CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Apocalypse Now Redux

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
John Milius, Francis Ford Coppola efter romanen 'Heart of Darkness' skrevet af Joseph Conrad

Producere:
Kim Aubry
Francis Ford Coppola

Fotograf:
Vittorio Storaro

Klipper:
Lisa Fruchtman
Gerald B. Greenberg
Richard Marks
Walter Murch

Komponist:
Carmine Coppola
Francis Ford Coppola
Mickey Hart

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(213 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
05-07-04:
Marlon Brando død
07-12-02:
Dommedag nu censureret i Vietnam
28-06-02:
Caine, Duvall & Osment
24-07-01:
Superstjerner i ny Coppola-film
09-07-01:
En giftig Brando
01-03-01:
En time længere ’Dommedag’ på Cannes
 
Anmeldelser:
21-03-07:
The Proposition
05-09-05:
The Intended
17-04-02:
The Score
05-12-01:
On the Waterfront
14-06-00:
Sidste tango i Paris
 
Artikler:
18-07-03:
Premiereinterview: Kristian Levring
30-05-01:
Vittorio Storaro – Lysets mester
 

Læs også...
I temaet Kameraet som pensel:
 
Vittorio Storaro – Lysets mester
Goya i Bordeaux
Sidste tango i Paris
Dune - The Miniseries
Picking Up the Pieces

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic WideScreen, 2.35-1

Lyd:
Dolby Surround 5.1

Ekstra materiale:
The Destruction of the Kurtz Compound (både med originalmusik og kommentarer fra Francis Ford Coppola), biograftrailer
Dommedag nu

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:192 minutter
Instruktør:Francis Ford Coppola
 
Anmeldelsesdato:05-03-2002
Medvirkende:Som:
Marlon BrandoColonel Walter E. Kurtz
Robert DuvallLt. Colonel Bill Kilgore
Martin SheenCpt. Benjamin L. Willard
Frederic ForrestChef
Albert HallChief Phillips
Laurence FishburneMr. Clean
Se komplet creditliste her

Dommedag før og nu
 
Af og til kommer rygterne om en films produktionsforhold selve filmen i forkøbet. Specielt svære vilkår for instruktør og skuespillere giver ofte spændende historier og halvkiksede film. Dommedag nu har en af de mest fascinerende produktionshistorier i Hollywoods historie, men i modsætning til dens beslægtede nyder den endelige film godt af anstrengelserne – man fornemmer ligefrem de 18 måneders tropiske mareridt skinne ud gennem de medvirkendes desperation.

Et stort talent
Francis Ford Coppola havde først i 70’erne slået sit navn fast som en af de nye unge instruktører i USA. På linie med de unge Scorsese og Spielberg stod han for en teknisk fascineret generation af instruktører, der formåede at fortælle medrivende historier og udfordre det traditionelle filmsprog uden på noget tidspunkt at tabe fodfæstet i den fortællende Hollywood-film. De to film om Godfather-klanens liv havde bragt ham helt til tops, og i et anfald af overmod og visioner kastede han sig ud i sit Vietnam-projekt. Dommedag nu var på vej til at blive en realitet.

En indre rejse
Baseret løseligt på Joseph Conrads roman ”Mørkets hjerte” følger John Milius’ manuskript kaptajn Willard, der bliver sendt på en mission i det krigshærgede Vietnam. Han skal finde general Kurtz, som har forladt hæren og tilsyneladende har slået sig ned dybt inde i den cambodianske jungle. Hvad der foregår inde i mørket, ved man ikke, men man tør ikke længere have generalen rendende frit rundt. Willard accepterer opgaven, og hans rejse op af floden og ind i junglen bliver i Coppolas hænder til en besættende beretning om rejsen ind i sig selv, om civilisationens beskyttende fernis, der forhindrer menneskets primale instinkter i at få frit spil. Kurtz har isoleret sig i en selvskabt verden konstrueret på lige dele genialitet og sindssyge, hvor den øverste guddom regerer skånselsløst.

Også en krigsfilm
Bygget op omkring bådrejsen som den centrale tråd får vi krigens galskab præsenteret i en række enkeltstående scener, og det er i disse små afsluttede fortællinger, at Coppola virkelig viser sin alsidighed. Den nye version af filmen, der indeholder omkring 50 minutters nyt materiale, ændrer ikke ved denne struktur, men tilføjer både ekstrasekvenser til de eksisterende scener, samt en helt ny scene på omkring 20 minutter, hvor Willard og hans mænd støder på en lille enklave af franskmænd, der fastholder forsvaret af deres plantage dybt inde i junglen. Scenen har et næsten drømmeagtigt skær over sig, og den sætter handlingen delvist i stå – men med Coppolas egen forklaring i baghovedet om, at franskmændene skal ses som efterladte spøgelser, der tjener som en advarsel for amerikanerne, kommer den til at fungere som en glimrende optakt til slutningen. Alle enkeltscenerne i løbet af rejsen er kommentarer om krigens natur og ofte meget specifikt om den rolle, som USA har valgt at spille i en krig så unaturligt langt fra dets egne kyster.

