CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Shrek

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman, Roger S.H. Schulman

Producere:
Jeffrey Katzenberg
Aron Warner
John H. Williams

Fotograf:


Klipper:
Sim Evan-Jones

Komponist:
Harry Gregson-Williams
John Powell

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(378 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
12-11-03:
Shrek 2s nye stemmer
22-05-03:
Gollum det bedste bæst
25-03-02:
Oscarvinderne anno 2002
20-03-02:
Depp, Murphy, Pitt, Blanchett, Barrymore & Smith
07-03-02:
Myers som kendt kat
19-12-01:
Ringenes herre nomineret til Bedste Film i USA
15-12-01:
De ni heldige udvalgte
09-12-01:
Moulin Rouge vinder USA’s kritikerpris
05-12-01:
Cameron Diaz ombord Shrek 2
22-09-01:
Shrek fører Annie-løbet
 
Anmeldelser:
30-11-10:
Shrek den lykkelige
02-01-08:
Shrek den tredje
08-11-06:
Sandheden om Rødhætte
06-03-06:
Madagascar
06-04-05:
Stor ståhaj
09-02-05:
Shrek 2
26-11-03:
Charlie's Angels - Uden Hæmninger
28-01-03:
Austin Powers in Goldmember
23-08-02:
The Sweetest Thing
21-08-02:
Monsters, Inc.
18-06-02:
Don Quixote
21-09-01:
Final Fantasy - The Spirits Within
 
Artikler:
17-05-04:
Cannes '04: Shrek på den røde løber
03-09-02:
Drager på film
 

Læs også...
I temaet BUSTER 2004:
 
Frøernes spådom
BUSTER 04: Børnemoral i knibe?
BUSTER 04: Og vinderne er...
BUSTER 04: Barske børnefilm
BUSTER 04: Kærlighed og humor på hebraisk
BUSTER 04: Blandede ungdomsbolcher
BUSTER for 5. gang
Ketchup-effekten
Bare Bea
Elephant
110% Greve
Thirteen
In America
Prozac Nation
Møgunger
Terkel i knibe
Osama
Kl. 5 om eftermiddagen
Tæl til 100
Igby Goes Down
Valhalla
Donnie Darko
Metropolis
The Believer
Cirkeline - Storbyens mus
Abernes Ø
Boys Don't Cry

DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Shrek

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Animation, Komedie
Varighed:89 minutter
Instruktør:Andrew Adamson
Vicky Jenson
 
Anmeldelsesdato:20-03-2002
Medvirkende:Som:
Amin JensenShrek
Mike Myersorig. Shrek
Jan GintbergÆsel
Eddie Murphyorig. Donkey
Mille LehfeldtFiona
Cameron Diazorig. Fiona
Se komplet creditliste her

Så går den vilde prinsessejagt
 
Der var engang... sådan starter de fleste eventyr, og sådan starter Shrek også. For Shrek er et eventyr, selvom den laver tykt grin med de mere klassiske af slagsen. Handlingen følger næsten slavisk eventyrskabelonen, mens figurerne til gengæld er vendt fuldstændig på hovedet, og humoren har slået lejr i den selvironiske afdeling. Så lige som filmens atypiske hovedperson, den grønne trold Shrek, er filmen en meget elskelig men anderledes oplevelse.

Næsten traditionel handling
Den lede grev Farquaad har overtaget magten i kongeriget, men for at blive en rigtig konge bliver han nødt til at gifte sig med en rigtig prinsesse, så han afholder en turnering for at finde den rette ridder, der kan hente hende til ham. Og hvem mon får opgaven? Det gør vores store grønne anti-helt Shrek da. I følgeskab med hans nye kompagnon, bare kaldet Æsel, som han helst var foruden, begiver han sig mod slottet, hvor den yndige Fiona sidder indespærret. En drage skal dog besejres, før han kan få fat i Fiona, der forventer at blive vækket med et kærlighedskys, ganske som i eventyret.

Shreks sump invaderes
Det lyder alt sammen ganske eventyrligt, men inden Shrek melder sig hos Farquaad, har han næsten mistet sit hjem og sin sump. Farquaad vil nemlig meget gerne have det perfekte kongerige, så han har sat en dusør på samtlige eventyrvæsener i kongeriget, der derefter er blevet forrådt, udleveret og solgt til Farquaad, for at de kan blive 'gen-huset' - selv Geppetto har solgt lille Pinocchio! Vores herlige sidekick, Æsel, blev også forsøgt solgt. Det lykkedes dog ikke, da han stak af midt i handelen, og heldigt for vores historie rendte lige ind i måsen på Shrek, der ikke kan slippe af med ham igen. Endnu mere frustrende for Shrek er det, at der ikke går mere end et par timer, før hans forhave ligner en blanding af en convention for eventyrvæsener og et freakshow. Den asociale Shrek får at vide, at de alle er blevet forvist til hans elskede sump af Farquaad, og så begiver Shrek og Æsel sig på vej til den lede greve med kongeambitioner for at få ryddet forhaven og genoprettet Shreks ensomme, men værdsatte, privatliv.

Buddy-film for hele familien
Shrek har ingen problemer med at give de gamle eventyrhistorier nogle kærlige hug. Selv Disney står for skud med en pragtfuld parodi på forlystelsesparkerne Disneyland og -world. Intet er helligt, men filmen kan styre sine referencer, så det aldrig ender i spoof eller platheder på bekostning af handlingen. De skøre indfald henvender sig til alle. De yngre vil synes, den er sød og sjov, mens de lidt ældre vil finde den charmerende og vittig. Underholdende er den i hvert fald, i særdeleshed takket være det ulige makkerpar Shrek og Æsel. Hvor Æsel er den konstant sludrende, accepthungrende livsnyder, er Shrek en småtvær fyr, der er blevet bitter af det had og frygt, han altid bliver udsat for, men sammen er de en fantastisk duo, der perfekt understøtter hinandens styrker og svagheder.

Saft-shrek-me morsom
Det er svært ikke at blive smittet af filmens humoristiske lune, men komedien byder samtidig på både morale og romantik. Budskabet er selvfølgelig, at man ikke skal skue trolden på hårene. For trods dårlig ånde og sære madvaner er han en god trold. Filmen ender naturligvis også, som den skal. Alle får, hvad de fortjener, og vi andre bliver underholdt i mellemtiden. Men trods sine ironiske intentioner formår den egentlig ikke at revolutionere eventyrfaget. Ikke fordi den ikke kan, men snarere fordi man ikke har turde satse publikums gunst i forsøget på at nå nye mål. Shrek er en film for hele familien, så den spiller sine kort sikkert - sjovt, men sikkert. I sidste ende er den dog uimodståelig morsom, og hvad gør det så, at den ikke er helt så fræk, som den sagtens kunne være blevet.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Lars
29-4-2014 08:58
god film sover når jeg ser den, det er min godnat historie
shrek <3

kasper og albert
29-4-2014 08:57
rigig god film vi elsker den vi har set den 99 gange, god lavt

xmengirlys
7-9-2010 14:26
Der er kun en ting at sige: FANTATISK KLASSIKER!!!! Uden tvivl Dreamworks ALLERBEDSTE film!!!!

Charlotte
29-12-2007 22:03
Bettina , det gør Mille Lehfeldt og Kristian Boland.

Bettina
29-12-2007 20:49
Hvem lægger stemmer til Fiona og katten i den danske version?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller musen Polyhymnia, der kan redde alle ud af deres kvaler i Mød mig på Cassiopeia (1951)?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google