CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Arven

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Per Fly, Kim Leona, Dorte Høgh, Mogens Rukov

Producere:
Ib Tardini

Fotograf:
Harald Gunnar Paalgard

Klipper:
Morten Giese

Komponist:
Halfdan E

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(419 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
27-09-05:
Per Fly højt at svæve
03-01-05:
Ghita Nørby fylder 70 år
12-08-04:
Per Fly klar til Drabet
08-03-04:
Bodilpriser til Dogville, Lykkevej og Arven
04-03-04:
Baby og Arven vinder priser i Mexico
02-02-04:
Arven toppede hos Robert
19-01-04:
Bodil-nomineringerne 2004
30-10-03:
Bergman-legat til Per Fly
29-09-03:
Pris til Arven i San Sebastian
08-09-03:
2 mio. billetter solgt til danske film i år
27-08-03:
Arven i konkurrence i San Sebastian
28-05-03:
Ny dansk kirkepris til Kaurismäki
20-05-03:
Nyt om Per Flys film om middelklassen
08-04-03:
Arven hitter, Anja og Viktor er hurtigt i hælene
11-03-03:
Filmland-pris til Ulrich Thomsen
09-04-02:
Ulrich Thomsen spiller hovedrolle for Fly
25-02-02:
Per Fly går i lag med overklassen
05-02-01:
Bænken og Dancer blev topscorere hos Robert
06-11-00:
Bænket er blevet begavet
06-11-00:
Hæder til Per Fly
 
Anmeldelser:
29-08-11:
En familie
21-07-10:
Kvinden der drømte om en mand
29-06-09:
Den du frygter
13-03-09:
The International
28-02-06:
Drabet
17-01-05:
Brødre
15-03-04:
Dobbeltliv
08-12-03:
Baby [I]
22-04-03:
The Weight of Water
18-06-01:
Bænken
 
Artikler:
19-11-07:
DR-dramatik på dvd
31-10-06:
Dvd-udgivelse: Per Fly Trilogien
26-09-06:
I audiens hos dronning Ghita
04-03-01:
Bodil, Bænken og Zentropa 2001
30-10-00:
Rundt om Bænkens skuespillere
30-10-00:
Rundt om Bænkens instruktør
 

Læs også...
I temaet Årets Bedste Danske Film 2003:
 
De fem benspænd
Reconstruction
Dogville

Arven

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:116 minutter
Instruktør:Per Fly
 
Premieredato:21-02-2003
Medvirkende:Som:
Ulrich ThomsenChristoffer
Lisa WerlinderMaria
Ghita NørbyAnnelise
Karina SkandsBenedikte
Lars BrygmannUlrik
Peter SteenNiels
Se komplet creditliste her

Den der har evnen har pligten
 
Da Per Fly for tre år siden bragte Bænken på banen, var der ikke mange, der spåede filmen nogen stor fremtid. Mødet med det, i hvert fald i filmisk sammenhæng, stort set ukendte under-Danmark i øjenhøjde kunne nok få filmkritikere og -anmeldere til at rykke frem i sædet, men at også publikum skulle tage godt imod den beundringsværdige bestræbelse, er stadig en af den nye danske bølges mest positive overraskelser.

Christoffer blandt familievirksomhedens arbejderne
Copyright:
Nordisk Film, Fotograf: Per Arnesen
Danmarks vigtigste filminstruktør
Flere har peget på de let melodramatiske effekter som årsagen til Bænkens publikumstække. Men skal man tro byens summen op til premieren på Arven, efterfølgeren, der handler om overklassen, i klasse-trilogien, er det snarere Per Flys evne til at udforske sit stof med nysgerrighed, sine karakterer med dyb respekt og den konsekvens, hvormed han eksekverer sin historie, man ser frem til at genopleve i Arven.
At det igen lykkes Per Fly at skabe en fremragende film udfra netop de forudsætninger, er grunden til at han er uden brug af hverken anførselstegn eller kursiv kan kaldes Danmarks vigtigste filminstruktør for tiden.

Overklassen
Med Arven forankrer Per Fly endnu engang sin historie i det ukendte - ukendt i hvert fald for den del af publikum, der ikke er født ind i Danmarks gammelrige overklasse og som må nøjes med at se det fra ugebladenes underdanige frøperspektiv.
Med en overbevisning, der matcher Jesper Christensens i Bænken og hans egen i Festen, spiller Ulrich Thomsen omdrejningspunktet Christoffer, der har sagt farvel til arbejdet i familievirksomheden, et velrenommeret stålvalseværk med et par tusinde ansatte, og i stedet nyder livet, friheden og kærligheden som restaurationsejer i Stockholm med sin kone, skuespillerinden Maria (Lisa Werlinder).
Men ingen kan løbe fra sin skæbne - heller ikke Christoffer, der bliver kaldt tilbage til udgangspunktet, da faderen begår selvmord, og familievirksomheden trues af opløsning. Som en levende legende fra Shakespeare og med stor værdighed og udsøgt fornemmelse, for det (h)åndværk, det er, at agere skæbnens usynlige hånd, spiller Ghita Nørby Christoffers mor. "Det er fuldstændigt nødvendigt, at du kommer hjem", siger hun til ham. Den, der har evnen, har også pligten, som en anden dansk erhvervsleder engang har sagt.

