CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Close Encounters of the Third Kind

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1977

Manuskript:
Steven Spielberg

Producere:
Julia Phillips
Michael Phillips

Fotograf:
William A. Fraker
Douglas Slocombe
Vilmos Zsigmond

Klipper:
Michael Kahn

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(127 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
10-03-05:
Arcel igang med action-eventyr
18-03-04:
Cruise & Spielberg filmatiserer klassiker
15-03-03:
Spielberg filmer Carreys fantasier
25-11-02:
Spielberg bringer Tintin til live
15-03-02:
Geishaen overdrages til Jonze
23-01-02:
Indy 4 på vej
10-01-02:
Walken som DiCaprios far
31-10-01:
E.T. 2002
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
23-03-01:
Meryl Streep med i Minority Report
22-03-01:
Spielberg filmatiserer Lincoln
15-11-00:
De tunge drenge i Hollywood
07-09-00:
E.T. går Star Wars i bedene
 
Anmeldelser:
13-12-05:
War of the Worlds
07-03-03:
Catch Me If You Can
04-02-03:
Minority Report
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
08-03-02:
Den gamle mand der læste kærlighedsromaner
28-11-01:
The Sky Is Falling
05-10-01:
A.I.
 
Artikler:
29-08-12:
Nyt på Blu-ray: Jaws
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 2. del
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 1. del
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1: Engelsk, DTS 5.1: Engelsk

Ekstra materiale:
Original trailer, Trailer: Special Edition, slettede scener, Making Of, 1977 Watch the Skies, Animerede Menuer, Filmografier
Nærkontakt af tredje grad

Anmeldt af:Nick Price
Genre:Drama, Science Fiction
Varighed:135 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Anmeldelsesdato:20-06-2001
Medvirkende:Som:
Richard DreyfussRoy Neary
François TruffautClaude Lacombe
Teri GarrRonnie Neary
Melinda DillonGillian Guiler
Bob BalabanDavid Laughlin
J. Patrick McNamaraProject Leader
Se komplet creditliste her

Mesterlig udgave af Spielbergs klassiker
 
Efter Jaws var verden i bogstaveligste forstand Steven Spielbergs østers. Han havde filmselskaberne i sin hule hånd, men i stedet for at lave endnu en film fuld af action og drabelige monstre valgte han at lave en grundlæggende actionløs film om en mand, der en nat oplever noget ganske særligt. Det er utænkeligt i dag, men i 1977 var tiden en anden...

Ikke en helt almindelig dag
Roy Neary er en helt almindelig, hårdtarbejdende mand med kone og børn. Livet er, som man ville forvente det i en middelklassefamilie med hund og børn, og Roy er hverken den mest kedelige eller den mest spændende mand i verden. Men en aften ændrer hans liv sig radikalt, og gennem 132 minutters historiefortælling oplever vi Roys transformation fra menigmand til intergalaktisk ambassadør for planeten Jorden. Det hele starter med noget så jordnært som en strømafbrydelse. Roy bliver i forbindelse med sit arbejde sendt ud for at undersøge forholdene, da han pludseligt møder noget på sin vej. Et skarpt lys sender en meddelelse dybt ind i hans hjerne, og med ét er Roy Neary en mand med en mission.

Tabet af uskyld
Roy bliver efter oplevelsen en ganske anden. Hans familieliv går i hundene, fordi det eneste han kan koncentrere sig om, er den meddelelse, som han har fået indprentet i sin hjerne. Han begynder at se den samme form i alle ting - puder, kartoffelmos og sin kones hår - og han fornemmer helt klart, at det er noget væsentligt, der er ved at ske. Hans iver resulterer i et mindre sammenbrud, og familien forlader ham. Roy begiver sig nu ud på en mindre dannelsesrejse, der kæder hans skæbne sammen med mange andre, der har det på samme måde som han selv.

Mesterligt
Det imponerende ved Nærkontakt af tredje grad er, at Spielberg formår at gøre den centrale handling - Roys transformation - til et gennemgribende og medrivende tema i filmen uden at gøre brug af en masse tekniske finurligheder og uden at bruge effekter, der fjerner fokus fra historien. En mindre instruktør ville utvivlsomt have slået plat på muligheden for at skabe større mængde af gys og gru i de scener, hvor rumvæsnerne optræder, men Spielberg mister på intet tidspunkt sit fokus i filmen og fortæller dermed en charmerende og lærerig historie om et menneskes forvandling fra ingen til nogen. Og det er primært gennem Roys transformation, at vi oplever filmens handling og tempo. Nærkontakt af tredje grad er handlingsløs på action-planet, da det er sjældent, at vi i løbet af filmens to timer sidder på kanten af sofaen med neglene bidt helt ned. Til gengæld er spændingen bibeholdt gennem en mesterlig brug af lys, skygger og action in absentia, som til enhver tid slår den kontante afregning ved kasse et, a la den der på underholdende vis bliver uddelt af Will Smith i Independence Day. Er Spielbergs metode mere interessant? Naturligvis.

