CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Pearl Harbor

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Randall Wallace

Producere:
Michael Bay
Jerry Bruckheimer

Fotograf:
John Schwartzman

Klipper:
Roger Barton
Mark Goldblatt
Chris Lebenzon
Steven Rosenblum

Komponist:
Hans Zimmer

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(1061 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-05-04:
Beckinsale er Englands smukkeste
05-08-03:
Lyver Affleck?
11-12-02:
Baldwin i hovedrolle?
31-10-02:
Baldwin som Stillers chef
29-07-02:
Ford & Hartnett
23-05-02:
Affleck & Lopez sammen igen
25-03-02:
Oscarvinderne anno 2002
08-03-02:
Bad Boys 2 er klar til start
11-01-02:
Peter Jackson hædret
16-11-01:
Michael Bay & de små budgetter
05-11-01:
Monsterrekord!
09-10-01:
Affleck som Daredevil
05-09-01:
Kate Bekinsales blå blod
21-06-01:
Ben Affleck uden løn
28-05-01:
Pearl Harbor slog ingen rekord
23-05-01:
Pearl Harbor redigeret
23-05-01:
Japanske forventninger til Pearl Harbour høje
16-04-01:
Pearl Harbour vækker vrede i Japan
 
Anmeldelser:
05-07-16:
13 Hours
07-03-05:
Wicker Park
10-01-05:
Storbydrømme
04-08-04:
Paycheck
19-05-04:
Underworld
20-04-04:
Hollywood Cops
25-02-04:
Bad Boys 2
12-02-03:
The Sum of All Fears
27-11-02:
40 Days and 40 Nights
10-09-02:
Black Hawk Down
10-10-01:
Bounce
11-09-01:
Titans
14-08-01:
Blow Dry
07-02-01:
Dobbeltspil [2000]
20-12-00:
Bad Boys
10-05-00:
Det tabte paradis
 
Artikler:
27-03-03:
Premiereportræt: Ben Affleck
 

Læs også...
I temaet Oscar 2002:
 
’Kun’ 4 Oscars til Ringenes herre
And the Oscar went to...
Oscar til Bosniens Ingenmandsland
Oscarvinderne anno 2002
Når Hollywood kaster med mudder
Shrek
Et smukt sind
Oscar-nomineringerne er ude
Bridget Jones' Dagbog
Memento
Training Day
A.I.

DVD-specifikationer
Billedformat:
2,35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, Making of, featurette, musikvideo
Pearl Harbor

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama, Action
Varighed:176 minutter
Instruktør:Michael Bay
 
Anmeldelsesdato:05-12-2001
Medvirkende:Som:
Ben AffleckRafe McCawley
Josh HartnettDanny Walker
Kate BeckinsaleEvelyn Stewart
Jon VoightPresident Roosevelt
Alec BaldwinJames H. Doolittle
Cuba Gooding Jr.Doris Miller
Se komplet creditliste her

Filmen, der vil leve i skændsel
 
Rent historisk er det svært at komme udenom det faktum, at det var japanernes bombning af den amerikanske flådebase Pearl Harbor, der provokerede amerikanerne ind i 2. verdenskrig. Det store historiske slag, hvor over 3000 amerikanere mistede livet, har Jerry Bruckheimer, kongen af popcornfilm, nu valgt at bygge en episk film op omkring, men det bliver ved de gode intentioner.

To fyre og en pige
Rafe McCawley og Danny Walker har været bedste venner siden de var børn, og nu er de tilfældigvis udstationeret sammen. Rafe forelsker sig i sygeplejesken Evelyn kun få dage inden han skal til England og kæmpe med det engelske flyvevåben RAF. Evelyn bliver efter hans afrejse forflyttet til Pearl Harbor sammen med Danny, og da meldingen kommer, at Rafe er død, finder de to trøst i hinandens arme. Hans fly styrtede ned over Den Engelske Kanal, og man hører ikke til ham, før han, dagen inden angrebet på Pearl Harbor, pludselig dukker op på Hawaii og finder sin bedste ven og sin store kærlighed sammen.

Groft tyveri fra bedre film
1½ time inde i filmen sker det så. Det store slag alle med spænding har ventet på. Pearl Harbor bliver sønderbombet i bedste Saving Private Ryan-stil, og så skifter filmen meget uelegant fra langtrukken kærlighedssjap til vulgært effekt-jageri med bomber, eksplosioner, blod og kaos. Derefter følger forhastet de blodige konsekvenser af bombningen (filmet sløret for sikre en publikumsvenlig censur i USA - og måske også for at fremtvinge en forvirret stemning), for endelig med cirka ½ time tilbage at påbegynde et rimeligt spændende afsnit om amerikanernes hævntogtsbombning af Tokyo. Missionen er dog det rene selvmord, for når de unge piloter har droppet deres farlige last vil de ikke længere have brændstof til at nå land igen. Uheldigvis virker denne Memphis Belle-kopi heller ikke, men det er til gengæld tæt på. Michael Bay har ellers ikke tidligere haft problemer med at fastholde spændingen, men her gaber han over for meget, så den nærværende intensitet smuldrer fra ham.

