CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Stand By Me

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1986

Manuskript:
Raynold Gideon, Bruce A. Evans baseret på novellen The Body skrevet af Stephen King

Producere:
Bruce A. Evans
Raynold Gideon
Andrew Scheinman

Fotograf:
Thomas Del Ruth

Klipper:
Robert Leighton

Komponist:
Jack Nitzsche

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(91 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
13-02-04:
Jack Bauer såret i slåskamp
21-01-04:
Riget på ABC
12-05-03:
Sutherland og serimorderen
06-05-03:
24 timer går til filmen
 
Anmeldelser:
05-03-03:
Buying the Cow
26-02-03:
To End All Wars
18-09-02:
Dead Heat
03-09-02:
Hearts in Atlantis
 
Artikler:
25-04-03:
Stephen King - mesterværker og makværk
 

Læs også...
I temaet Kongens film:
 
Dreamcatcher
Stephen King - mesterværker og makværk
NAC: Damian Lewis
NAC: Jason Lee
Ondskabens hotel
Den grønne mil
Carrie [De Palma]

DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Kommentarspor, 40 min. featurette, profiler, musikvideo, isoleret musikspor
Sammenhold

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:85 minutter
Instruktør:Rob Reiner
 
Anmeldelsesdato:20-12-2000
Medvirkende:Som:
Wil WheatonGordie Lachance
River PhoenixChris Chambers
Corey FeldmanTeddy Duchamp
Jerry O'ConnellVern Tessio
Kiefer SutherlandAce Merrill
John CusackDenny Lachance
Se komplet creditliste her

Rob Reiners lille mesterværk
 
Baseret på en novelle af gysermesteren Stephen King, der utallige gange har bevist, at han kan andet end at få de små nakkehår til at rejse sig, er Sammenhold en melankolsk og vedkommende fortælling om tabt uskyld, venskab og om hvor stærkt ens barndomsminder kan præge og påvirke én langt senere i livet.

Farvel til barndommens uskyld
Filmens hovedperson Gordon Lachance tænker tilbage på en skæbnesvanger weekend i hans barndom, da han i 1959 sammen med sine tre bedste venner tog ud for at finde et lig af en forsvunden dreng for at få opmærksomhed, berømmelse og respekt.
De fire venner Gordie, Chris, Teddy og Vern er ret forskellige, men det gør ikke så meget, når man er ung, og de står lige på grænsen til teenage-alderen og den næsten uundgåelige fremmedgørelse overfor hinanden, når man ikke har mere tilfælles end yndlingsprogrammer, hemmelige koder og selvskabte værdier.
Skolen skal til at starte, sommeren er overstået, men Vern har overhørt sin storebror tale om liget af en forsvunden dreng ude i skoven, så de fire venner beslutter at slutte ferien af med at finde liget og dermed komme på tv. Så med soveposen på ryggen og et par dollars i lommen begiver de fire drenge sig ud på en rejse, der for evigt vil ændre deres liv.

Ægte, sørgmodig og vedkommende
Sammenhold er på mange måder både en lille og en stor film. Dens handling er ligetil og simpel, men måden, den er lavet på, og de følelser, det gøres med, er af et helt andet format. Med stor lune giver Richard Dreyfuss' voksne fortæller filmen dybde ved at lade barndomsminderne flyde frit men meningsfyldt, ligesom han giver historien ekstra bid med nogle observante kommentarer på de helt rigtige steder. Det er dog de fire unge skuespillere, der er rygraden i dette lille søde, småsentimentale og sjove drama. Selvom de alle var forholdsvis nye i branchen, har Rob Reiner formået at få det bedste ud af dem, og deres skræmmende ægte præstationer forstærker oplevelsen og gør mange af scenerne både rørende og stærke.
I dag kan man ikke undgå at se filmen med et lag af melankolsk sørgmodighed, da filmens mest lysende stjerne, River Phoenix, desværre ikke længere er blandt os, og slutningen er nu næsten blevet ubærlig at se.

