CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Human Nature

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Charlie Kaufman

Producere:
Anthony Bregman
Ted Hope
Spike Jonze
Charlie Kaufman

Fotograf:
Tim Maurice-Jones

Klipper:
Russell Icke

Komponist:
Graeme Revell

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(16 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-05-05:
Nye musikvideo-dvd’er på vej
18-12-02:
Wilkinson sletter Carreys erindringer
17-12-02:
Flere kritikerpriser uddelt
11-12-02:
Morton i ny Winterbottom-film
29-05-02:
Rhys Ifans spiller Python
15-04-02:
Den amerikanske Box Office skifter bane
15-03-02:
Geishaen overdrages til Jonze
05-06-00:
Spike Jonze vinder MTV pris
 
Anmeldelser:
08-04-10:
Where the Wild Things Are
25-04-07:
The Science of Sleep
22-08-06:
Dave Chappelle's Block Party
14-12-04:
Evigt solskin i et pletfrit sind
25-02-04:
Manden der faldt ned fra himlen
15-09-03:
Once Upon a Time in the Midlands
15-05-03:
Confessions of a Dangerous Mind
24-07-02:
The 51st State
10-10-01:
AntiTrust
19-06-01:
Little Nicky
25-11-00:
Mission to Mars
07-11-00:
Being John Malkovich
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
Ukendt

Lyd:
Ukendt

Ekstra materiale:
Ukendt
Human Nature

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie
Varighed:92 minutter
Instruktør:Michel Gondry
 
Anmeldelsesdato:03-09-2002
Medvirkende:Som:
Tim RobbinsNathan Bronfman
Patricia ArquetteLila Jute
Rhys IfansPuff
Miranda OttoGabrielle
Robert ForsterNathans far
Mary Kay PlaceNathans mor
Se komplet creditliste her

Nature Boy
 
Hår på ryggen - ikke rart, vel? Men i Human Nature er en kraftig hårvækst det ypperste udtryk for at være i balance med sit indre vilddyr og leve i pagt med naturen og de mest primale instinkter. Lila (Patricia Arquette) er en ung pige, som i puberteten må indse, at hun lider af en skæbnesvanger hormonfejl. Der gror hår alle mulige og umulige steder på hende, og snart må hun hver morgen lave en fuld kropsbarbering for at kunne begå sig. Efter adskillige kvaler flytter hun ud i naturen, smider tøjet og lever i nøgen idyl med dyrene, som ikke ser skævt til den urskov, som efterhånden indhyller hendes krop.

Professoren og naturpigen
Men trangen efter en mand bliver for stor omkring 30-års alderen, og hun ofrer sin frihed på normernes alter, barberer sig, tager tøj på og går på jagt i storbyen efter en passende mage. Ham finder hun i professoren Nathan (Tim Robbins), der er så opslugt af sit arbejde med at civilisere hvide mus, så de kan lære forskellen på bestik til forret og hovedret, at han ikke har skænket det modsatte køn mange tanker. Lila og ham finder hurtigt sammen, men den franske assistent Gabrielle (Miranda Otto) flirter så kraftigt med Nathan på arbejdet, at også hans indre handyr endelig vågner fra sin dvale – og så er der dømt overarbejde.

Puff - naturens søn
Sideløbende med hele denne historie hører vi også om Puff (Rhys Ifans), en ægte vildmand, der er vokset op i skoven sammen med sin far, men som bliver opdaget af Lila og Nathan. Lila føler straks et slægtskab med det nøgne særling, mens Nathan ser en mulighed for at rykke sin forskning et skridt op på fødekæden – nu vil han civilisere mennesker. Så Puff hentes ind i laboratoriet, straffes med elektriske stød hver gang han gør en fejl – og hurtigt bliver hans dyriske drifter undertrykt til fordel for en overciviliseret adfærd. Puff bliver den perfekte gentleman, mens Nathan og Lila kæmper med hver deres trang til at vende konventionerne ryggen og slippe de primitive instinkter løs.

