CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Carrie

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1976

Manuskript:
Lawrence D. Cohen efter roman af Stephen King

Producere:
Brian De Palma
Paul Monash

Fotograf:
Mario Tosi

Klipper:
Paul Hirsch

Komponist:
Pino Donaggio

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(56 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
30-06-05:
De Palma overtager de unge uovervindelige
21-01-04:
Riget på ABC
04-04-03:
Spacek lader Farrell flytte ind
11-11-02:
Eminem den store vinder
 
Anmeldelser:
24-10-08:
Redacted
17-03-08:
The Dead Girl
22-11-06:
An American Haunting
28-10-03:
Dreamcatcher
24-05-02:
In the Bedroom
13-02-02:
Midwives
13-02-02:
De kaldte os helte
05-02-02:
Swordfish
30-05-01:
Pulp Fiction
01-08-00:
Blast from the Past
26-07-00:
The Straight Story
 
Artikler:
25-04-03:
Stephen King - mesterværker og makværk
 

Læs også...
I temaet Kongens film:
 
Dreamcatcher
Stephen King - mesterværker og makværk
NAC: Damian Lewis
NAC: Jason Lee
Ondskabens hotel
Sammenhold
Den grønne mil

DVD-specifikationer
Billedformat:
Widescreen 16:9

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, dokumentar, featurette, slettede scener, 'Carrie the Musical', fotogalleri, Stephen King: The writing of Carrie
Carrie [De Palma]

Anmeldt af:Jonas V. Kirkegaard
Genre:Gyser, Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Brian De Palma
 
Anmeldelsesdato:23-10-2001
Medvirkende:Som:
Sissy SpacekCarrie White
Amy IrvingSue Snell
William KattTommy Ross
Nancy AllenChris Hargensen
John TravoltaBilly Nolan
Betty BuckleyMiss Collins
Se komplet creditliste her

Den stille pige hæver stemmen
 
Brian De Palma hører til de filmmagere, der ikke længere er, hvad de var. Af samme årsag er det dejligt at opleve hans glorværdige filmfortid på DVD. Carrie er fra 1976 og var de Palmas kommercielle gennembrud. Siden fulgte lignende ekvilibristiske stiløvelser (for mere har hans film sjældent været) som Fury (1978) og den suverænt sammenskruede Hitchcock-hyldest Dressed to Kill (1980 – samme år som mesteren selv drog sit allersidste suk).

I eliten af Stephen King-filmatiseringer
Carrie er baseret på en roman af litteraturens svar på Andrew Lloyd Webber, Stephen King. Den er afgjort blandt de allerbedste filmatiseringer af Kings talrige bøger, næsten på højde med Ondskabens hotel, som King dog ikke selv kunne udstå.
Centralt i fortællingen har vi den unge pige Carrie, der kan noget, som andre børn ikke kan - telekinetik; ved tankens kraft at manipulere genstande i den fysiske verden. Hun spilles af Sissy Spacek, der ser så sær, så sky og så sart ud, at det fra allerførste scene virker ildevarslende.
Carrie er, hvad man roligt kan kalde upopulær, og hvilken skæbne er i High School-sammenhæng mere grum? I rollerne som hendes to førende plageånder ser vi De Palmas kommende kone, den slet ikke uerotiske Nancy Allen (senere kendt som Robocops menneskelige makker), og ingen ringere end John Travolta i purung udgave. Hans rolle er lille og nærmest ubetydelig, men man har været unfair nok til at smække den på DVD-coveret, simpelthen fordi han nu er kommet til ære og værdighed igen. Urent trav, hvilket man ikke slipper af sted med på min vagt.
Nå, men oveni Carries problemer på skolefronten skal lægges en mor så grum, at Carries situation på hjemmefronten får en Bergman-film til at minde om ugebladet Hjemmets Juletillæg, og den er nådesløst og diabolsk iscenesat. Vor skrøbelige hovedperson er altså trængt fra alle sider, men hendes fjender har vækket en slumrende kæmpe, og i dette tilfælde kan man roligt sige, at still water runs deep...
Der er punkter i denne film, hvor man simpelthen føler sig utilpas, hvilket vidner om de Palmas slagkraft. Når der hives hele fem stjerner frem skyldes det ikke mindst, at De Palma er så exceptionelt filmisk i sin tilgang. Han har en dybtliggende og ikke sjældent genial forståelse for lige netop filmmediets potentiale. Det er virtuost som ind i helvede (i dette tilfælde ret så bogstaveligt). Et oplagt eksempel er scenen, hvor karaktermordet på Carrie fuldbyrdes. Man hører en anerkendende banken fra indersiden af en vis Alfreds ligkiste.