Femte version
Den udgave af filmen, som vi finder på denne DVD er intet mindre end femte udgave af filmen, og det er den af de senere udgaver, der ligger tættest på den originale. Nærkontakt af 3. grad Special Edition blev født i 1980, tre år efter den originale udgave. Den rummede en mængde ekstra materiale - blandt andet Nearys besøg inde i moderskibet i slutningen af filmen - men var alligevel tre minutter kortere, end den originale udgave. Senere kom en tv-version af filmen og en version til laserdisc, som blander de tre foregående i et miskmask. Den femte udgave af filmen er den, som man med rette kan kalde 'Director’s Cut', hvis man er til den slags tituleringer. Der er adskillige ting fra Special Edition-udgaven, som er blevet fjernet igen, og gamle ting fra den originale film, der er lagt til.
Når alt kommer til alt, er Nærkontakt af tredje grad en film, der for altid vil nedgå i historien som en klassisk sci-fi-fortælling, der viser, at det sagtens kan lade sig gøre at lave en fremragende film om rumvæsner uden at sprænge Det Hvide Hus i luften...
 
DVD-vurdering
Det begynder for alvor at rykke i den indre klaphat, når man smider DVD’en med ekstramaterialet i maskinen, for Spielberg viser med denne udgivelse, at han er villig til at spendere den mængde tid og energi, der skal til for at lave en fremragende udgivelse. Ikke mindre end to dokumentarfilm om filmen er at finde - en klassisk featurette fra 1977 kaldet 'Watch the Skies' og en ny 'Making of Close Encounters of the Third Kind' på intet mindre end 90 minutter. Featuretten fra ’77 er lidt poppet og lider af det klassiske hyldest-syndrom, men den er alligevel sjov at se. Sidstnævnte rummer stort set alt, hjertet kan begære af herligheder om filmen - især de mange imponerende effekter i filmen - og den giver et godt indblik i filmens tilblivelse.
Dertil kommer så et par trailers, lidt biografier på folkene bag filmen og en række slettede scener fra tidligere udgaver. Med andre ord er der stadig mulighed for at se Roy inde i moderskibet, hvis det er det, man gerne vil. Der er ikke helt så meget materiale som f.eks på Fight Club, men der er rigeligt til, at denne DVD er et must-buy for stort set alle, der har set filmen og kunne lide den. En fremragende og eksemplarisk DVD, der forhåbentlig sætter standarden for fremtidige Spielberg-udgivelser på DVD.
E.T., anyone?


Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (15 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
pas cher bague bulgari argent prix
23-3-2018 21:30
Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept
pas cher bague bulgari argent prix http://www.aabracelet.com/bague-de-bulgari-replique-symbolise-le-sens-de-la-benediction.html

historia de la copa mundial de futbol
22-3-2018 22:54
I¡¯m sure it was. I¡¯ve had jobs where watching paint dry would¡¯ve been more interesting.
historia de la copa mundial de futbol https://es.dhgate.com/product/2018-mexico-soccer-jersey-2018-world-cup/407247482.html

donde se jugara el mundial 2018
22-3-2018 09:52
Another excellent article by Dan Froomkin and anything but an ode to Barack Obama. Nobody else in the corporate mainstream media has the guts or brains to write this stuff. It'll be interesting to see where Mr. Froomkin lands now that the neoconservative mafia at the Washington Post has purged him from the ranks. Liberal media my eye.
donde se jugara el mundial 2018 https://es.dhgate.com/product/2018-world-cup-soccer-jersey-spain-national/407832245.html

morten windfeldt
7-10-2006 22:57
en kanon film 6

Johnny Pepperoni
3-9-2006 18:25
Skørt, det har jeg aldrig set andre steder, og det er da en sær trilogi da disse 3 har vidt forskellige udtryk... det eneste de har tilfælles er vel at de er sci-fi film... målgruppe, morale, udtryk, hastighed og plot er jo vidt forskellige og kommer fra forskellige perioder i Spielbergs liv.

Close Encounters 5/6
E.T. 4/6
War Of The Worlds 2/6


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Bobbi Jene19/4
Hvad vil folk sige19/4
Midnight Sun12/4
Rampage Out of Control12/4
Ud af intet12/4
A Quiet Place5/4
Faces Places5/4
Den of Thieves5/4
Lucky5/4
The Post5/4
Flere bio-anmeldelser
 
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
The Beguiled23/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Brian DePalma skulle oprindeligt have instrueret Michael Douglas i denne thriller, men bakkede ud, da han frygtede historien var for lig Clint Eastwoods Play Misty for Me. Hvem blev den nye instruktør på projektet, og hvad blev filmens endelige titel?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google