino i Østen
08-04-01:
Trilogien The Ring
28-03-01:
Verdens 25 bedste gyserfilm
 

Læs også...
I temaet Dødens ring:
 
The Ring II
Trilogien The Ring
The Ring

Audition

Anmeldt af:Kasper Christoffer Larsen
Genre:Gyser
Varighed:115 minutter
Instruktør:Takashi Miike
 
Premieredato:20-07-2001
Medvirkende:Som:
Ryo IshibashiShigeharu Aoyama
Eihi ShiinaAsami Yamazaki
Tetsu SawakiShigehiko Aoyama
Jun KunimuraYasuhisa Yoshikawa

Under huden
 
I Danmark er det ikke almindeligt at blive præsenteret for en japansk gyserfilm på det store lærred. Men efter årets Natfilm Festival, hvor Hideo Nakata’s The Ring endte som publikumsfavoritten, vover Øst for Paradis Film at hente én mere til landet. I Japan har den psykologiske gyser længe været en populær genre med sit eget unikke udtryk, langt fra Vestens karikerede bidrag, oftest forbeholdt teenagere. Det japanske gys er nemlig ondskabsfuldt realistisk og erstatter ofte de billige chok-effekter med tilbageholdt og underspillet mystik. Instruktørerne søger at fremmane den inderste angst og Miike Takashis ‘David Lynchske’ Audition er også tæt på at lykkedes til fulde.

Mellem drøm og virkelighed
Fader og søn
Forretningsmanden og den selvbestaltede direktør, Shigeharu Aoyama, har tragisk mistet sin kone. Første scene er på hospitalet, hvor den sørgende mand ved sengen er vidne til, at deres søn kommer for sent med en gave til moderen. Præcis på grænsen til det melodramatiske klipper Takashi brat - 7 år senere. Shigeharu lever alene med sin teenage-søn, og de to deler tykt og tyndt i en helt almindelig, men ‘nærmest lykkelig’ hverdag. Men også kun ‘nærmest’, for der mangler selvfølgelig én ved spisebordet.

‘Kvinde søges’
En pragmatisk kollega har en ide. Hvorfor ikke lave en audition under dække af at søge en kvindelig skuespiller til en filmoptagelse? Shigeharu er betænksom, - “Jeg føler mig som en forbryder,” siger han - men lader sig til sidst overtale. Han føler sig stadig utilpas til mode, da kvinder i alle aldre, farver og størrelser træder ind til samtalen. Men én kvinde, hvis melankolske levnedsbeskrivelse har ramt ham lige i hjertet, slår ham af stolen. Filmen kommer aldrig i produktion, men Shigeru tager kontakt til kvinden, og de mødes til flere intime middage og samtaler. Som forholdet skrider frem bliver Shigeru mere end lykkelig, men en dag begynder hans drømme at blande sig med virkeligheden. Og det er for det meste mareridt, der afslører små bidder af kvindens makabre fortid.

En klaverstreng er ganske skarp og kan bruges til flere ting...
Den snigende realisme
Miike Takashi fortæller som en god japansk auteur. Med overvågningskameraer i hjørnerne, tålmodig tidsfornemmelse og plads til sine personer som i The Ring, opbygger han langsomt indestængte spændinger, der strækkes alt hvad de kan bære - og så ikke mere. Første udgangspunkt for mange af de japanske gys er nemlig, at vi skal stole fuldt og fast på forudsætningerne - karaktererne. Der kan sagtens indgå mystiske elementer, men ikke før vi kender hovedpersonen så godt, at vi kan forstå hans skræk og forundring. Takashi mestrer til fulde at bygge fundamenterne op, før han river dem væk. Tvivlen om hint og nær får lov at slå dybe rødder, som det er livsnødvendigt for genren.

Japansk David Lynch
Stemningen ligger tæt op ad den, som den amerikanske uhygge-mester David Lynch, mestrer til perfektion. Der er psykologiske baggårde i verdener mellem drømme og virkelighed som i Twin Peaks, seksuelle perverteringer som Frankies i Blue Velvet, symbolske billeder som i Coen-brødenes Barton Fink og udpenslede kropslige tortureringer, der får Nattevagten til at tage sig ud som klassens pæne dreng. Det er virkningsfuldt og overdrevent uden at tabe den røde tråd. Gamle temaer som drømme/virkelighed og uskyld/smerte forenes på ny af gennemtænkte klip i tid og billeder.

Velkommen Japan
Audition når aldrig det sublime, men det er stadig en fornøjelse at stifte bekendskab med en genre, der ikke er populær i den danske presse og som tilmed er fra et land, hvor der normalt skal flere store festivalpriser til for at opnå dansk distribution. Det kan vi måske takke Natfilm Festivalets publikum, der traf en både interessant og overraskende beslutning i april, da de kårede The Ring som vinder. Miike Takashi har nemlig fortjent at komme ud i verden, og et seværdigt skridt er taget mod en spændende fremtid.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film indgår der ikke en begravelse?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google