Christoffers forhold til sin svenske prinsesse kommer på en hård prøve.
Copyright:
Nordisk Film, Fotograf: Per Arnesen
At vælge sin arv
Meget mere end en henvisning til denne 'fuldstændige nødvendighed' er ikke nødvendigt. Christoffer kender sin arv og ved, at den forpligter. Han får overtalt sin svenske prinsesse til at følge med sig til Danmark og prøver så godt han kan at afskærme hende fra den virkelighed, han træder ind i. En virkelighed, hvor han kommer på kant med sin søster (Karina Skands) og svogeren Ulrik (Lars Brygmann), der efter lang tro tjeneste i virksomheden havde set sig selvskrevet til at overtage ledelsen, en virkelighed, hvor han må fyre 200 af virksomhedens trofaste ansatte, i det hele taget en virkelighed med regler, som kun kolde hjerter kan forstå.
Christoffer kæmper for at holde varmen, og selv mærker han kun langsomt tilfrysningen. Han glider ind sin tilværelse som sønnen, der må føre faderens arv videre – og helst gøre det lidt bedre i en verden, hvor traditionerne for længst har udstukket rammerne for ens navigationsmuligheder som menneske. Han er et menneske, der skal være dygtig.

Nervøsitet i faste rammer
Der er noget nærmest Kierkegaardsk korrekt i den måde, hvorpå Christoffer tager sin skæbne på sig og vælger sig selv, som den han er, og ikke som den han ønsker at være. At Per Fly lader den dramatiske styrke i netop dét strække ud som filmens hovedspor er Arvens helt store styrke. Der rundes ingen skarpe plothjørner, som i Bænken. Fortællingen er flydende og holder et skarpt fokus på Christoffers historie, og menneskene i hans umiddelbare nærhed tegnes med utrolig dybde. Sjældent tror man så fuldt og fast på eksistensen af de liv, der leves på lærredet.
Der er meget få morsomme pusterum, og Arven er på sin vis en endnu mere konsekvent og uforsonlig film end Bænken. I lange passager er det kun billederne, blikkene og Halfdan E's mageløse score, der fortæller filmen. Ganske som Christoffers navigationsmuligheder er nervøsiteten i billederne holdt i faste rammer. Der er klare kompositioner, alligevel sitrer det håndholdte kamera.

Nysgerrighed over skrivebordsdramatik
Med den stærke personlige forankring løftes filmen til noget absolut nærværende og væsentligt for enhver, og skildringen af overklassen undgår helt at blive et periodedrama, der blot er forud for sin tid. Ud af den præcise miljøbeskrivelse og karaktertegning vokser historien om menneskelige valg og vilkår. På den måde bliver fortællingen ligeså menneskelig og almen relevant som Bænkens. Heller ikke i Arven baserer Fly sin historie på samfundskritik. Det handler ikke om, at overklassen lever på bekostning af underklassen, og at underklassens skæbne modsat er bestemt af den magtfulde overklasse. Det handler om at prøve at forstå et miljø og menneskene i det.
Per Fly har igen formået at lave en film, der bygger mere på nysgerrighed end på skrivebordsdramatik, og hvis indignation er mere humanistisk end politisk. Og denne gang er det noget nært et mesterværk.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (29 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Dani
2-4-2014 15:46
Anonym sa...Aaaaaw! Gjeeesp! God morgen. Skal ff8lge ditt eskmepel med en herlig kopp kaffe. Natta har beste5tt av e5 passe pe5 minstn, med feber og oppkast. Stakkars.... Jaja, se5nn er livet :)Jeg gikk inn fra facebook, se5 jeg fe5r ikke testet linken her ff8r i morgen... Se5 HEI ALLE ANDRE SOM ER INNOM!: hvis DU prf8ver linken til boligpluss er det kjempefint om dU gir en tilbakemelding til Elin om den virker slik den skal! :) Takk <3

Mogens ørsted
28-11-2007 15:13
God film men alt for lang, viser virkligheden.

sofie
19-11-2006 19:14
En meget kedelig film...

michaelw
6-9-2006 16:35
Filmen er rigtig god per fly går virkelig helt ind til benet i dette overklasse drama.
Ulrich Thomsen er fantastisk i titelrollen Og ghita nørby laver også et ret dybtegående portræt.
Fem stjerner.

Johs
13-3-2006 11:16
Filmen er god nok men ikke en jeg vil se igen. Men jeg synes ikke den viser så meget om overklassen som den kunne have gjort. Godt nok men ikke godt nok.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film spiller Amy Adams IKKE med i?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google