CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Wild East - portræt af en storbynomade

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Morten Axel Pedersen (research), Lars Højer (research), Blid Alsbirk (research)

Producere:
Michael Haslund-Christensen

Fotograf:
Niels Reedtz Johansen

Klipper:
Mette Zerunieth
Rikke Selin Lorentzen

Komponist:
Flemming Nordkrog

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Det Danske Filminstitut

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Nyheder:
16-12-04:
Amerikanske antropologer hædrer Wild East
 
Anmeldelser:
08-03-02:
Tigrero - en film der aldrig blev lavet
11-01-02:
Stranger Than Paradise
24-09-01:
Pigen i havnen
 
Artikler:
07-11-03:
CPH:DOX ’03: Aktuel og nødvendig
06-11-03:
CPH:DOX ’03: Fem spørgsmål til arrangørerne
07-03-02:
American Independents
 


The Wild East - portræt af en storbynomade

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Dokumentar
Varighed:54 minutter
Instruktør:Michael Haslund-Christensen
 
Premieredato:15-04-2002
Medvirkende:Som:

Postkort fra den anden side
 
Det er svært ikke at få eksotiske associationer, når man hører navnet Ulaan Baatar. Og det er da også et mere beroligende og livsbekræftende portræt man får af Mongoliets hovedstad i Michael Haslund-Christensens dokumentarfilm The Wild East – portræt af en storbynomade , end man umiddelbart skulle tro om en storby i et udviklingsland.

udendørs billard-spillere trodser Ulaan Baatars kulde
En moderne by
Der er sammensat og overvældende billedmagi lige fra starten. Under titelskiltet ser man det første overbliksbillede af byen. Den er dækket af et konsekvent lag af is, der lyser op under solens flammende morgenlys. Op over horisonten over hustagene ser man en flot pagode og et osende kulkraftværk. Forrest i billedet myldrer biltrafik i high speed på omfartsmotorvejen. Nok ligger byen gemt væk i midten af verdens største kontinent, men det er også en moderne by.

En ben i hver lejr
Haslund-Christensen går fordomsfrit til værks i sin passende kompakte dokumentar og lader tilskueren selv dømme om de medvirkendes synspunkter og liv. Filmen kredser omkring den unge mand Jenya og hans ven Sasha. De er halvt russere og halvt mongoler og har derfor aldrig rigtigt passet ind i nogen af lejrene. Af samme grund har de også gode muligheder for at gøre forretninger, og det er som regel det, der giver dem og deres familier brød på bordet og små håb for fremtiden.

Filmens to Jarmuschske outsidere beregner prisen for ko-maver
Jarmuschske outsidere
Uden det mindste spor af traditionel sagsorienteret dokumentarfilmslogik følger vi de to gutter og deres forsøg på at handle med alt, hvad de kan komme i nærheden af, lige fra ko-maver til mobiltelefoner. Vi følger dem, når de slentrer rundt efter smøger, når de køber sutraer i templet for mod og held i forretninger, og når de hænger ud med vennerne, spiller rockmusik og taler om de dominerende kinesere. Og vi oplever Jenya, når han er sammen med sin kone og deres nyfødte, og når han besøger sin familie. Med filmens jazzede musikalske baggrund kunne de næsten være karakterer i en Jim Jarmusch-film.

Blide kontraster
Ligesom tilsyneladende tilfældige underfundigheder er gennemgående i Jarmusch’ produktion, spiller de også en større rolle her. Haslund-Christensen er god til at fange de morsomme øjeblikke og finde blide kontraster. For eksempel kan man udmærket se, at det er koldt. Til tider mærker man næsten de 40 minusgrader. Når man så oveni får serveret et lille nyhedsindslag fra den lokale TV-station, der fortæller om stedets problemer med voldelige hattetyverier og opsummerer straffelovens taksering af en sådan foreteelse til 5 års fængsel og 18 måneder i straffelejr, så bliver det rigtigt tæt på poetisk.

Filmen er ikke noget gennemgribende portræt af livet Ulaan Baatar. I stedet tilbyder den et åbent postkort fra to af stedets skæbner, der fortæller om liv, håb og drømme, som på trods af kulden og omgivelsernes øvrige grunde til dårlige odds florerer i bedste velgående.

Filmen bliver vist i Cinemateket, Gothersgade 55, København K den 16. april kl. 16.30 i Bio Asta og 24. april kl. 19.30 i Bio Benjamin. Fra 15. april i Vester Vov Vov, Absalonsgade 5, København V. Og fra midten af april i Øst for Paradis i Århus til eftermiddagsforestillinger.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film vandt i 1999 Oscaren for 'bedste film'?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google