CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Cat's Meow

Produktionsland:
Canada, Tyskland, England

Produktionsår:
2001

Manuskript:
Steven Peros

Producere:
Julie Baines
Kim Bieber
Carol Lewis
Dieter Meyer

Fotograf:
Bruno Delbonnel

Klipper:
Edward G. Norris

Komponist:
Ian Whitcomb

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(9 stemmer)

Links
P&aring

Læs også...
Nyheder:
28-07-03:
Eddie Izzard som sandfe
 
Anmeldelser:
27-02-09:
How to Lose Friends & Alienate People
18-06-03:
The Escort [II]
09-12-02:
Tripple Trouble
08-02-02:
Gosford Park
14-11-00:
Citizen Kane
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1,78:1 Anamorphic

Lyd:
Dolby Digital 5,1, Dolby Digital 2,0

Ekstra materiale:
Scenevalg, Trailers, Biografier, Bag kameraet, interviews, kommentarspor ved instruktøren
Hollywoods hemmelighed

Anmeldt af:Pernille Flensted-Jensen
Genre:Drama/Thriller
Varighed:112 minutter
Instruktør:Peter Bogdanovich
 
Anmeldelsesdato:30-09-2002
Medvirkende:Som:
Kirsten DunstMarion Davies
Edward HerrmannWilliam Randolph Hearst
Eddie IzzardCharlie Chaplin
Cary ElwesThomas Ince
Joanna LumleyElinor Glyn
Jennifer TillyLouella Parsons
Se komplet creditliste her

Døden på yachten
 
I 1924 inviterede mediemogulen William Randoph Hearst en række af datidens kendte personer i film- og medieverdenen på et krydstogt på sin luksusyacht Oneida. Blandt gæsterne var Thomas Ince, en kendt filminstruktør og –producer, Louella Parsons, den senere hen berygtede sladderjournalist (der i øvrigt bagefter nægtede at have været med på turen), Marion Davies, en ung skuespillerinde og Hearsts elskerinde, et par andre skuespillerinder, nogle forretningsfolk – og muligvis også Charles Chaplin. Turen endte i en tragedie, for en af gæsterne døde under mystiske omstændigheder, angiveligt af maveproblemer. Lige til i dag har sagen optaget sindene, for var det bare et uheldigt medicinsk tilfælde – eller var det mord? Og i så fald, hvem var gerningsmanden?

Skjulte dagsordner
Det er denne celebre skandale, der er emnet for Hollywoods hemmelighed, der giver sit eget bud på hvad der i virkeligheden skete. Straks fra filmens begyndelse ved vi, at en person er død – blot ikke hvem - og vi præsenteres så i bedste Agatha Christie-stil for de personer, der var til stede, da det skete. Nogle er der blot for at more sig, men i kahytterne udspiller der sig flere små dramaer – og nogle af de tilstedeværende har deres helt egne grunde til at være på yachten. Tråde lægges ud og vi forstår efterhånden, hvem der har grund til at være sur på hvem. Historien skabes over en gammelkendt model og har stærke mindelser om klassikere som Mordet på Orientekspressen og senest Gosford Park, men det hindrer nu ikke filmen i at være både spændende og underholdende.

Korrekte detaljer
Bortset fra, at filmens udlægning af, hvad der skete på den ulyksalige sejltur, (måske) er fiktion – den er een af de teorier, der har verseret – er der ellers gjort meget ud af at give et så korrekt billede af begivenhederne som muligt. Det er f.eks. rigtigt, at Hearsts kone nægtede at lade sig skille, at Chaplin giftede sig med den kun 16-årige Lolita (!) Grey, at Louella Parsons indledte en lukrativ karriere hos Hearst, at Margaret Livingston senere giftede sig med en jazzorkesterleder osv. Der er også gjort meget ud af tidsbilledet: blandt andet har de kvindelige skuespillere fået lov at iklæde sig de mest vidunderlige kjoler og smykker – og de fleste af skuespillerne har en forbløffende lighed med dem de spiller. Rollerne er besat med mere eller mindre kendte folk: Edward Hermann spiller W.R. Hearst, en lidt klodset, medynkvækkende figur, der også viser sine forretningsmæssige og kyniske sider, Kirsten Dunst har fået æren af at spille Marion Davies, og hun er da også sød, men ikke specielt interessant. Til gengæld får den virkelige Marion Davies oprejsning med dette portræt, for hendes eftermæle har været præget den meget lidt flatterende beskrivelse af hende i Citizen Kane. Joanna Lumley får lov at vise sig fra sin mest hovne engelske side som journalisten Elinor Glyn, og Jennifer Tilly er helt vidunderlig som den tilsyneladende forfjamskede Louella Parsons, som i øvrigt siges (af bl.a. Richard Gully, Jack Warners PR-mand) at være en af de få, der faktisk vidste hvad der skete.

