CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Clockwork Orange

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
1971

Manuskript:
Stanley Kubrick

Producere:
Stanley Kubrick

Fotograf:
John Alcott

Klipper:
Bill Butler [II]

Komponist:
Wendy Carlos (as Walter Carlos)
Rachel Elkind

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(215 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
17-02-05:
Beethoven-film klar til optagelse
28-02-03:
McDowell & Lee i ny Sherlock Holmes-film
02-07-01:
A.I. på toppen af weekendens Box Office
22-06-01:
A Clockwork Orange får britisk TV-premiere
 
Anmeldelser:
14-10-08:
Doomsday
04-06-08:
Doomsday
09-05-05:
Dr. Strangelove
08-11-04:
I'll Sleep When I'm Dead
23-06-03:
Voyage of the Damned
04-02-03:
Minority Report
02-04-02:
A.I.
02-04-02:
A.I.
05-10-01:
A.I.
04-09-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
Rumrejsen år 2001
07-08-01:
Barry Lyndon
07-08-01:
Ondskabens hotel
07-08-01:
A Life in Pictures
07-08-01:
Lolita
07-08-01:
Full Metal Jacket
21-03-00:
Eyes Wide Shut
 
Artikler:
03-04-05:
NatFilm '05: Italienske variationer
01-03-02:
Filmen og det skæve, indre liv
29-08-01:
Stanley Kubrick portræt - 2. del
29-08-01:
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
 

Læs også...
I temaet Kubrickske billeder:
 
Stanley Kubrick-portræt - 1. del
Stanley Kubrick portræt - 2. del
Rumrejsen år 2001
Ondskabens hotel
Stanley Kubricks The Shining
Full Metal Jacket
Lolita

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.66:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Biograftrailer, liste over priser.
A Clockwork Orange

Anmeldt af:Nick Price
Genre:Drama, Sci-fi
Varighed:131 minutter
Instruktør:Stanley Kubrick
 
Anmeldelsesdato:07-08-2001
Medvirkende:Som:
Malcolm McDowellAlex DeLarge
Patrick MageeFrank Alexander
Michael BatesChief Guard Barnes
Warren ClarkeDim/Officer Corby
James MarcusGeorgie
Aubrey MorrisP.R. Deltoid

A nice bit of the old ultraviolence…
 
Viddy, droogs, moloko, ultraviolence, horrorshow. Det er stort set uforståeligt for en tilfældig, ordinær filmbeskuende personlighed, men alle der har stiftet bekendtskab med Stanley Kubricks futuristiske dystopi, A Clockwork Orange, vil nikke genkendende til de ovenstående fraser. Det handler om at beskue voldsbøller drikke mælk, slå, voldtage og dræbe uskyldige mennesker - et sandt skrækspil for den, som tør følge med.

Me and my droogs
A Clockwork Orange tager sit afsæt i en nær fremtid. Vi møder Alex og hans Droogs, hans bande, som er noget nær den største samling sociopatiske unge mennesker, man kan gøre sig forhåbning om at støde på. Alex og hans bande bruger deres fritid - som basalt set udgør al deres tid - på meningsløs vold, overfald, indbrud, voldtægt og mord. En typisk aften starter på den lokale mælkebar, hvor Alex og venner indtager mælk tilsat diverse former for narkotiske stoffer, der kan bidrage til entusiasmen over aftenens forestående udskejelser. Herfra finder Alex og hans Droogs som regel en enkelt hjemløs eller to, som de kan tæske sanseløs. Aftenen fortsættes så med lidt indbrud, en hurtig voldtægt, et voldeligt overfald og et opgør med en anden bande. Aftenen afsluttes med en storslået omgang Johan Sebastian Bach.

Den omvendte verden
Men det kan ikke blive ved med at gå for Alex. Hans voldelige tilværelse må på et eller andet tidspunkt vende tilbage og bide ud efter ham, og da hans Droogs beslutter, at de ikke er tilfredse med hans styring af banden, begynder det hele at falde fra hinanden. Alex får midlertidigt genvundet sin lederposition, men under et overfald, hvor Alex ved et uheld kommer til at slå en ældre dame ihjel, bliver han forrådt. Alex ryger i fængsel for mord, og nu begynder mareridtet for alvor. Et nyt eksperimenterende behandlingssystem sættes i værk, og Alex bliver mirakuløst helbredt for sin psykopati. Eller gør han?

