CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
8 Femmes

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2002

Manuskript:
François Ozon

Producere:
Olivier Delbosc
Marc Missonnier

Fotograf:
Jeanne Lapoirie

Klipper:
Laurence Bawedin

Komponist:
Krishna Levy

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(45 stemmer)

Links
Filmens website med masser af ekstra info og downloads

Læs også...
Nyheder:
07-01-04:
Deneuve og Depardieu spiller for Techiné
25-04-03:
Åbent felt på Cannes 2003
24-02-03:
Syv gange César til Polanskis pianist
18-02-03:
Amen. kåret til bedste franske film
28-01-03:
8 kvinder fører an i Frankrig
24-01-03:
Kristin Scott Thomas i ny fransk film
09-12-02:
Almodóvar blev årets Europamester
11-11-02:
Kaurismäki og Almodóvars film topper EFA-nomineringer
17-02-02:
Berlinalens vindere 2002
 
Anmeldelser:
28-10-14:
Selv i de bedste hjem
17-10-13:
Betties tur
26-10-11:
Potiche
10-12-09:
Et juleeventyr [2008]
06-06-08:
Angel
06-03-08:
5x2
30-07-07:
Mig og min søster
27-10-06:
Tid til afsked
13-10-06:
Mig og min søster
08-04-05:
5x2
09-08-04:
Swimming Pool
25-11-02:
Pianisten
11-11-02:
Gosford Park
28-10-02:
Under sandet [Ozon]
26-01-01:
Dråber på hede sten
 
Artikler:
18-02-02:
Berlinale 2002: Delt Guldbjørn
13-02-02:
Berlinale 2002: Leve forskelligheden
20-01-01:
Baggrundsinterview: François Ozon
 

Læs også...
I temaet François Ozon:
 
Baggrundsinterview: François Ozon
Under sandet [Ozon]
Dråber på hede sten

8 kvinder

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Musical/Komedie
Varighed:103 minutter
Instruktør:François Ozon
 
Premieredato:25-12-2002
Medvirkende:Som:
Catherine DeneuveGaby
Isabelle HuppertAugustine
Emmanuelle BéartLouise
Fanny ArdantPierrette
Virginie LedoyenSuzon
Danielle DarrieuxMamy
Se komplet creditliste her

Bag blomsterne
 
Med 8 femmes overholder den franske instruktør François Ozon sit bud om altid at lave sin næste film som et modstykke til sin seneste. Efter det realistiske og dybdepsykologiske drama Under sandet, der havde dansk biografpremiere i foråret, er han nu tilbage med en letlevende, sprudlende, lidt oprørsk og frem for alt elegant flydende filmfortælling, der bringer komedie og kriminalhistorie a la Christie sammen til en sensuel, suspensefuld og formfuldendt oplevelse.

Virginie Ledoyen og Fanny Ardant
Copyright:
Camera Film
Otte kvinder – og en myrdet mand
Med den bedste cast i mange mænds minde har Ozon sat scenen langt ude på landet i et stort landsted. Tiden er 1950’erne. Husets frue, den velhavende og gennemborgerlige Gaby (Catherine Deneuve), har netop hentet sin ældste datter, Suzon (Virginie Ledoyen), på stationen. Det er op mod jul, og stemningen er mild. Til at starte med i hvert fald. Udover husets herre, Gabys mand Marcel, er huset nemlig fyldt med kvinder. Udover Gaby bor hendes yngste datter, den småforkælede teenager Catherine (Ludivine Sagnier), hendes grundigt livsbitre søster Augustine (Isabelle Huppert) og hendes drikfældige mor Mamy (Danielle Darrieux) der. Og de to tjenestefolk, den frodige kokkepige Chanel (Firmine Richard) og den smukke og selvsikre stuepige Louise (Emmanuelle Béart) holder sig bestemt heller ikke tilbage fra at bidrage til intrigerne, som de hurtigt begynder at udfolde sig.
Som om de ikke havde nok at udsætte på hinanden, får kvinderne endnu mere at skændes om, da Marcel pludseligt findes død, og det går op for dem, at det kun kan være en af de tilstedeværende, der står bag. Eller måske Marcels mystiske søster Pierrette (Fanny Ardant), der pludseligt kommer anstigende til huset, der ellers er komplet isoleret på grund af sneen…