Dyrefabel med mennesker
Dette var blot en løs skitse over handlingen i Human Nature, som er en vidt forgrenet fabel over mennesket anno 2000. Som enhver god fabel gør handlingen grin med os mennesker på den venlige, lidt overbærende måde – vi smiler af Puffs forvandling til højlært kunstkender, som stadig ikke har sin seksualdrift helt under kontrol, vi holder med Lila, når hun må opgive alle sine idealer for at få sex, og vi har decideret ondt af Nathan, som pludselig opdager, hvor kompliceret livet bliver, når de nedarvede instinkter skal passes ind i vores civiliserede verden.

Savner originalitet i billedsproget
Men noget går alligevel galt undervejs. Man kan sagtens mærke, at historien er kommet ud fra Charlie Kaufmans fascinerende hjerne; de samme vindinger, der udtænkte plottet i Being John Malkovich, men det er også tydeligt, at den debuterende instruktør Michel Gondry (der hidtil har begået sig i musikvideoens verden), ikke har den samme overlegne kontrol over mediet, som Spike Jonze viste på rejsen til John Malkovichs hoved. Human Nature føles i perioder stiv og uengageret, og så hjælper det ikke meget, at Rhys Ifans får sit egentlige gennembrud i rollen som Puff. Vi ved fra Notting Hill, at han er perfekt til biroller, men her får han langt mere plads, og der er en spændende dobbelthed i hans spil – både intelligent og chokerende naivt på samme tid.

Skæv humor
Human Nature skal nok finde sin lille fanskare, som gribes af den skæve humor – og der er bestemt situationer undervejs, hvor hele salen nok skal grine med, men risikoen for, at man bliver træt af den overgearede historie og den lidt for tydelige kritik af livet i et kontrolleret samfund, er bestemt til stede. For det ér en let kritik, filmen præsenterer – ville verden virkelig være bedre, hvis vi alle bare hengav os til de mest primitive instinkter? Næppe, men så må man holde fast i det sideløbende budskab om, at vi alle er resultatet af en eller anden form for social tilpasning – uanset om vi er vokset op i skoven eller byen – og naturligvis skal der være plads til os alle, også dem med hår på ryggen.
 
DVD-vurdering
Vurdering af ekstramaterialet har ikke været mulig, da distributøren pt. ikke har stillet anmelderkopi til rådighed.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Salaten
6-6-2004 22:42
Han har bl.a. lavet Daft Punks Around the world og Bjørks Human behavior.

PM
1-7-2003 17:34
Hvaffor nogle musikvideoer har han lavet?

Talentspotter
1-7-2003 17:26
Med tanke på at instruktøren Michel Gondry, i flere musikvideor og reklamefilm, har vist at han er et billedmæssigt geni - jeg ville endog sige, en af hvores tids helt store contemporary artists - så er spillefilmsdebuten skuffende. Gondry har i sine tidligere værker sat en MEGET høj standard og bygget op et meget originellt og personligt billedsprog. Men selve historien i denne film er for tynd. Ikke desto mindre er jeg overbevidst om at der vil komme films fra denne mand i fremtiden, der vil positionere ham som en af hvor tids mest interessante og geniale filmskabere. Spørg bare hvem du vil, der arbejder med film til daglig og som har set eksempler på hans tidligere arbejde.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Efter stormen25/5
Sweet Dreams25/5
Alt eller intet25/5
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge24/5
Safari24/5
Free Fire24/5
3 ting18/5
Cézanne og Zola18/5
Alien: Covenant17/5
Kong Arthur: Legenden om sværdet11/5
Flere bio-anmeldelser
 
Syng1/5
American Honey28/4
Arrival24/4
Rogue One: A Star Wars Story18/4
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilke af følgende film har Søren Pilmark ikke været med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google