CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Le goût des autres

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Jean-Pierre Bacri, Agnès Jaoui

Producere:
Charles Gassot

Fotograf:
Laurent Dailland

Klipper:
Hervé de Luze

Komponist:
Jean-Charles Jarrel

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(26 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
26-02-01:
Nationale Priser uddelt i England og Frankrig
04-12-00:
Europas vindere
 
Anmeldelser:
28-11-13:
Under regnbuen
08-12-09:
Det regner altid i Provence
22-12-05:
Se på mig
11-07-03:
En klods om benet
23-05-03:
Fyren i nabograven
23-10-01:
Harry - en ven i nøden
12-03-01:
Taxi 2
16-08-00:
Jeanne D'Arc
04-04-00:
Asterix og Obelix – I kamp mod Cæsar
 


De andres smag

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie
Varighed:112 minutter
Instruktør:Agnès Jaoui
 
Anmeldelsesdato:22-07-2002
Medvirkende:Som:
Anne AlvaroClara
Jean-Pierre BacriCastella
Brigitte CatillonBéatrice
Alain ChabatBruno Deschamps
Agnès JaouiManie
Gérard LanvinFranck Moreno

Smagens diskrete charme
 
Som de lidt efter lidt ankommer til Danmark, forstår man, hvorfor franske film har så stærk en position i hjemlandet i disse år. Det er nemlig ikke så meget en sproglig eller nationalistisk forklaring, der byder sig til, som det er filmenes diversitet og instruktørernes evner til hver for sig at præsentere elegante kombinationer af stærke visioner og stort talent.
Forrige års helt store hits i Frankrig talte De andres smag, skrevet af skuespillerparret Jean-Pierre Bacri og Agnès Jaoui og instrueret af Jaoui. Oven i succesen blandt publikum vandt filmen fire César-priser (den franske Oscar-ækvivalent), Grand Prix på festivalen i Montréal samt Det Europæiske Filmakademis manuskriptpris.

Fransk succes
Sammen med Luc Bessons Taxi-film,>Claude Zidis stort anlagte Asterix og Obelix – I kamp mod Cæsar og Dominik Molls Hitchcock-inspirerede Harry - en ven i nøden var De andres smag med til at bane vejen for sidste års rekordstore markedsandel for nationale film. Det betød, at mere end halvdelen af alle biografbilletter i Frankrig gik til franske film.
Netop Molls og Jaouis film er gode eksempel på, at den mere klassiske franske tradition for godt skuespil og gode billeder kombineret i et menneskeligt drama med et eftertænksomt twist kan leve videre ved billetlugerne ved siden af beregnende produktioner som Taxi og Asterix filmene.
Og der er god grund til at tage ligeså godt imod De andres smag, som der var med Harry. Det utroligt velspillede komediedrama byder på både romantik og humor og fortæller en god historie om menneskers møder på tværs af sociale lag og kulturelle baggrunde.

Fra kapitalist til kunstkender
I ensemblets centrum finder man den effektive og arbejdsomme direktør Castella (Jean-Pierre Bacri). Hans liv kører på skinner, og mens han bruger det meste af sin tid på at arbejde, går konen, der er indretningsarkitekt, men forståeligt nok arbejdsløs, derhjemme og dekorerer dukkehjemmet.
Som enhver anden god borgerlig familie må de af og til ud og vise ansigt ved finkulturelle arrangementer. Mens de begge sidder i teatret og gaber over Racines ”Bérènice” bliver Castella imidlertid ramt lige i hjertekulen. Clara Duvaux, der tidligere på ugen var blevet hyret til at give den modvillige Castella engelsktimer, står midt på scenen i stykkets hovedrolle. Hendes fremtoning fortryller ham nu, og med ét er han dybt forelsket.

Kultursammenstød
Castella er nu anderledes åben overfor engelskundervisningen, hvor han får mulighed for at være sammen med Clara og forsøge at imponere hende, så godt han kan. Men det er svært. Der er langt fra den brovte humor, som han ellers har stor succes med i forretningsverdenen, til den delikate og dybsindige livsholdning, som Clara praktiserer sammen med sine småsnobbede kunstnervenner.
Samtidig indleder Castellas bodyguard Bruno et forhold til bartenderen (Agnès Jaoui selv, med filmens køligste overblik), der arbejder, hvor Claras venner hænger ud, og Castella prøver at smiske sig ind. Hans tidligere karriere i politiet går ikke umiddelbart i spænd med hendes natlige bijob som hashdealer.
Det komplicerede spind af spændende personer og sidehistorier udvikler sig fornemt, og filmen er i det hele taget præget af stor elegance og formidabelt skuespil. Ikke mindst Bacri, der i en enkelt scene, hvor han endelig kan synge med på en af kunstsnobbernes melodier, næsten nærmer sig slap-stick, men samtidig holder balancen til perfektion.

En smagssag
Temaet om forelskelse og forståelse på tværs af sociale og kulturelle grupperinger er både overraskende, morsomt og aldeles nærværende. Ganske som man troede, at det klasseopdelte samfund var i endelig opløsning, lokaliserer Bacri og Jaoui med stor præcision opdelingen et andet sted. Nemlig i de kulturelle skel, der opretholdes af den højtidelige hævdelse af én selv og sine ligesindede, der virker gennem fordomme og snobberi. At filmen netop sætter smagen, der om noget er subjektiv, i centrum for denne opdeling, gør, at den kulturelle xenofobi fremstår så meget desto mere absurd.
Kærligheden kan naturligvis overvinde alt, og de forhindringer, den må forcere i denne elegante historie, er utroligt skarpt iagttaget og fornemt formidlet. Om den så falder i Deres smag, er utvivlsomt værd at undersøge.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
??
25-8-2006 08:06
??..when has this become a dating service??

hi
24-8-2006 21:36
Hello
, My Name Is Queen Ukeh,i am a nice looking caring understand and gentle girl.i am a member of this site.my love i saw your profile,and i think that we can make it together. please,i will like you to email me back through my mail address at (queen04ukeh@yahoo.com)so that you will know more about me and se my pic,my love i am waiting to read your lovely mail.Thank You.From Queen.

Birthe Flück
25-11-2002 16:29
Det er en af de bedste film, jeg har set. Den er utrolig tankevækkende, samtidig med at den rummer en herlig afvæbnende (selv)ironi over for folk, der anser sig selv som bedre end andre. Absolut seværdig.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film stammer følgende citat:

“Look at me. Jerking off in the shower. This will be the highlight of my day.”
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google