CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Amadeus

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1984

Manuskript:
Peter Shaffer baseret på hans eget teaterstykke

Producere:
Saul Zaentz

Fotograf:
Miroslav Ondrícek

Klipper:
Michael Chandler
Nena Danevic

Komponist:
John Strauss

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(111 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
26-04-05:
Forman laver film om Goya
27-10-03:
Østeuropa i Cinemateket
07-10-03:
Umberto Ecos Baudolino på vej til lærredet
08-07-03:
Forman tilbage efter fire års pause
22-08-01:
DiCaprio og Spielberg
26-05-01:
Mozart og mere film i Tivoli
25-07-00:
Ny Forman(d) i Venedig
 
Anmeldelser:
02-02-13:
Milos Forman: What doesn't kill you...
21-11-07:
Goyas Ghosts
05-09-06:
The Libertine
05-11-02:
Gøgereden
11-09-02:
Thir13en Ghosts
15-08-01:
Finding Forrester
23-01-01:
Man on the Moon
 


Amadeus

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:179 minutter
Instruktør:Milos Forman
 
Premieredato:02-08-2002
Medvirkende:Som:
F. Murray AbrahamAntonio Salieri
Tom HulceWolfgang Amadeus Mozart
Elizabeth BerridgeConstanze
Jeffrey JonesKejser Joseph II
Roy DotriceLeopold Mozart
Simon CallowEmanuel Schikaneder
Se komplet creditliste her

Geniet i nye klæder
 
Genudgivelser og "director's cut" er populære fænomener, hvis væsentligste funktion har været at sende en masse af biografgængerne anno 2002 ind og se værker, hvis holdbarhed langt overskrider det korte tidsrum, der ellers er plads til dem i biograferne. Milos Formans Amadeus var i 1984 en overrumplende kraftpræstation fra den tjekkoslovakiske instruktør, som var kommet til Hollywood efter at have vundet anerkendelse i sit hjemland. Filmen vandt 8 Oscars, bl.a. for bedste film og instruktør. Visuelt og udtryksmæssigt en direkte modsætning til de forholdsvis rebelske film, som han havde indledt karrieren i USA med, men tematisk smukt på linie med titler som Taking Off, Hair og ikke mindst Gøgereden. I Amadeus er det også den rebelske og kontroversielle ener, som går stik mod systemet og dets regler - handlingen er blot henlagt til Wien i slutningen af 1700-tallet.

- det vulgære barn
Det gudsgivne talent
Ved det østrigske hof huserer hofkomponisten Salieri, italiener og højt agtet komponist, som godt nok forholder sig en anelse skematisk til de gældende regler for kompositioner, men som dog leverer præcis det Kejser Joseph II vil høre. Til Wien kommer supertalentet Wolfgang Amadeus, som allerede i en skræmmende tidlig alder havde færdige operaer stående på nodeblokken. Salieri er en gudfrygtig mand, som tidligt i sit liv indså, at han måtte have hjælp fra højere magter for at nå sine musikalske mål, og da der nu går forlydender om, at selveste Herren har valgt at lade sin musik flyde gennem det østrigske vidunderbarn, må hofkomponisten naturligvis have syn for sagen. Men hvad ser han? En forkælet, legesyg spradebasse, som forfører kvinderne, æder og drikker og kommer for sent til sin egen koncert - en dybt talentfuld klovn, som tilsyneladende slet ikke indser størrelsen af sit eget talent.

Hævn
Det bliver i spændingsfeltet mellem de to vidt forskellige komponister, at filmens nerve og gnist opstår. Mozart fastholder sin dekadente legelyst, mens Salieri synker ned i endnu mere barsk og rendyrket gudsdyrkelse, indtil tråden knækker, og han - opfyldt af et dybt og inderligt had til både den Gud, han føler har svigtet ham, og den nar, som langsomt stjæler opmærksomheden på den musikalske scene i Wien - vender sig mod dem begge med det ene mål at forårsage Mozarts død, og så er positionen som Kejserens nærmeste rådgiver i musikalske anliggender slet ikke så dårlig at besidde.

- den bitre gamle mand
Mere end historie
Amadeus er baseret på et skuespil af Peter Schaffer og må endelig ikke betragtes som den endegyldige sandhed om Mozarts mystiske død. Milos Formans ærinde er aldrig at levere en faktuelt funderet historielektion, men snarere at bringe en almengyldig pointe om kunstens uransagelige veje ud til så bredt et publikum som muligt. Mozart-figuren er kunstneren, som gennem en ekstrem rovdrift på sig selv og sin krop formår at skabe musik af en type, som aldrig har været hørt før. De nye klange støder naturligvis på uforstående flader af traditionsbundet tankegang, men for Mozart er det ikke et valg - han laver sin musik, og vi kan som publikum sidde med den historiske bagklogskab, når både Kejseren og hans uduelige rådgivere afviser nytænkningen som fjollet og umodent. Det umiddelbart klichétyngede i historien om den misforståede kunstners trængsler med at slå igennem bliver undgået, fordi Schaffer og Forman holder filmens vinkel så koncentreret på Salieris genfortælling af historien. Vi er på begge sider af konflikten, og man kan ikke bare vælge den ene fra.