Spacy Spacek
Sissy Spacek fortjener afgjort at blive nævnt for sin intense præstation i titelrollen. Hendes særegne udseende understøtter perfekt forestillingen om, at her har vi en ganske særlig ung dame, og som i andre af hendes film spiller hun med skræmmende intensitet. Bemærk også, hvor perfekt hun kombinerer det skånselsløse og det skrøbelige i sit lille legeme. Da bordet endnu engang vender sig mod hende, er det en sand heartbreaker. Det er også et eksempel på genial dramaturgi.
På rollelisten finder vi også Amy Irving der er glimrende (foruden hamrende smuk) som den velmenende og anstændige type, der via gode gerninger prøver at afværge katastrofen. Forgæves, naturligvis, ellers ville special effects-holdet jo ikke få noget at lave og frygt ej, effekterne i den 25 år gamle film er lavet efter så simpel, men effektfuld, recept, at de stadig er ganske virkningsfulde.
Kan man abstrahere fra, at hele holdet ligner noget fra en Jolly Cola-reklame, så har man her et styk meget lidt bedaget gyserfilm af ganske høj seværdighed.
 
DVD-vurdering
Lad mig allerførst nævne de chokerende animerede menuer, de bliver trættende i længden, men mit hjerte slog et ekstra slag de første par gange! Ellers er hovedattraktionen uden tvivl et ca. 45 min. langt dokumentarprogram om filmens tilblivelse, hvor vi møder hele holdet her 25 år efter. Vil du vide mere om eks. den famøse anden scene, hvor kameraet dovent og i slow motion lader den mandlige seer realisere den gamle drengedrøm om et blik ind i pigernes omklædningsrum, så findes det i dette program. Slet ikke uinteressant.

Stift yderligere bekendtskab med instruktøren i det 42 minutter lange Visualizing Carrie-program, ligeledes seværdigt og ikke sjældent intelligent. Brian De Palma er ellers ikke kendt for sin sympatiske optræden, men her er han ganske snakkesalig. Masser af info om filmen, eks. effekter og slettede scener.
Generelt; alt, hvad hjertet kan begære af info om filmens tilblivelse, helt tilbage fra Stephen Kings spirende inspiration.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
michaelw
13-7-2007 16:42
Carrie er en udmærket filmatisering af kings første roman, den giver der gode gys og man sidder og klamresig lidt til sædet indimellem.
Skuespillerne spiller udmærket og historien bliver fortalt med stor omhu.

DEr hvor jeg synes filmen halter er en alt for lang spilletid og filmen synes jeg bliver lidt overfladisk til slut, men det rykker ikke ved at det er en ganske habil film.
Fire stjerner.


Signe
24-12-2005 18:21

Seriøst Cyron Du Er Bare Lækker!!!
Hvor Bor Du Smukke ? <3

Kirsten
18-5-2005 12:12
Den kan ikke måle sig med bogen. ja, den er spændende, men der mangler alle avis/bog-artiklerne!

Burridge
26-10-2004 09:09
Glimrende film.... fundamentalt spændende. Kan virke en smule gammeldags i lyset af den tekniske udvikling inden for film,men indeholder alt det man kan forlange af en god gyser. Spænding - psykologi - chok og konflikter.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

”Goodnight, you princes of Maine. You kings of New England.”
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google