De brændende billeder
Stærkest i filmen står stadig de centrale scener: den helt uforglemmelige åbningssekvens, hvor helikoptere, The Doors og det svedige hotelværelse i Saigon brænder sig ind på nethinden, Robert Duvalls, nu udvidede, visit som napalm- og surfingbesat general, det uoverlagte mord på en vietnamesisk familie på et båd og det surreelt afsluttende mareridt hos general Kurtz i Marlon Brandos imposante skikkelse. Men via sit nærmest meditative tempo formår filmen som helhed også at suge tilskueren ind i en verden, der langsomt ændrer karakter og fortaber sig i en betændt og forvrænget udgave af virkeligheden. Det er både skræmmende og fascinerende og en triumf for instruktøren som personlig kunstner.
Skuespillet er fænomenalt. Martin Sheen leverer uden tvivl karrierens største præstation som Willard, der tavst iagttagende rejser mod et ukendt mål, mens Marlon Brando, alle hans egocentriske nøkker til trods, leverer en nærmest overmenneskelig Kurtz, der har antaget Buddha-status overfor de tro følgesvende i junglens mørke.

Endelig Dommedag!
Coppola var aldrig tilfreds med den oprindelige version af filmen, selv da den vandt Guldpalmerne i Cannes i 1979 betragtede han den stadig som et ”work in progress”. Det skyldtes, at han savnede flere af de oprindelige elementer, som producenten havde valgt at klippe ud inden lanceringen i Cannes for at bringe den ned på en mere menneskelig spilletid på omkring 2½ time. Nu er en stor del af scenerne kommet tilbage på plads efter en stor indsats af Coppola og klipperen Walter Murch; de ændrer ikke ved filmens beundringsværdige måde at forene underholdende historiefortælling og billedpoesi på uhørt højt niveau – her bør sendes en varm tanke til fotografen Vittorio Storaro, der står for filmens brændende intense billeder – men sætter blot tingene yderligere i perspektiv. For mange vil spilletiden på 3 timer og 20 minutter føles lige i overkanten, men filmen forløber forbløffende flydende, når først besætningen er kommet ombord, og båden har sat kurs mod junglen, mod mørket – mod Kurtz.
 
DVD-vurdering
Når man udgiver en film på over tre timer på én DVD, så kniber det lidt med pladsen til at lægge en masse spændende ekstramateriale ved. På Dommedag nu finder vi en flot sammenklipning af den alternative slutning, som Francis Ford Coppola i sidste øjeblik alligevel besluttede sig for at droppe, fordi den ikke passede ordentligt ind i hans vision.
Optagelserne viser ødelæggelsen af den store junglekulisse, hvor optagelserne med Kurtz er foregået. I filmen skulle det se ud som om Willard havde tilkaldt bombefly til at udrydde lejren - og filmet med en lang række forskellige filtre, har scenen et kraftigt, psykedelisk præg.
Den kan ses både med musik og med Coppolas kommentarer - begge dele interessant.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (23 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
uCziXEt
25-3-2014 06:10
aha, I like this topic, bookmark this page, huangjintang.

michaelw
27-5-2008 20:44
filmen handler om special agent sheen, der har fået ordre på at finde officer Brando.
Denne tur bringer shenn og sererne på en hypnotiserende rejse.
Filmen har en storslået scenografi og en mageløs instruktion af coppola.
Fem stjerner.

patrik
22-5-2008 12:40
6gGOHe jr39ug7djalfgpitg94gbvm

Jan Green
12-3-2008 21:35
Efter at have læst bogen "mørkets hjerte", Som er baggrund for filmen, og set både den "korte" og nyredigerede version af "Apocalypse now". har jeg kun et at sige: fænomonalt!!!! Jeg har ydermere set dokummentarfilmen som hans kone lavede under optagelserne, den uddyber og giver svar på en masse soørgsmål.. Francis Ford Coppola, har begået endnu et mesterværk.... ganske simpelt den bedste film der nogensinde er lavet.

Syretrip Gennem Helvede!...
21-10-2007 16:27
Syretrip gennem helvede, med blændende skuespils præstationer, særligt den daværende unge Martin Sheen som kaptajn Willard der til opgave har fået at sætte en stopper for Oberst Kurtz (Marlon Brando) som tyrannere med sine colombianske guirella soldater som han erhvevede i Vietnam.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Jerry Lewis-dramaet The Day the Clown Cried (1972) blev af pressen dømt så stødende, at filmen aldrig blev udgivet i biograferne – hvad handlede filmen om?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google