Smertefuldt!
Pearl Harbors nederlag skyldes, at den meget hårdt prøver både at være en storladen tragisk kærlighedsfilm, et historisk drama og en spændende actiondrevet film. Og resultatet er katastrofalt. Ingenting virker i den opstyltede, tamme og ofte fuldstændig tåbeligt utroværdige historie. Personerne er kedelige papfigurer og bliver spillet endnu mere kedeligt (hvilket primært skyldes dårlig instruktion), dialogen er klodset og tangerer ofte til det pinlige, og handlingen er i sine bedste øjeblikke ligegyldigt triviel. Man bliver på intet tidspunkt grebet af noget som helst, og al form for spænding, nerve, intensitet og atmosfære udebliver.

Filmen sønderbomber sig selv
Bruckheimers nye vidunderinstruktør, Michael Bay, der har en fortid som reklamefotograf, har efterhånden fået lavet nogle blockbusters, der er svære at komme udenom: Bad Boys, The Rock og Armageddon. Nu har Bay vovet modet og gået efter den store romantiske fortælling (samtidig med han prøver at beholde sin actionvinkel). Det hele lugter dog lidt for meget af Titanic, bare med hvert andet billede i slow-motion, ude af fokus eller med ekstra farverigt filter. Kvalmen indtræder efter de første 3 minutter, men desværre skal man yderligere cirka 170 minutter igennem, før filmhistoriens længste rulletekster befriende ruller over skærmen.
President Roosevelt kaldte den tragiske dag for 'dagen, der vil leve i skændsel', Bruckheimer og Bay bruger denne historisk vigtige dag i amerikanernes historie som undskyldning for at forsøge at tjene en masse penge ved at synke til den laveste fællesnævner med storladen simpelhed og beregnende romantik. Uheldigvis glemte de den gode historie i rusen - og i stedet for at gøre det, de gør bedst, så har ambitionerne taget overhånd, og deres trods alt begrænsede evner med filmmediet bliver stillet til skue på en måde, så dette uhåndterlige pengeprodukt kan føre historien videre, som 'filmen, der vil leve i skændsel!'
 
DVD-vurdering
Man savner et kommentarspor på netop denne udgivelse, fordi filmen er så teknisk funderet, men med en næsten 3 timer lang film er der naturligvis ikke plads til den slags. Til gengæld er det næsten obligatoriske 'Making of'-program omfattende, så man lærer mere filmen end man normalt gør - dette er på 47 minutter og udgør et udmærket supplement til filmen, hvis man kan holde den selvhøjtidelige og lettere sentimentale attitude ud.
Ellers er der ikke meget spændende på udgivelsen. En musikvideo og en ultra kort featurette kaldet 'Japanese perspective', som i hvert fald godt kunne have været længere, med dens små 5 minutter virker den ganske ligegyldig.
Pearl Harbor skal forestille at være en storfilm, men det begrænsede ekstramateriale tyder på noget andet og i det store og hele er der ingen afgørende grund til at investere i udgivelsen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (144 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
hej
1-2-2014 14:10
filmen er virkelig god og værd at se, forstår ikke den har så lidt stjerner fordi den fortjener mere.
ps. danny (josh hartnett) er klart en hottie som gør filmen bedre

...lol
18-2-2010 18:51
En udmærket film.

Uforståeligt!
4-2-2010 16:33
Jeg mener, at filmen er klart værd, at se. Jeg har altid elsket denne film, og finder det dybt uforståeligt, at den har fået så få stjerner af en anmelder.

Jeg har dog på nuværende tidspunkt lavet en opgave omkring angrebet på Pearl Harbor. I min research greb det mig pludseligt hvor mange steder i filmen, at situationen ikke er beskrevet ordenligt i forhold til virkeligheden. Historien er meget spændende og det siges at Roosevelt provokerede Japan til at angribe da de indledte en olieblokade.

Jeg vil varmt anbefalde, at man graver i historien om Pearl Harbor! men jeg synes stadig, at skuespillerne gør et fantastisk arbejde og spiller kanon godt samt at musik og klip er flot lavet. Det er også en smuk historie der ligger i filmen.

ps. vil gøre opmærksom på, at filmen er inspireret af bogen af samme titel : "Pearl Harbor"

6 ud aaf 6 stjerne fra mig!

...
11-4-2009 22:45
Hvis flertallet ikke kan lide den, hvorfor har brugerne så givet den 5 stjerner?

Du skal ikke fatte
29-10-2008 13:22
bare se i øjnene, at flertallet ikke kan lide den...det er en simpel smagssag - ikke en dyt andet!!!
Det er ligesom Titanic ... kærligheds historie baseret på en begivenhed....GAB!!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins død14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket superhelt vil jernkæmpen gerne være i tegnefilmen Drengen og jernkæmpen?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google