CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
8½ Women

Produktionsland:
England/Luxemborg/ Holland/Tyskland

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Peter Greenaway

Producere:
Kees Kasander

Fotograf:
Sacha Vierny

Klipper:
Elmer Leupen

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Gloria Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
10-02-05:
Greenaway laver Rembrandt-film
23-02-04:
Zentropa bag stort Europa-filmprojekt
07-02-03:
Collette & Vardalos
14-02-02:
Greenaway med stjernebesætning
21-11-01:
Oldman og Nolte i Greenaway film
 
Anmeldelser:
19-02-03:
About a Boy
 


8½ Women

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Komedie/Romantik
Varighed:121 minutter
Instruktør:Peter Greenaway
 
Premieredato:07-04-2000
Medvirkende:Som:
John StandingPhilip Emmenthaler
Matthew DelamereStorey Emmenthaler
Shizuka InohSimato
Vivian WuKito
Toni ColletteGriselda

I en mands billede
 
Den ældre belgiske rigmand Philip Emmenthaler har mistet sin kone. Det er i denne sammenhæng trist, fordi hun, i følge ham selv, var den eneste, der var kompatibel med hans penis. Den opfattelse skal hans søn Storey imidlertid hurtigt få lavet om på. Han vender hjem fra Japan, hvor han administrerer en række af faderens spillehaller, til faderens store tomme hus i Genève. Storey er en sand selvoptaget elsker, der ikke er bange for at kaste sig ud i udforskningen af alle seksualitetens aspekter. End ikke når det kommer til hans forhold til faderen. Han trøster faderen ved at ligge sig nøgen hos ham, og forsikrer ham om, at alt nok skal blive godt igen.


Det arketypiske harem
Storey tager faderen med i biografen til en visning af Frederico Fellinis , hvor Fellinis smukke kvinder vækker driften igen hos den gamle romantiker Philip.
Far og søn bliver nu enige om at benytte alle husets tomme værelser til kvinder af forskellig art. Den underliggende ide er at samle noget, der skulle være de klassiske arketyper for den mandlige seksuelle fantasi: 8 kvinder og en halv. De skal tjene dem i deres jagt på den rene nydelse. Det er utvivlsomt det mest mandschauvinistiske projekt, der længe er blevet præsenteret på film. Men det går dog heller ikke helt, som de to mænd forventer.

En kunstfilm
På trods af Peter Greenaways noget sære og ublufærdige form for humor er der rigtigt meget at hente i denne film. Ikke bare er faderen og sønnen, spillet af John Standing og Matthew Delamere, en herlig dynamisk duo, der udfolder stor charme alene såvel som i kraft af deres sammenspil. 8½ Women er også en rigtig kunstfilm. Et lidt slapt udtryk, men ikke desto mindre dækker det over, hvad denne film har at byde på. Filmen fornemmeste styrke er dens stramt komponerede billedsprog, hvor hver eneste indstilling er et kunstværk i sig selv.
Igennem et væld af mere eller mindre tydelige referencer til kunsthistorien kommenterer filmen litteraturens og billedkunstens udtryk for mandens forhold til kvinder. Og ikke mindst kommenterer den Frederico Fellinis mesterværk fra 1963. Udover at være det klare ophav til titlen, så er Fellinis film også grundlaget for filmens tematiske horisont. Fellini præsenterede i sin film noget, der skulle ligne 8½ arketyper for den mandlige seksuelle fantasi. Det er det materiale, Peter Greenaway arbejder videre på i sin film.


Ofringer for teorien
Filmen kan ikke karakteriseres som et mesterværk. Dertil er selve historien for løs. Der forekommer en del ofringer af de rent fortælletekniske kvaliteter til fordel for filmens teoretiske opbygning og intellektuelle stillingtagen. Ofringer som Peter Greenaway også er blevet kendt for at bringe i tidligere film som Tegnerens kontrakt fra 1982, Drowning by Numbers fra 1988 og senest The Pillow Book fra 1995.
At Greenaway mere er en kunstner end en fortæller fremgår kun alt for tydelig af hans værk. Derfor vil 8½ Women sikkert også blive husket og analyseret i lang tid fremover, som et intellektuelt og kunstnerisk værk med et væld af smukke og mesterligt komponerede billeder.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken sangerinde spiller Gud i Dogma?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google