CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A.I. Artificial Intelligence

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Steven Spielberg

Producere:
Bonnie Curtis
Kathleen Kennedy
Steven Spielberg

Fotograf:
Janusz Kaminski

Klipper:
Michael Kahn

Komponist:
John Williams

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(138 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
15-03-03:
Spielberg filmer Carreys fantasier
25-11-02:
Spielberg bringer Tintin til live
28-06-02:
Caine, Duvall & Osment
24-06-02:
Minority Report vs. Lilo & Stitch
12-06-02:
Saturn Awards 2002
15-03-02:
Geishaen overdrages til Jonze
04-02-02:
Flere genindspilninger
23-01-02:
Indy 4 på vej
10-01-02:
Walken som DiCaprios far
04-01-02:
Spielberg og Zemeckis bryder op
09-12-01:
Moulin Rouge vinder USA’s kritikerpris
23-11-01:
Danny Boyle med ny Garland film
31-10-01:
E.T. 2002
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
23-03-01:
Jude Law som Hannibal Lecter??
 
Anmeldelser:
02-07-10:
Sherlock Holmes
13-12-05:
War of the Worlds
09-05-05:
Dr. Strangelove
15-09-04:
Tilbage til Cold Mountain
07-03-03:
Catch Me If You Can
04-02-03:
Minority Report
24-04-02:
Danger Zone
08-10-01:
Guds blinde øje
08-10-01:
Guds blinde øje
07-08-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
A Clockwork Orange
20-06-01:
Nærkontakt af tredje grad
11-10-00:
The Lost World
26-07-00:
Robotmennesket
 
Artikler:
05-03-03:
Deus ex machina
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 2. del
05-10-01:
Verdens dyreste legebarn - 1. del
07-09-01:
Venedig 2001: Festival for stærke visioner
29-08-01:
Stanley Kubrick portræt - 2. del
29-08-01:
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
 

Læs også...
I temaet Oscar 2002:
 
’Kun’ 4 Oscars til Ringenes herre
And the Oscar went to...
Oscar til Bosniens Ingenmandsland
Oscarvinderne anno 2002
Når Hollywood kaster med mudder
Shrek
Et smukt sind
Oscar-nomineringerne er ude
Bridget Jones' Dagbog
Memento
Pearl Harbor
Training Day

A.I.

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama, Sci-fi
Varighed:146 minutter
Instruktør:Steven Spielberg
 
Premieredato:05-10-2001
Medvirkende:Som:
Haley Joel OsmentDavid
Jude LawGigolo Joe
Frances O'ConnorMonica Swinton
Sam RobardsHenry Swinton
Jake ThomasMartin Swinton
Brendan GleesonLord Johnson-Johnson
Se komplet creditliste her

Disharmoni fra fremtiden
 
Diskussionen om robotters følelser er et velkendt emne, som har optaget mange af de mere filosofisk anlagte science-fiction-film gennem tiderne. Blade Runner står som en helt uomgængelig titel i genren, men langt tættere beslægtet med dagens film er Chris Columbus’ light-version af Isaac Asimovs ”The Bicentennial Man”, Robotmennesket, med Robin Williams. Her mødte vi en robot med ambitioner om at blive et rigtigt menneske, og som måtte ud på en lang rejse for at nå det mål. Det er også udgangspunktet for det sære samarbejde mellem afdøde Stanley Kubrick og i høj grad levende Steven Spielberg. Hvor Spielberg gennem hele sin karriere har haft en uforlignelig evne til at fortælle stort anlagte historier med fokus på det menneskelige aspekt, har Kubrick stået som indbegrebet af en køligt tænkende kyniker; brutal og nådesløs i omgangen med sine films personer.


Den varme version
Kubrick forudså ganske rigtigt, at historien om den lille robot David, der er en unik prototype på en ny type robotter, som er udviklet med evnen til at elske et andet menneske, lå tættere på Spielbergs sentimentale hjerte, og det er også i dettes varme skygge, at A.I. i sin nuværende form hører hjemme. En stor, elskelig fabel om en moderne Pinocchio og hans lange rejse – både fysisk og mentalt – mod at opnå den kærlighed, han så hjertens gerne vil have.

En grum verden
Vi befinder os i fremtiden. Polerne er smeltet og har oversvømmet enorme arealer. Millioner af mennesker er døde, og resten lever i dybt adskilte fraktioner. Vi kender sceneriet fra film som Waterworld og The Postman, men her dvæles mindre ved de rent visuelle konsekvenser af katastrofen. A.I. åbner med en interessant videnskabelig diskussion. Robotter er kun i stand til at definere kærlighed som rent fysiske tegn (øget puls, øget kropstemperatur, hurtigere åndedræt osv.), men professor Hobby (William Hurt) mener, at tiden er inde til at nå videre. En kollega stiller det helt centrale spørgsmål: ”Hvis vi skaber robotter til at elske os, er vi så moralsk forpligtet til også at elske dem?”


