CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Fast and the Furious

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Gary Scott Thompson, Erik Bergquist, David Ayer

Producere:
Neal H. Moritz

Fotograf:
Ericson Core

Klipper:
Peter Honess

Komponist:
BT
Brian Tyler

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Universal

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(300 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-06-06:
Fast, Furious and Watt
29-09-05:
Nye navne til Fast & Furious 3
14-06-05:
Justin Lin tager sig af Fast And The Furious 3
02-04-04:
Tv-stjerner strømmer til The Pacifer
28-01-04:
Japansk anime bliver til amerikansk action
06-10-03:
Ice Cube erstatter Vin Diesel
28-02-03:
Hartnett vrager Superman
21-08-02:
Cole Hauser spiller skurk igen
10-07-02:
Diesel som Hannibal – krigeren!
07-06-02:
Pitch Black bliver til filmserie
21-05-02:
Fast and Furiouz 'N' the Hood
21-03-02:
Rodriguez i slagsmål
11-01-02:
Peter Jackson hædret
22-12-01:
Rick Yune som Bond-skurk
23-11-01:
Fast & Furious-fortsættelse i to udgaver
09-10-01:
Affleck som Daredevil
28-09-01:
Samuel L. Jackson i XXX
19-09-01:
Update fra tegneserie-fronten
27-06-01:
Fast & Furious-fortsættelse
25-06-01:
The Fast and the Furious nummer 1
22-05-01:
T3 startet op igen
 
Anmeldelser:
13-04-17:
Fast & Furious 8
31-08-15:
Fast & Furious 7
30-09-13:
Fast & Furious 6
23-05-13:
Fast & Furious 6
06-09-11:
Fast & Furious 5
03-04-09:
Fast and Furious
24-10-06:
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
11-09-06:
Running Scared
01-12-04:
The Chronicles of Riddick
26-10-04:
Torque
30-06-04:
S.W.A.T.
05-11-03:
2 Fast 2 Furious
25-06-03:
Blue Crush
01-04-03:
xXx
04-12-01:
Following Faith
13-03-01:
Boiler Room
18-12-00:
Skulls
05-12-00:
Pitch Black
 
Artikler:
31-05-02:
Soundtrack: More Fast and Furious
19-10-01:
NAC: Michelle Rodriguez
13-03-01:
NAC: Vin Diesel
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround

Ekstra materiale:
Instruktørens kommentarspor, 'Making of', 7 slettede scener, klipningsfeaturette, multi angle featurette, special effects featurette, oprindelige artikel Racer X, storyboards, 3 musikvideoer, musikklip, trailer, produktionsnoter, biografier, DVD-ROM
The Fast and the Furious

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Action
Varighed:104 minutter
Instruktør:Rob Cohen
 
Anmeldelsesdato:08-05-2002
Medvirkende:Som:
Paul WalkerBrian Spilner
Vin DieselDominic Toretto
Jordana BrewsterMia Toretto
Michelle RodriguezLetty
Rick YuneJohnny Tran
Ted LevineSgt. Tanner
Se komplet creditliste her

Diesel-drevet actionrus
 
For amerikanerne er bilen mere end et transportmiddel, den er et symbol på frihed, mobilitet og individualisme. Sætter man det symbol sammen med en rå attitude og manglende respekt for autoriteterne, så følger pengene og pigerne automatisk med. I The Fast and the Furious er der masser af disse elementer. Sidste år kunne man opleve 60 sekunder i biograferne, den skuffende og lidt mere blege Driven var fremme tidligere i år, men The Fast and the Furious har mange flere hestekræfter under kølerhjelmen.

Point Break i ris-raketter
Nutidens Los Angeles. Lastbiler med dyre musikanlæg og DVD-udstyr bliver røvet en efter en, og lastbilchaufførerne har efterhånden fået nok. Politiet står på bar grund, det eneste, de ved, er, at tyvene er en del af den ulovlige street-racing-verden. Så politiet kreerer Arizona-biltyven Brian Spilner, der undercover bliver sendt i favnen på Dominic Toretto, den ukronede konge af den fartglade subkultur.
Det går dog hurtigt galt for den kønne og hvidvaskede Brian, han forelsker sig i Dominics søster Mia og bliver selv fascineret af den karismatiske Dominic, som politiet har som den hovedmistænkte i sagen om lastbiltyverierne. Brian overbeviser sig selv om, at det lige så godt kan være andre af de små bilbander, der er skyldige, men hvis det nu alligevel er Dominic og hans 'hold', kan Brian så vælge side, når han skal?

