CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Raging Bull

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1980

Manuskript:
Paul Schrader, Mardik Martin baseret på selvbiografi af Jake La Motta

Producere:
Irwin Winkler
Robert Chartoff

Fotograf:
Michael Chapman

Klipper:
Thelma Schoonmaker

Komponist:
Robbie Robertson

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(72 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
13-06-06:
Filmklassikere i Århus
15-11-04:
De Niros instruktørprojekt røget i vasken
18-02-04:
Nye folk til Infernal Affairs
04-06-03:
De Niro hædres af AFI
26-02-03:
Scorsese planlægger film om britisk filmhistorie
15-02-03:
Scorsese: Årets mand
23-01-03:
DGA-nomineringerne ude
17-01-03:
Producernes bedste film
03-09-02:
Scorsese får pris i Marokko
09-08-02:
Citizen Kane bedste film
12-04-02:
Flere kendte navne på Cannes
08-04-02:
Slagsmål i New York
29-01-02:
Scorsese & DiCaprio udskifter film
07-12-01:
Robert De Niros nye filmfestival
24-10-01:
Scorseses og DiCaprios 2. omgang
11-10-01:
Gangs of New York i tumult
31-05-01:
Joe Pesci i ny mafiarolle
 
Anmeldelser:
25-07-07:
The Good Shepherd
01-05-07:
The Departed
14-01-04:
Auto Focus
01-01-04:
Ali
14-06-02:
New York, New York
30-04-02:
Rated X
19-12-01:
I'm a Cheerleader
30-11-01:
Den lille og den store
08-11-01:
Boss of the Bosses
06-11-01:
Mænd af ære
 
Artikler:
23-04-04:
Individet på film
17-03-03:
Premiereportræt: Martin Scorsese
25-01-02:
Tómas Gislason: Subjektive penselstrøg, del 2
06-04-01:
Robert De Niro
06-04-01:
Method Acting
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1:1,85, Widescreen

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Trailers, Bag om produktionen, Jake La Motta fortæller vittigheder, stills, Originalt TV-klip fra en Jake La Motta kamp.
Raging Bull

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:123 minutter
Instruktør:Martin Scorsese
 
Anmeldelsesdato:06-06-2001
Medvirkende:Som:
Robert De NiroJake La Motta
Joe PesciJoey La Motta
Cathy MoriartyVickie La Motta
Frank VincentSalvy

Når tyren raser
 
Fire år efter sit gennembrud med Taxi Driver bragte Raging Bull igen Martin Scorsese sammen med Robert De Niro. Resultatet blev endnu et mesterværk fra Scorseses hånd, og De Niro fik sit navn slået fast, som en af filmhistoriens absolut bedste.

Bokselegenden
Filmen er et autentisk drama over mellemvægtsbokseren Jake La Mottas optur som bokser og nedtur som menneske. Vi møder ham i starten af filmen i et skær af selverkendelse foran spejlet, inden han skal opføre et show på sin egen natklub. Året er 1964, og den fallerede boksestjerne har tillagt sig en kæmpe vom og en stor cigar flankerer de sprudlende drinks. Hans karriere er forlængst forbi, og tilbage er et ensomt og forladt menneske.

Tyren fra Bronx
Fra spejlet føres vi direkte tilbage til 1941 til bokseringen, hvor den første af filmens mange legendariske boksescener finder sted. Jake La Motta er i ringen, og han er ustoppelig, når han først aner modstanderens blod. Tyre-analogien, som filmens titel og tilnavnet Tyren fra Bronx anslår, slår fuldt igennem i Robert De Niros personificering af den rene og brutale dyriske drift. Og billedernes og klipningens intense brutalitet gør, at man føler, at bokserens sved og blod går lige i ansigtet på en.

Fremragende skuespil
Robert De Niro spiller rollen med samme høje grad af besættelse, som han spillede Travis Bickle i Taxi Driver. Som Jake La Motta leverer han det absolutte højdepunkt indenfor method acting. Under optagelserne tog han over 30 kg på i vægt, og han gengiver forandringerne fra den unge håbefulde bokser til den fallerede natklubejer med mageløs indsigt. Hans præstation flankeres fremragende af Joe Pescis, der giver den som lillebroderen Joey. Og af Cathy Moriarty, der forener skønheden og håbløsheden som La Mottas kone Vickie.