En ekstremt stiliseret film
Malcolm McDowell leverer en fantastisk præstation som Alex. Resten af hans karriere taget i betragtning, må man med bagklogskabens velsignelse kunne kreditere hans fremstilling af den sociopatiske Alex til Kubricks fantastiske talent som instruktør. Kun han har været i stand til at få fremtvunget en mere end anstændig præstation fra McDowell. Der er ingen vej udenom Alex, fra hans mørke tolkning af Singing in the Rain til hans evige monolog, der kører i filmens baggrund; når der ellers er stille, er Alex på alle måder filmens centrum. Han er volden, ondskaben og den fraværende, kolde ungdoms manifestation. Og netop disse aspekter af filmen er essentielle. Volden, der til tider er ekstremt udtalt og næsten mavevendende i sin kontante (men dog ikke involds-glinsende) præsentation, er filmens omdrejningspunkt, og det gør A Clockwork Orange til en film, der godt kan skræmme mange væk. Filmens scener griber fat i tilskueren med en sygelig fascination, holder én fast med sit lidt indforståede, kodede sprog og tvinger en stillingstagen ud af én ved enhver given lejlighed.

Måske Kubricks bedste film
Det er farligt at begynde at pege på en given film fra en instruktør og udråbe den til den bedste, vedkommende har lavet, men i dette tilfælde, er der næsten ingen vej udenom. Lige fra filmens visuelle stil, til skuespillet, til opfindsomheden i scenernes opsætning og udførelse, er der tale om en film, der på mange måder overgår alt andet, Stanley Kubrick har lavet. Faktisk er filmen så god, at den tager en del væk fra bogen, når man efterfølgende læser den. Man kan ikke gøre andet end at visualisere Kubricks scenerier, hans presonligheder og hans musik. Der er billeder med i filmen, som ikke kan formidles tilstrækkeligt i bogen, og det gør faktisk filmen overlegen i forhold til dens ophav. En utrolig præstation fra mesterinstruktøren, og absolut en film, enhver filmentusiast ikke bør snyde sig selv for.
 
DVD-vurdering
Igen skuffer ekstramaterialet. Som med de andre film, der er blevet udsendt i denne serie af Kubrick-film, er der blevet begået en gigantisk fejlvurdering i forbindelse med inkluderingen af ekstramateriale. Der er ganske enkelt ikke noget. En biograftrailer og informationer om, hvilke priser filmen har vundet, er det eneste, der har været plads til - det er ganske enkelt for ringe.
Der findes et utal af dokumentarfilm om A Clockwork Orange, Malcolm McDowell er stadig i live, og det burde ikke være umuligt at få smidt bare en smule ekstramateriale på på lille skive. Men, ak nej.
Tyndt, tyndt, tyndt!

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (21 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
mmd
17-4-2010 13:02
Vil lige påpege at hvis man køber A Clockwork Orange 2 disc Special Edition, så er der rigtig meget godt ekstra materiale, samt en potrætfilm af Malcolm McDowell.

AClockworkOrange
31-1-2009 16:38
Vil lige pointere at det ikke er Bach som Alex lytter til. Det er Ludwig Van Beethoven.

rikkemarie
24-9-2007 18:09
synes lige jeg med hensyn til anmeldelsen vil pointere, at der ikke er tale om johan sebastian bach, men om ludwig van beethoven - eller "good old ludwig van"

michaelw
14-9-2006 20:04
Ja du snakker heavenzanny men jeg vil have lov til at have min mening om denne film.

HeavenZanny
13-9-2006 23:21
Hvor er det dog modent at afslutte sit i forvejen meget tynde argument med punktum... Det er lidt ligesom børn i de første klasser skriver: Punktum, færdig, slut i deres stile... :)

Filmteknisk og visuelt set er Kubricks udgave af Ondskabens Hotel et mesterværk, mens Kings er makværk - så kan man ellers mene alt det man vil om udviklingen af karaktererne og ændringer fra bog til film... :) Det er lidt ligesom Triers Riget, som King også formåede at maltraktere til småstykker... selvom jeg endda vil påstå, at den var mere vellykket end Ondskabens Hotel...

Men som du så skriver, JP og du vil nok aldrig se ens på tingene - det gør JP og jeg så absolut heller ikke, men lige i dette tilfælde er vi altså nogenlunde enige... :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilke to skuespillere spiller Matt Damon og Ben Afflecks to venner i Good Will Hunting?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google