CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
101 Reykjavik

Produktionsland:
Island

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Baltasar Korm√°kur baseret på roman af Halgrimur Helgason

Producere:
Ingvar Thordarson
Baltasar Korm√°kur

Fotograf:
Peter Steuger

Klipper:
Skule Eriksen
Sigvaldi J. K√°rason

Komponist:
Damon Albarn
Einar √Ėrn Benediktsson

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(34 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
19-08-05:
Islandsk filmfestival
18-05-04:
Bonnevie og Whitaker i ny Korm√°kur-film
21-10-03:
Nói Albinói styrede islandsk Oscarshow
11-02-03:
Ny islandsk film på vej
19-11-02:
Almod√≥var overhalet i Oscar-kapløbet
13-11-02:
Islandsk Oscar-kandidat gjorde rent bord
27-08-02:
Biers dogmefilm på festivalturne
11-08-01:
Gorillaz imponerer Spielberg
 
Anmeldelser:
18-02-14:
2 Guns
10-10-13:
Dybet
25-07-12:
Contraband
29-01-09:
Jar City
26-12-03:
Havet
26-09-03:
Falcons
30-11-01:
Universets engle
10-08-01:
Husets ære
 
Artikler:
23-08-05:
CIFF'05: De søger efter sandhed
06-08-03:
CIFF 2003: Fokus på Norden
10-08-01:
En smag af Island
 

Læs også...
I temaet Islandsk film:
 
En smag af Island
Gudny Halldórsdóttir: Islandsk filmkvinde
Husets ære

101 Reykjavik

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama, Komedie
Varighed:93 minutter
Instruktør:Baltasar Korm√°kur
 
Premieredato:17-08-2001
Medvirkende:Som:
Victoria AbrilLola
Hilmir Snær GudnasonHlynur
Hanna Maria KarlsdottirBerglind
Baltasar KormákurThröstur

Cool islandsk debut
 
Hvis man skulle have fået den mistanke, at den store golde sten, Island, der ligger på kanten af Atlanten også skulle ligge på kanten af trenden, når det gælder filmproduktion, så tager man grueligt fejl. Seneste bevis er Baltasar Korm√°kurs sprudlende perle 101 Reykjavik.


Moderne weltschmerz
Baseret på Halgrimur Helgasons roman af samme navn skildrer 101 Reykjavik den unge fyr Hlynur og hans problemer med moderbinding, mennesker, livet og døden i det hele taget. Han er lidt for gammel til det, men befinder sig godt i de trygge rammer hjemme hos sin mor, som han bor alene med i Reykjavik. Han slumrer sig igennem tilværelsen på kontanthjælp og får tiden til at gå med at lave ingenting eller tage sig en spiller til morgenaerobics på TV.
Hilmir Snær Gudnason får en fantastisk karakter ud af Hlynur. Hans nørdede og tørre, men også mildt hippe, facon er tilpas sammensat. Det er moderne weltschmerz. Hlynur er en reel anti-helt, som samtidig er sympatisk, og som med sine mange genkendelige træk bliver repræsentant for sin generation.

Hektisk og helstøbt
"Livet er en pause fra døden" proklamerer Hlynur i en af de scener i filmen, hvor han har lagt sig med ryggen mod jorden på det sneklædte fjeld i udkanten af det postnummer, filmens titel henviser til. Filmen lever stærkt i de refleksioner, han trods alt gør sig om livets sammenhæng. De er som taget lige ud af bogen, men filmens fortællestil giver, med Hlynurs berettende stemme og masser af fantasifulde kameragange, et på √©n gang hektisk og helstøbt udtryk.
Det er ellers ikke meget, han kommer ud. Når det endeligt sker, er det oftest for at hænge ud med sine to venner på loppemarkedet, som de kalder Islands eneste seriøse kunstmuseum, eller for at gå på deres stambar - et sted på 35 kvadratmeter, hvor hele Reykjaviks ungdom synes at hænge ud. På baren møder vi også den stakkels Hofy, der af en eller anden grund har forelsket sig i Hlynur. Det er ikke gengældt, og bortset fra et par ture på lagenet får hun lov til at svæve i periferien. Lige indtil hun pludselig er blevet gravid.


Almodóvarske forviklinger
Der sker imidlertid mere komplicerede forviklinger, før Hlynur pludselig begynder at mærke virkeligheden trænge sig på. Hans mor får besøg af sin spanske veninde Lola, spillet af Victoria Abril. Mens Blurs Damon Albarns og Bj√∂rks gamle medspiller i The Sugarcubes Einar √Ėrn Benediktssons variationer over Ray Davies' gamle 'Lola'-melodi pryder lydsiden, tænder den varmblodige og letlevende latina hurtigt noget i Hlynur, og hun bliver modsat tændt af den uskyldigt charmerende drengerøv. Nytårsaften, hvor moderen er ude af byen på familiebesøg, går det galt, og det ender i hed sex mellem de to.
Ganske som i den spanske instruktør Pedro Almod√≥vars film, hvor Abril flere gange har brilleret (bl.a. i Høje hæle (1991) og Kika (1993)), udvikler det sig til en indviklet historie, hvor følelserne er stærke og forviklingerne skæbnesvangre.
Da moderen kommer hjem igen, opdager hun intet, og kort tid efter springer hun ud af skabet for at gifte sig med Lola.

Forviklinger i verdensklasse
Der er dog langt fra så let til tårer, som der er hos den spanske melodramamester. Med et cool islandsk overblik holder Baltasar Korm√°kur humoren bidsk og sarkastisk. Da moderen og Lola en dag proklamerer, at nu skal de have et barn, og at Lola er moderen, får Hlynur for alvor noget at forholde sig til. Skal han nu være far til sin mors kones barn? Det er forviklinger i verdensklasse, og sammen med filmens bidske humor og et storslået skuespil er der al mulig grund til at opleve, hvordan de udredes.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mikkel
29-12-2003 12:57
Er der nogen der ved om, og hvornår, denne film udkommer på DVD. Jeg fik nemlig ikke set den i biffen og vil gerne investere et par timer i selskab med den.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken profession har Stellan Skarskård i Good Will Hunting?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google