Spændingen er sikret
The Fast and the Furious er en af den slags smådumme film, man næsten skammer sig over at blive opslugt af. Den har først og fremmest stjålet sit plot fra en af 90'ernes mest stilede og gennemførte actionfilm, Point Break, dens egne forsøg på plot-twists er vanvittigt forudsigelige og dialogen er pinagtig opstyltet og uden megen humor. Men i dens flamboyante smagløshed ligger også dens styrke. Den forsøger hverken at være smart, intellektuel eller original, i stedet fokuserer den på sine sympatiske karakterer og sine lækre biler. En meget tynd tilgang til en i forvejen ensidet historie, men det virker, rasende godt oven i købet.

Troværdighedsglimt mellem ligegyldighederne
Rob Cohen (Daylight og Skulls) er en typisk action-håndværker fra Hollywood, han har ingen egentlig personlig stil, og hans film har heller aldrig været de store, uforglemmelige succeser. Men han har balanceret denne lille meterbåndsvare ganske fint. Der er både blevet plads til en kærlighedshistorie, noget 'male-bonding', lidt tvivlsom loyalitet, nogle flotte billøb og en nervepirrende slutning - og det blev belønnet med årets største overraskelse ved de amerikanske billetluger. The Fast and the Furious solgte kassen! Den væsentligste grund til, at det virker, er valget af skuespillere. Paul Walker er lidt uinspirerende i hovedrollen som politimand i et moralsk dilemma, men det resterende hold er alle fantastiske. Specielt Vin Diesel, som den lidt for sympatiske skurk, Toretto, er iøjenfaldende interessant at følge, og han bærer praktisk talt filmen, men også de mange små biroller fremstår ualmindeligt troværdige. Miljøet er godt ramt, og de små stykker drama mellem billøbene og spændingsscenerne fungerer overbevisende.

Hurtig underholdning, rasende tyndbenet
The Fast and the Furious er, trods dens afslappede stil og rappe tempo, ikke tæt på at være noget actionmesterværk. Den er godt nok stramt opbygget og har, takket været et svulstigt soundtrack, en autentisk stemning af bilos, brændt gummi og sjov i gaden, men den mangler kraft og udholdenhed. Underholdningsværdien er toptunet, men havde bilerne ikke været superhurtige, kvinderne frække, eller Diesel så spændende en skuespiller, så havde der ikke været meget at komme efter.
 
DVD-vurdering
Det mest interessante ved ekstramaterialet på denne oktanholdige film, er featuren om klippernes forsøg på at holde filmen nede på det efterhånden legendariske PG-13-niveau; altså en censurgrad, der sikrer at filmen kan ses af amerikanske børn helt ned til 13 års-alderen. Det giver et informativt blik ind i den brogede verden om acceptabel vold på film, som diverse nævn i alle verdens lande prøver at tage kampen op imod og definere. Generelt er der rig lejlighed for at lære mere til filmfaget, selvom det ødelægger lidt af magien (for nogle).
Derudover er kommentarsporet fra instruktøren Rob Cohen rigtig godt, og den oprindelige artikel om de vilde racerkørere, der inspirerede manuskriptforfatterne kan også anbefales hvis man er glad for filmen - og den sædvanlige 'bag om'-feature er på denne skive ganske underholdende.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
<3
29-10-2007 08:59
I love BRIAN~!

Androx
29-11-2005 20:38
Kære Lisa Brygger

Jeg syntes virkelig at det er en stor fejlbedømmelse af the fast and the furiuos.
Jeg syntes at det er en af de beste film Rob Cohan har lavet (eller rettere den bedste film)så jeg ville give den 5 stjerner fra mig.
Mvh. Androx (dæknavn)

Mickey og Daniel
4-8-2004 14:17
super god og lynhurtig... hehe

Den tyske dansker
2-8-2004 09:52
Jeg tror ikke vi skulle sætte en Christian til at stave "anmælde"

Christian
2-8-2004 09:45
Jeg tror ikke i skulle sætte en pige til at anmælde denne slags film :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hedi20/4
Creative Control20/4
The Edge of Seventeen20/4
Du forsvinder20/4
Fast & Furious 813/4
The Handmaiden12/4
Chevalier6/4
Dengang i maj6/4
Dyrene i Hakkebakkeskoven6/4
Boss Baby6/4
Flere bio-anmeldelser
 
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor kommer Björk fra, som spillede hovedrollen i Lars von Triers Dancer in the Dark fra 2000?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google