CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Elling

Produktionsland:
Norge

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Axel Hellstenius baseret på romanen "Brødre i blodet" af Ingvar Ambjørnsen

Producere:
Dag Alveberg

Fotograf:
Svein Krøvel

Klipper:
Inge-Lise Langfeldt

Komponist:
Lars Lillo-Stenberg

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(67 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
12-10-04:
Tredje Elling film i rap
15-03-04:
Tæl til 100 vandt hovedpris i Malmø
11-06-03:
Ælling-instruktør til Hollywood
07-05-03:
Elling på Mallorca
20-01-03:
Malmros-manuskript på nettet
12-06-02:
Ælling igen igen
17-04-02:
Ælling goes Hollywood…too!
25-03-02:
Oscar til Bosniens Ingenmandsland
30-09-01:
Lille pris til Et rigtigt menneske i San Sebastian
10-04-01:
Nordmænd strømmer til norske film
 
Anmeldelser:
06-10-04:
Mors Elling
14-09-04:
Buddy
18-08-04:
Bare Bea
10-02-04:
Himmelfald
 
Artikler:
06-01-02:
Dobbeltinterview: Norske ællinger
 

Læs også...
I temaet Ælling:
 
Dobbeltinterview: Norske ællinger

Ælling

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie/Drama
Varighed:90 minutter
Instruktør:Petter Næss
 
Premieredato:04-01-2002
Medvirkende:Som:
Per Christian EllefsenElling
Sven NordinKjell Bjarne
Marit Pia JacobsenReidun Nordsletten
Pia JacobsenReidun Nordsletten
Jørgen LanghelleFrank Åsli
Per ChristensenAlfons Jørgensen

Surkålspoesi
 
Godmodige tosser er næsten altid godt filmstof. Fra Charles Chaplin til Forrest Gump og videre har de charmeret publikum med deres uskyldige blik på verden. En naiv tilstand, der synes at give et vist spillerum med andre manøvremuligheder, end dem vi andre har i vores velordnede moderne verden. Og som vi måske savner.
Det er derfor heller ikke overraskende, at Petter Næss' varme og velfungerende film Ælling, baseret på Ingvar Ambjørnsens roman ”Brødre i blodet” om resocialiseringen af to underfundige nordmænd, blev en massiv succes i hjemlandet og nu også er kommet til de danske biografer.

Elling og Kjell Bjarne - næsten klar til at møde verden
Mors dreng
I centrum for den mest af alt morsomme historie finder man den midaldrende nordmand Elling. Da hans mor, som han trods sin høje alder stadig bor hos, dør, finder myndighederne ham i kosteskabet, tager ham med og anbringer ham på plejehjemmet Brøynes. På hjemmet møder han den dameglade Kjell Bjarne, som han efter nogen tid kommer til at dele en beskyttet bolig med i Oslo.

Forelskelse og surkålspoesi
Kjell Bjarne og Elling viser sig at være en ganske dynamisk duo, men deres vænnen sig til virkeligheden ender med at blive en meget stor udfordring. Pludselig står de overfor selv at skulle tage telefonen, når den ringer, selv købe ind, og selv prøve at komme i kontakt med andre mennesker.
Det lykkedes lidt efter lidt. Kjell Bjarne bliver forelsket og Elling finder et mål med sit liv som bidragyder til den skrantende norske poesi. Han bliver til den mystiske E, der finder sin inspiration i de nattestille gader og distribuerer sine digte i supermarkedets surkålspakker.

Surkålspoeten - den mystiske E
En stille blues
Filmens stemning er som en stille blues: melankolsk og skæbnetung og på samme tid livsbekræftende og underholdende. Petter Næss' instruktion er nænsom og fokus på de to venner og de, som krydser deres vej, er fint. Filmen havde ikke været den samme succes uden det uforlignelige spil af Per Christian Ellefsen, der understreger livslede, stædighed og en helt særegen realitetssans med guldrandede citater i rollen som Elling. Han bakkes fint op af Sven Nordin i rollen som Kjell Bjarne.
Hvis man tror, man lider af vinterdepression, har man god grund til at opleve Ælling. Filmen, der er Norges kandidat til Oscar-nominering og den største norske publikumssucces i 25 år, er en underfundig underholder og en godmodig fortælling, om hvordan den virkelige verden virkelig ser ud, når man kommer ind fra sidelinien.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Anne Fris Nielsen
28-10-2007 20:41
Underfundig - man tror man skal se en problemfilm - og det er det på sæt og vis også - men den er fyldt med vidunderlige scener. De to meget forskellige skæve eksistenser, deres indbyrdes forhold og forhold til omverdenen beskrives både nøgternt, indlevende og helt fantastisk godt.

Charlotte Sølling
16-6-2004 10:53
Fantastisk sød film man kan se afslappet uden at tænke vidre. Humoren er god stemningen er varm. Hvad mere kan man ønske sig??

Tord Holgernes
23-11-2003 04:10
En varm, morsom og fantastisk film som alle dansker med sans for humor bør se!!!!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rapper spiller Halle Berrys mand i Monster's Ball?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google