CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Collateral Damage

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2001

Manuskript:
David Griffiths, Peter Griffiths

Producere:
David Foster [III]
Hawk Koch
Peter MacGregor-Scott
Steven Reuther

Fotograf:
Adam Greenberg

Klipper:
Dov Hoenig
Dennis Virkler

Komponist:
Graeme Revell

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(30 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
04-08-04:
Schwarzenegger som frimærke
09-10-03:
Ny Quixote på vej
08-10-03:
Schwarzenegger vinder!
16-12-02:
Schwarzenegger som hitman
31-10-02:
Leguizamos romantiske komedie
 
Anmeldelser:
01-10-02:
Kapring på åbent hav
05-03-02:
Flygtningen
06-06-01:
Den 6. dag
26-04-00:
End of Days
 
Artikler:
23-05-01:
John Turturro
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.85-1 Anamorphic WideScreen
Ukendt

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailer, "Bag kameraet", "The Hero in a New Era", kommentarspor med instruktøren Andrew Davis,
Kold hævn

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action/Thriller
Varighed:103 minutter
Instruktør:Andrew Davis
 
Anmeldelsesdato:01-10-2002
Medvirkende:Som:
Arnold SchwarzeneggerGordon Brewer
John LeguizamoFelix Ramirez
Francesca NeriSelena Perrini
Elias KoteasCIA Agent Peter Brandt
John TurturroSean Armstrong
Cliff CurtisClaudio 'The Wolf' Perrini

Rutineret hævn
 
En ny Schwarzenegger-film er efterhånden ventet med en form for stille uro for, hvor forældet det østrigske muskelbundt tager sig ud denne gang, og set fra den vinkel rammer Andrew Davis’ kontante Kold hævn noget højere end frygtet. Der er nemlig tale om en regulær hævn-thriller, naturligvis krydret med de elementer, som nu engang hører sig til, når det er Schwarzenegger, der står øverst på plakaten.

Familiefar i ti minutter
Gordon Brewer er brandmand i New York, men det spiller en forbløffende lille rolle i filmen. Vigtigere er hans liv som familiefader for kone og barn, som han i filmens begyndelse skal møde på en café i byen. Han når kun lige at parkere bilen og vinke kærligt til familien, da en kraftig bombe sender en dødbringende sky af beton og glas ud over det fortov, som caféen ligger på. Terrorister har slået til i centrum af New York, og Brewer er forvandlet til en bitter og hævngerrig enkemand.

Terroristernes baggård
En Schwarzenegger med et brændende ønske om hævn er en farlig modstander, og da der ikke gøres nok for at opklare sagen fra offentlige instansers hånd, drager han selv gennem en hemmelig bagdør til Colombia, hvor noget tyder på, at terroristaktionen er planlagt fra. Men en ting er at opstøve sin nykårede ærkefjende, noget andet er at opdage, at også han har en familie, som kan blive såret, hvis man vil have sin hævn.
Men bare rolig, de mere filosofiske aspekter af hævnbegrebet bliver ikke udforsket i Kold hævn. Som den danske titel signalerer, så er det jagten på den skyldige, der er hovedplottet – og jeg røber ikke for meget ved at afsløre, at vi naturligvis skal tilbage til New York og en sidste kraftig bombe, før alle brikkerne falder på plads.

En klassisk Schwarzenegger
Kold hævn er i tone en smule lysere end Schwarzeneggers to tidligere film, End of Days og Den 6. dag; en mere rendyrket actionfilm uden besværlige baggrundshistorier om enten Satans tilbagekomst eller kloning i et fremtidssamfund. Her er en jungle, en terrorist, en brandmand og en masse mere eller mindre uskyldige involverede. Man overraskes over at se John Turturro sidde i et colombiansk fængsel og give gode råd, men ellers adskiller filmen sig hverken teknisk eller indholdsmæssigt fra, hvad man efterhånden forventer af Schwarzenegger.

Rimelig action
Det er svært at komme med afgørende argumenter for, hvorfor man partout skal se Kold hævn. Actionscenerne er ikke overvældende, men bærer heldigvis præg af Andrew Davis’ håndelag (han lavede også Flygtningen). Kombineret med et ikke helt ueffent plottwist er der lidt at komme efter, men det er helt klart bedst, hvis man medbringer en god portion fanatisme eller overbærenhed – og naturligvis ikke lader sig støde af at se en film om terroristangreb i New York.
 
DVD-vurdering
Uden at være en film, man forventer, at der kan siges en masse intelligent om, så lykkes det alligevel for DVD-versionen af Kold hævn at være en ganske glimrende og delvis uddybende oplevelse.

"Bag kameraet"-programmet svælger en anelse i at dække en film om brandmænd og katastrofer i USA, og især Schwarzenegger selv bliver en anelse for floromvunden, når han skal beskrive, hvad filmen og dens budskab prøver på at sige. Det suppleres dog af en række interessante og relevante kommentarer fra instruktøren Andrew Davis, men generelt kommer programmet aldrig under den venlige, høflige og korrekte overflade.

"The Hero in a New Era" er et ganske kort indslag, som dels behandler situationen omkring filmens amerikanske premiere, som skulle have fundet sted kort efter 11. september sidste år, og dels svælger i heltemod og andre store begreber, som man efterhånden føler amerikanerne er ved at tage patent på.

Festligt nok er der byttet rundt på menupunkterne for disse to programmer, og det kan naturligvis skabe lidt forvirring. Det burde selvfølgelig ikke kunne ske, hvis produktionsselskabet lige kiggede DVD'en igennem.

Et par korte, slettede scener bliver præsenteret med lidt tekst, men ingen yderligere uddybning fra instruktør eller klipper, som kunne have forklaret, hvorfor scenerne ikke kom med i den endelige version.

Endelig er der kommentarsporet med Andrew Davis, som altid er et spændende bekendtskab. Han leverer mange fine kommentarer, ganske som det var tilfældet på kommentarsporet til Flygtningen.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Fra hvilken film hører man følgende ordudveksling:

Craig Schwartz: Can I buy you a drink, Maxine?
Maxine: Are you married?
Craig Schwartz: Yes, but enough about me.
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google