Den bedste
Jake La Motta formåede dog aldrig at begrænse sine brutalitet til bokseringen. Han var et stædigt og egenrådigt væsen, der ikke kunne tæmmes. Hans kone Vickie giver ham kærligheden, som han besvarer med paranoid jalousi. Og hans bror Joey forsøger at lede hans karriere i den rigtige retning, men ender også med den utøjlelige boksers afvisning. Han har kun øje for en ting; han vil være den bedste. Men sagen er, at han umuligt kan klare sig på egen hånd, og han ender da også i kløerne på den dengang allestedsnærværende mafia. Hans stædige sind bringer ham til toppen, men den afsondrer ham også mere og mere fra verden, og han mister totalt fornemmelsen for menneskene, der omgiver ham.

En ærlig og yderst fint følt beretning
Filmen er baseret på Jake La Mottas selvbiografi, ligesom han også er krediteret som konsulent på filmen. Manuskriptet er skrevet af Mardik Martin og Paul Schrader. Sidstnævnte skrev også det berømte manuskript til Taxi Driver. Den dybt personlige historie frembringer en aldrig overgået selverkendelse og præsenterer en hovedperson, som man kun kan hade men alligevel forstå. Scenerne fra Little Italy-området i New York er genskabt med stor præcision. Og de sort/hvide billeder giver filmen en yderst nærværende realisme. Tempoet er jævnt, og der er korte sekvenser med smalfilmsoptagelser og aviskollager. Enkelte scener gengives i slowmotion, som set med bokserens øjne. Alt sammen flyder det nydeligt fremad, La Mottas optur og nedtur smelter sammen og vi får det hele med.
 
DVD-vurdering
To DVD-skiver er den kommet på, specialudgaven af den nyligt restaurerede Raging Bull. Ekstramaterialet taget i betragtning havde en dog været nok. Originaltraileren til filmen markerer sig, blandt ligegyldige trailers til andre film. Derudover er der to glimrende elementer. Et fint 16-siders hæfte om filmen, der blev en legende, og et glimrende 26 minutter langt program fra år 2000, der går bag om produktionen. The Bronx Bull, som programmet hedder, indeholder kommentarer fra en række britiske kritikere, men det bedste er den megen plads, der er levnet Scorseses husklipper Thelma Schoonmaker, der gennemgår en række tekniske aspekter, og Jake La Motta selv, der fortæller om arbejdet som konsulent på filmen.
Jake La Motta har også fået et menupunkt til at fyre en flok af sine vittigheder af. De er absolut værd at tage med. Det skal dog bemærkes at de, som The Bronx Bull ikke er tekstede på dansk.
Der er to skjulte features på disk 2. Hvis man i hovedmenuen trykker 'pil op' kan man bag de to g’er i titlen finde stillbilleder, og mere interessant et originalt TV-klip fra en La Motta kamp.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
VC
21-2-2007 15:45
Har lige set den for første gang, og må indrømme at jeg er splittet...

Vil nogen påtage at argumentere for at denne film er så stor et mesterværk som den har ryg for?

Hvorfor er den så god?

Kalle M.
4-1-2007 15:18
Er jeg den eneste der føler at anmelderen ikke har forstået filmen til fulde?

Johnny Pepperoni
18-9-2006 16:22
Den er lidt svær at sammenligne med Rocky III, da Raging Bull er et realistisk og kunstnerisk portræt af en bokser, hvor Rocky III er en komplet urealistisk actionfilm.

total rocky fan
18-9-2006 16:15
jeg har godt nok aldrig set den har lige bestilt den og jeg håber at den er ligeså god som rocky III ser meget god ud så jeg håber ikke at jeg bliver skuffet

michaelw
14-9-2006 20:24
Denne film er simpelthen unik Med en meget personlig instruktion af Martin Scorcesse og en uforglemmelig præstation af Robert De Nero.
Seks stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rolle har Antonio Banderas lagt stemme til i Shrek-filmene?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google