Storslået spil
Tom Hulce leverer karrierens eneste reelle toppræstation som Mozart, som med sin karakteristiske skoggelatter og trang til at rage på kvindebryster får skabt en perfekt kombination af martret kunstner og leveglad charlatan; netop en person vi ikke kan undgå at elske for sin livslyst og hade sammen med Salieri for hans overlegne attitude, som måske bevidst, måske ubevidst stråler over hele hans tilværelse. Hvor Hulce er overgearet og storskrydende, så får Salieri til gengæld masser af afdæmpet, dæmonisk liv fra F. Murray Abraham (der faktisk vandt hovedrollen-Oscar'en det år "fra" Tom Hulce, som var nomineret i samme kategori), som dækker hele registret fra Salieri som forholdsvis ung komponist for første gang ser den fnisende Mozart til han som gammel mand sidder og fortæller hele historien til en i stigende grad chokeret præst, som blot troede, at han skulle høre endnu en vrøvlende bekendelse fra en indsat på sindssygehospitalet.
Når vi nu har fat i skuespillerlisten, så bør Jeffrey Jones også fremhæves for en ganske enkelt superb Kejser Joseph II, som konstant er splittet mellem de officielle krav til embedet og til hans holdninger og hans barneglade begejstring for den oprørske Mozart og hans påfund. "There it is" bliver et gyldent motto for en mand, som konstant er tvunget til at beslutte noget andet end han udstråler.

Mozart
Amadeus var en stor mundfuld tilbage i 1984, og den er ikke blevet mindre i den nye udgave, som angiveligt skulle være tættere på Formans oprindelige vision. Man får uddybet figurerne Salieri og Mozart mere, og flere af scenerne giver regulært nye vinkler på filmens hovedpersoner. I USA resulterede det kortvarige glimt af fru Mozarts blottede bryster, at filmen steg fra en blød censur til den hårde R-rating, men brysterne er så ganske uskyldige, og scenen er blot med til at åbne lidt tidligere for Salieris indestængte nedrighed.
Musikken er altdominerende, og filmkomponisten John Strauss har skabt et flot lydbillede, der naturligvis fletter Mozarts egen musik ind over billederne og filmens originalscore. Den biografiske historie forvandles til et storslået skæbnedrama, nogle gange druknedøden nær i Miroslav Ondriceks smukke billeder, så man ikke kan undgå at imponeres over, hvor gnidningsfrit de virkelige begivenheder dæmpes og forstærkes, så der opstår et dystert drama med to centrale brikker, fanget i en cirkel præget af misundelse og smålighed, som driver dem frem mod den tragedie, som også i virkeligheden satte et brat punktum for en af vor tids største komponister.
Mozarts musik kan karakteriseres ved at være ren, gennemtænkt og helstøbt ned til mindste detalje - og heldigvis følger Formans frie gendigtning nøjagtig disse karaktertræk.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (9 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
christian
23-10-2011 00:49
Jeg er enig i at Tom Hulce måske overspiller en smule, selv i den frie historieskrivning vil Mozart være mere klædelig i en mere afdæmpet udgave.
En meget vigtig pointe i historien er at Salieri til fulde og som den eneste ser Mozarts enestående geni og er dennes største beundrer.
Salieri er også en helt i filmen fordi han indser sin egen middelmådighed og matres under den hele sit liv.
Jeg var dybt berørt af filmen da jeg så den en aften i 1984 i Helsinki.
Bortset fra Tom Hulce er jeg tæt på at mene at det er en af de bedste film nogensinde. Jeg synes oghså filmen gav fornyet mozart interesse hos mig selv, men salget af mozarts værker steg da også med 40% efter filmen.

michaelw
6-2-2009 15:39
Jeg er selv en stor fan af mozarts musik så på den baggrund var jeg intresseret i at se filmen, men den rammer mig aldrig på nogen måde og tom hulce synes jeg er lige på nippet til overspil, men hver sin smag.

nana wolfies lover
6-2-2009 14:03
Glemte at gi den stjerner: 100000 ud af 10:D altså den bedste film EVER! overhovet ikke langsom, men man skal være interesseret for at se den., Kun kedelige mennesker ville syntes den var langsom. Du må have sovet. Da der sker noget hele tiden i amadeus!

nana wolfies lover
6-2-2009 13:58
Jeg må lige sige, at amadeus er den bedste film, der nogen sinde er lavet og nogen sinde kommer til at blive lavet, før amadeus, havde jeg slet ikke en ynglings film. Nu er ALLE andre film, bare små og amatøriske! Tom hulce spiller fantastisk, og jeg mener slet ikke at man kan forstå salieris had til wolfie, jeg elsker wolfie/tom hulce, han spiller så godt og åbenhjertet, og når alle små kroge i sit skuespil. Mens jeg ikke kan undgå at hade Salieri! Jeg græder altid i de utallige smukke scener. Amadeus er fyldt med humor, romantik og drama. En så fuldændt film som noget kan være. Den følger ikke historien om Mozart helt korretkt, men man kan ikke undgå at tro på at det er ægte. De spiller alle så fuldændt og fantastisk. Jeg mener at Tom skulle have haft oscaren. Fordi, han spiller mere ærgligt, at man kan ikke undgå at elske ham. Jeg mener ikke han er arogant, blot lidt for stolt, så sød og lidt for naiv...<3 Jeg er simpelthen forælsket i tom som wolfie,. Amadeus er den bedste film nogen sinde, den eneste film, man aldrig nogensinde bliver træt af at se. Jeg er helt besat af den og jeg er kun 15 år. Derfor er dette ikke kun en voksen film.

Nana <3

nadine
24-12-2006 22:41
det er en storslået film!! jeg elsker den og historien. den kan ses om og om igen ... og jeg elsker når "mozart" griner .. ahahahaha


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Forfatteren bag Tilfældets musik, med bl.a. James Spader, har en cameo i filmen. Hvem?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google