Henrivende skuespillerinder
Replikkerne fyger mellem de otte kvinder, der alle er stjerner nok til at tilføje deres karakterer helt egne nuancer og derfor skaber de utroligt stærke spændingsfelter imellem sig. Jeg kan ikke finde bedre ord end det gode gammeldags ’henrivende’ om for eksempel Isabelle Hupperts stramtandede og alligevel sødmefulde Augustine, der nærmest fremstår som et comic relief i forhold til hendes skræmmende rolle som den psykologisk besværede Erika Kohut i Michael Hanekes Pianisten; eller om Catherine Deneuves stærke portræt af Gaby, der i al sin borgerlighed har styr på det hele, men alligevel mangler noget; eller om Fanny Ardants dekadent cigaretrygende, smukke og frigjorte Pierrette; eller om Emmanuelle Béarts sybt sensuelle realisering af i hvert fald mindst én mands drøm om en tjenestepige, der træder i seksuel karakter; eller om Virginie Ledoyen, der præsenterer et veritabelt come-back som skuespillerinde efter det eklatante gennemfald i Danny Boyles strandvasker The Beach.

Isabelle Huppert og Emmanuelle Béart
Copyright:
Camera Film
Farvespil i technicolor
Som en teaterscene bruger filmen husets store foyer som sit primære scenerum. Inspirationen er 50’ernes store amerikanske melodramaer, tidens musicals og instruktører som Douglas Sirk, George Cukor og Vincente Minelli. Farvespillet er i technicolor og kostumerne strålende drømme fra tiden. Ligesom hver karakter betegnes af en blomst i filmens indledning, præsenterer de i løbet af filmen et synge-danse-nummer, der glider ind i filmens handling og uddyber deres personlighed. Og her kan man virkelig tale om en musik, der virker som vind i billedernes sejl. Både de klassiske franske sange, som kvinderne gør til deres egne, og Krishna Levys kompositioner fungerer som medspiller til den sensuelle filmoplevelse og medvirker til en pirrende tilspidsning af filmens mordgåde.

Det originale i det populære
Filmens plot stammer fra et skuespil af populær-forfatteren Robert Thomas, og netop François Ozons evne til at løfte det populære til det originale er hans store styrke indenfor filmkunsten. Den Agatha Christie-lignende mordgåde, der må løses på stedet mellem de tilstedeværende, minder i flere træk om den amerikanske veteran Robert Altmans Oscarbelønnede Gosford Park, der også var i de danske biograferne i foråret. Ozons håndtering af materialet får Altman til at ligne en instruktør, der ’bare’ er utroligt dygtig – Ozon er både pirrende og opfindsom i tillæg. Det stærke fokus på kvindernes personligheder, som i Ozons tilfælde nødvendigvis også må afspejles af deres seksualitet, giver 8 femmes en forunderlig dybde, som lader publikum lege med på mordgåden mere på grund af karakterernes psykologi end på grund af velplacerede genstande.

Et kunstnerisk højdepunkt
Med 8 femmes har Ozon formået at lave en film, der både flyder fint på overfladen med sine medrivende karakterer og sin mordgåde, og som på samme tid kommer grundigt i dybden. Hans fascination af borgerlige modstandere som Rainer Werner Fassbinder og Luis Buñuel, som har været helt tydelige i hans første film Sit-com og hans tredje, Dråber på hede sten, er stadig at mærke. På en måde virker han næsten klassisk avantgardistisk og tro mod traditionen, men han formår at formulere sin kritik af borgerskabets diskrete charme med en stærk subtilitet, der både synes at passe til tiden og til publikum.
8 femmes er et klart kunstnerisk højdepunkt for Ozon. Ikke alene viser han bedre end tidligere sin formidabel sans for sensuelt filmsprog: han formulerer det også på en måde, som ikke isolerer ham fra publikum.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
kirsten line
17-9-2008 09:23
fantastiske farver, skøn musik, minder måske lidt om Michel Legrands gamle film.
en meget dejlig oplevelse, jeg skal se den igen

haywire
7-7-2003 17:10
super super super! i can't wait...
er sangene også på? altså som ekstramateriale på dvd'en...

Amelielove
6-7-2003 22:10
Denne fantastiske film kommer på video og dvd d. 11 august. -Køb den og få VIRGINIE LEDOYEN med i handlen (på billeder altså!)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Mod hvilken berømt danskers statue smadrer Martin sin ølflaske i Nattevagten?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Søg på Google