Bogdanovichs genkomst
Filmen er instrueret af Peter Bogdanovich, hvis liv og karriere mest af alt minder om et filmmanuskript: hans første film Snigskytten (1968) handler om en aldrende horror-skuespiller (spillet af Boris Karloff!) og vakte en vis opsigt. Han fejrede triumfer med sin næste film, den vidunderlige Sidste forestilling (1971), som er en melankolsk skildring af livet i en stagnerende flække i Texas. Filmen, der foregår i 1951, er i sort-hvid (højst usædvanligt i 1971) og rummer bla. en hjertegribende præstation af Chloris Leachman, der vandt en Oscar for sin rolle. I en anden rolle sås Cybill Sheperd, som Bogdanovich indledte et forhold til og efterfølgende brugte i flere af sine film. I 1970’erne lavede han med skiftende held en række film. Efter at forholdet til Sheperd gik i stykker, flyttede han sammen med modellen Dorothy Stratten, der imidlertid blev myrdet af sin eks-kæreste i 1980, en skandale, der blev omtrent lige så omtalt som Charles Mansons mord på Polanskis kone Sharon Tate 10 år før. Hele sagen skildres i Bob Fosses Star 80. I 1980’erne lavede Bogdanovich kun ganske få film, og hans seneste film er That Thing Called Love (1993) (River Phoenix’ sidste film), som uretmæssigt er blevet kritiseret. Det er faktisk en glimrende lille film med nogle følsomme skuespillerpræstationer af bla. Samantha Mathis og Dermot Mulroney. Bogdanovichs stjerne har længe været anset for slukket – men med Hollywoods hemmelighed er den blevet tændt igen.
 
DVD-vurdering
Som filmen er DVD-udgivelsen er både spændende og sprudlende affære.

Det informative bag kameraet-program All about Cat’s Meow forklarer baggrunden for filmen og introducerer på udmærket vis filmens virkelige personer. Skuespillerne kommer til orde i små interview-sekvenser, der på DVD’en også kan ses for sig selv i lidt længere versioner.

Instruktøren og Hollywood-kenderen Peter Bogdanovich er underholdende at følge og en glimrende guide til arbejdet med filmen. Mest når man ser ham fimse rundt på settet i All about Cat’s Meow og i interviewklippet. Bl.a. fortæller han, at han først hørte historien om skyderiet på Hearsts yeacht for tredive år siden fra Orson Welles.
På kommentarsporet kommer han ikke med mange generelle betragtninger, men gennemgår filmen nøje scene for scene og kommenterer skuespillet, kameraarbejdet og andre relevante detaljer.

Også småtingsafdelingen er i orden med fine fyldige biografier over skuespillerne og instruktøren – fint sat op med typer, der er til at læse.

(- vega)

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (9 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Pharmk280
25-8-2017 07:16
Hello!

Pharme616
24-8-2017 01:24
Hello!

Pharmf275
22-8-2017 19:04
Hello!

Pharmc900
21-8-2017 13:03
Hello!

Pharmk844
21-8-2017 13:03
Hello! sildenafil generic india http://via3indian.com/#4.html


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Efter hans død dukkede der ikke mindre end 12 efterlignere op i Hong Kong-film – heriblandt Bruce Rhe, Bruce Leong, Bruce Le, Conan Lee, Dragon Lee, Rocky Lee, Bronson Lee, Tarzen Lee og Bluce Ree. Men hvad var legendens navn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google