Bedre med årerne
15 år efter dens premiere er Sammenhold stadig lige vedkommende og underholdende. For Rob Reiner var dette kun hans tredje film som instruktør, men han har godt styr på tingene, så hver scene har et formål og en berettiget eksistens, og historien er tilmed så velskrevet, at både handlingen og personerne er spændende at følge. Reiner balancerer suverænt sine stemninger fra de fjollede samtaler mellem drengene til de ældre drenges tyranniske terror. Kiefer Sutherland som Ace Merrill, lederen af de ældre drenge, har sjældent fremstået mere faretruende end her, mens Wil Wheaton og Corey Feldman er forsvundet i glemslen efter dette, deres karrieres højdepunkt. Kun Jerry O'Connell, ironisk nok den mest kiksede af karaktererne, er klatret helt til tops i Hollywood. Filmen er derved samlingspunktet for en flok filmfolk, der siden ikke har kunnet levere samme slagkraft - meget symbolsk for netop denne film, der handler om den sidste bastion inden alt falder fra hinanden. Sammenhold har det hele, men dens stærkeste side er, at den er så dejligt underspillet og varm, at man kan se den om og om igen og stadig blive lige underholdt af den. En kvalitet, man ikke finder ofte - og en kvalitet, der sammen med det melankolske skær af de mellemliggende 15 års nedtur for dens involverede, løfter filmen op til en seksstjernet topkarakter.
 
DVD-vurdering
Der er ikke meget at vælge imellem af bonusmateriale til denne udgivelse, til gengæld er den cirka 40 minutter lange dokumentarfilm 'Walking the Tracks' alle pengene værd. Med interviews fra alle de centrale skuespillere til Rob Reiner og Stephen King kommer den godt omkring hele optagelsesprocessen, River Phoenix' død, Stephen Kings og Rob Reiners egne barndomshistorier og generelt alt relevant til dette lille mesterværk.

Rob Reiners kommentarspor er også en oplevelse, hvor han kommer godt rundt omkring alt ved filmen. Et meget personligt kommentarspor, der nogle steder domineres af personlige oplevelser og erfaringer. Har man allerede set dokumentarfilmen 'Walking the Tracks', har man dog allerede hørt en del af historierne. Alt i alt er det en indholdsrig bonuspakke, der med en musikvideo, et musikisoleret lydspor, nogle ganske fine profiler og muligheden for at se filmen uden undertekster, udgør en rigtig flot omgang ekstramateriale.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (9 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Martin C
11-12-2004 19:38
Så den i går nat. Troede jeg skulle se en rigtig gysser. Men hov det her var faktisk en bedre natfilm. Så Stephen King kan alså skrive andet end gys. Og han er god til det. Ligesom cinemazone giver jeg den også fuldt hus.

Burridge
26-10-2004 09:03
Bare en stille og rolig dejlig film - uden gys - om det at blive voksen. Dejlig film.

flensted
28-5-2004 09:31
Det må da være en vits! Filmen er da en vidunderlig skildring af præteenageårene og barndommens mystiske verden; derom kan der ikke herske tvivl!
Og I R. Phoenix-fans: hvad med 'The Thing Called Love', som jeg uvist af hvilken grund har set flere gange; er han ikke også udmærket dér, omend en usympatisk figur?

PoeL
28-5-2004 09:27
Virkelig skod, for dårlig, aldrig set sådan en dårlig film... Rent ud sagt noget lort...

HeavenZanny
20-6-2003 17:15
mmmm... det er jeg jo ikke så meget for at indrømme kære Brygger, da jeg så også afslører lidt om min alder... *LOL*
Men joe det kan vi da godt sige... *GG*

Faktisk synes jeg, det er lidt morsomt, at han i Explorers fra 1985 rent faktisk spiller sammen med en af mine andre favoritter Ethan Hawke... :) Også selvom jeg faktisk først fik øjnene op for Ethan i Dead Poets Society... måske på grund af River ?!? *G*




 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken filmfigur er Paul Newman blevet Oscar-nomineret for to gange?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google