Kærlighed på bestilling
Monica og Henry får lov til at teste den første version af David, de får lov til at vænne sig til den neutrale robot, men når de læser 7 ord op i den korrekte rækkefølge, vil robottens følelsescenter registrere, hvem den skal elske til al evighed. ton, Monica er modstander af robotten; hun føler, den er en utilstrækkelig erstatning for deres syge søn, men hendes mand insisterer, og da afsavnet af et barns kærlighed en dag bliver for overvældende, aktiverer hun David. Men den ægte søn vender tilbage, forældrenes følelser skifter igen, og da de mistolker en række situationer som jalousiangreb fra Davids side, bliver de enige om at skille sig af med den. Den bliver sat ud i en skov og må selv klare sig i den store verden. Her skifter filmen gear og begiver sig ind i en mørk, skræmmende og visuelt overrumplende passage, hvor David møder den store sub-kultur af skrottede robotter, der lever i en brutal underverden. Den bliver venner med elskovsrobotten Gigolo Joe, og med erindringen om Den blå fe fra eventyret om Pinocchio, som Monica læste op for den, går jagten ind på den magiske kraft, der kan give David Monicas kærlighed – og dermed den endelige bekræftelse på dens eksistens som ligeværdigt med et rigtigt menneske.

Sentimentalitet fra to sider
Pinocchio-historien har ligget som en rød fortælletråd gennem hele arbejdet med A.I og over den har først Kubrick og derefter Spielberg drysset scener, som de følte var ideelle til at formidle den i virkeligheden urimeligt sentimentale fortælling. Den barske og kyniske fremtid har Kubrick tidligere haft godt fat i, og hans aftryk er på nogle af filmens mest sorte scener. Det er også tydeligt, at Spielberg som instruktør her er kommet på en uvant opgave. Mere sikker virker han i de scener, der er på Davids side. Her får vi glimt af vaskeægte Spielberg-magi af en karat, som man efterhånden skal mange år tilbage i tiden for at finde – og i disse ganske små øjeblikke, måske blot en enkelt kameratur eller visuel detalje, hører A.I. til hans bedste værker i lang tid.

Fænomenale robotmennesker
Skuespillet er entydigt godt. Spielberg har altid været en mester til at håndtere børn, og med en Haley Joel Osment som råmateriale er det ingen overraskelse, at David bliver et strålende lyspunkt. Jude Law giver Gigolo Joe al det liv, som robotten faktisk ikke har – hans små tics og selvbevidste attitude er en fornøjelse. I de mindre roller er Frances O’Connor og William Hurt stærke, og der bliver såmænd også plads til roller til Ben Kingsley og Robin Williams på lydsiden.

Ydre konflikter
Som et eventyr for voksne om uskyldighed, om det ansvar vores fortsatte teknologiske kvantespring medfører og om hele menneskets eksistens i en verden, hvor det er svært at vide, hvad der er organisk og mekanisk, er A.I. en intelligent men ikke helt gennemført film. Den har svært ved at holde tesen ren for unødig sentimentalitet, og med Spielbergs insisteren på vores fulde accept af Davids projekt som det centrale vælter filmens moralske ståsted. I stedet for den filosofiske diskussion, som man fornemmer, at Kubrick lagde op til, går der velbehagelig og langtrukken sødsuppe i det. Især en forlænget slutning, der virker som rent Spielberg-tilsætning, trækker både spilletiden op på overdrevne 2½ time, men også tempoet for langt ned. Det er synd for en film, der havde potentialet til en masse, men som endte som en underlig kombination af to instruktørers modsatrettede tanker. For kold til Spielberg, og for sentimental til Kubrick.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
michaelw
11-9-2006 14:37
En film som er utrolig sukkersød men også er god den har de bedste kvaliteter fra spielberg og kubrik men også de værste, så en sød lille film som aldrig helt bliver storslået.
Fire stjerner.

Bock
6-2-2006 23:35
I gemmer vist heller ikke kommentarerne for evigt?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Han blev oprindeligt tilbudt hovedrollen i Farewell, My Concubine (1993) overfor Leslie Cheung, men afslog, da han frygtede, at filmens tematik – der omhandler homoseksualitet – ville ødelægge hans popularitet – hvad hed han?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google