CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
8 Mile

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Scott Silver

Producere:
Brian Grazer
Curtis Hanson
Jimmy Iovine

Fotograf:
Rodrigo Prieto

Klipper:
Craig Kitson
Jay Rabinowitz

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(277 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-06-04:
Alle tiders bedste filmsange
22-09-03:
Seneste nyt fra Danny Boyle
03-06-03:
Brittany Murphy som Britney Spears
02-06-03:
Vinderne af 2003s MTV Movie Awards
16-04-03:
MTV Movies Awards 2003
20-01-03:
Critic's Choice- & Golden Globe-vindere
17-01-03:
Mere seriøs Basinger
13-01-03:
USAs favoritter
13-01-03:
Ringenes herre besejret
18-11-02:
Harry Potters magiske weekend
11-11-02:
Eminem den store vinder
27-09-01:
Curtis Hanson instruerer Eminem
 
Anmeldelser:
25-09-06:
Get Rich or Die Tryin'
24-02-04:
Spun
12-06-01:
Wonder Boys
 
Artikler:
24-03-03:
Oscar 2003: Showbiz og krigsprotester
 

Læs også...
I temaet Oscar 2003:
 
Hero
Chicago
Oscar 2003: Showbiz og krigsprotester
Årets Oscar-vindere
Independent Spirits Awards Heaven
Gangs of New York
Streep langer ud efter Oscar
Oscar pre-show aflyst
Lilo & Stitch
Vejen til Perdition
Premiereportræt: Daniel Day-Lewis
Premiereportræt: Martin Scorsese
WGA: Bowling for The Hours
...Og din mor!
SAG-awards vinderne
2002s Saturn- nomineringer er ude
Catch Me If You Can
PGA går til... Chicago!
Chicago-instruktør slår Scorsese
The Hours
Polanskis voldtægtsoffer forsvarer hans film
About a Boy
Orkidé-tyven
Oscar-gætterier
Danske Oscar-drømme
Minority Report
Far From Heaven
Bowling for Columbine
Unfaithful
Rundt om Schmidt
Frida
Ringenes herre - De to tårne
Skatteplaneten
Star Wars Episode 2 - Klonernes angreb
My Big Fat Greek Wedding
Spider-Man
Ice Age
Manden uden fortid
Tal til hende
The Time Machine
Spirit

8 Mile

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:111 minutter
Instruktør:Curtis Hanson
 
Premieredato:17-01-2003
Medvirkende:Som:
EminemJimmy Smith, Jr.
Kim BasingerStephanie Smith
Brittany MurphyAlex
Mekhi PhiferDavid Porter/Future
Eugene ByrdWink
Omar Benson MillerSol
Se komplet creditliste her

The Rapper Kid
 
Umiddelbart var der al mulig grund til at frygte et projekt som 8 Mile. Hvor ofte har vi ikke set musikstjerner ende i ulideligt selvcentrerede film, som kun tjente et formål: at udvide stjernens popularitet og måske aflede opmærksomheden fra et faldende pladesalg? Derfor er det en stor fortrøstning af se en af de mest succesrige kunstnere fra 2002, rapperen Eminem, ramme noget nær plet i samarbejdet med den rutinerede Curtis Hanson i fortællingen om Jimmy 'Rabbit' Smith (pudsigt nok næsten samme navn som hovedpersonen havde i 90’ernes bedste musikfilm, Alan Parkers The Commitments fra 1991) og hans kamp for at overleve og prøve at finde en vej ud af Detroits slum.

De to store drømme i Jimmy Rabbits liv: at give rivalen en verbal røvfuld på scenen....
Copyright:
UIP
Mens vi venter på livet
Det er ikke historien om Eminems liv, der fortælles i Scott Silvers noget uopfindsomme manuskript, men den ligger tæt på, og flere scener er opstået efter samtaler med Eminem om hans egen opvækst. Vi befinder os på den forkerte side af 8 Mile Road i Detroit, gaden der adskiller trailerslummen med resten af byen, stedet, hvor Jimmy er vokset op sammen med sin mor og lillesøster. I filmens begyndelse flytter han hjem til moderen efter at have droppet kæresten. Han er rastløs, utilfreds med sit liv og hele tiden på udkig efter den rette kontakt til musikbranchen sammen med vennerne Future (Mekhi Phifer), Cheddar Bob (Evan Jones) og Sol George (Omar Benson Miller). Men mens snakken går i gruppen af venner, flyver dagene forbi med hårdt arbejde og tomme aftener, hvor der lægges urealistiske planer og drømmes over en joint. Men Jimmy vil mere end det. Future er vært ved rap-battles på den lokale The Shelter, hvor unge fra området mødes til kampe på ord, rim og rytme, og hvor den fysiske vold er erstattet af fornærmelser og attitude i rigelige mængder. Jimmy bliver opfordret til at deltage men går i stå i dysten mod den regerende mester. En ydmygelse af rang, og et kæmpe slag for Jimmy.

Katalysator i netstrømper
Livet hos moderen er ikke til at holde ud. Alkoholiseret og uden kontrol over sit eget liv har hun kastet sig over en ung fyr på Jimmys egen alder. Forholdet er koldt og kynisk, sex er genvejen til at glemme virkeligheden et kort øjeblik, men moderen glemmer også sine børn, både Jimmys lillesøster og Jimmy selv. Han må derfor tage affære, være til stede for søsteren, tjene penge på fabrikken og frem for alt mobilisere mod nok til at komme tilbage til The Shelter og demonstrere sin kunnen. Den væsentligste ledsager på den rejse bliver pigen Alex (Brittany Murphy), som han møder i rapmiljøet, og som deler den samme ambition som Jimmy om at komme væk fra slummen gennem en modelkontrakt i New York. Hun tror på Jimmy, og selv om lykken ikke kan vare evigt, når der er tjenester, der skal betales tilbage, så er hendes tro på hans evner den drivkraft, som får ham på rette spor.

.....og Brittany Murphy
Copyright:
UIP
Fra slummen
Det er den klassiske sportsfilm, som er blevet let omskrevet og tilpasset rap-miljøet. Outsideren, som tidligt i filmen mister grebet, og som bruger små to timer på at overbevise sig selv om, at det godt kan lade sig gøre – hvilket det naturligvis også gør. Se The Karate Kid - og skabelonen er skåret. Men det gør ikke 8 Mile til en dårlig film, for i instruktøren Curtis Hansons hænder kommer vi godt rundt i Detroits fattigste kvarterer, og nok er den sociale indignation overraskende i en film, som uden problemer kunne have valgt at være et rent, overfladisk popprodukt, men den er også velkommen og er med til at give den forudsigelige historie ekstra dybde. Kameraet er håndholdt, vi er med i bilerne, når der cruises og skydes med splattergun efter bygningerne – og når endelig, der kommer gang i The Shelter, gynger hele filmen med. Der spilles intenst og indadvendt af Eminem i en præstation, som måske ikke kan kaldes stor kunst, men som er effektiv og præcis for figuren Jimmy. Han fungerer godt i de forskellige scenarier, som den unge dreng, der pludselig må være både far og mor i et hjem, der er brudt sammen; som den mutte og fremmedgjorte del af et slæng af venner og endelig som stjernen, der har formatet til at se sine egne svagheder i øjnene på scenen og med den karakteristiske Eminem-sans for brudte rim er klar til at nedgøre enhver, som udfordrer ham i en battle.

En åben dør....
Det overordnede tempo i filmen er adstadigt, og hvis man forventer en lang række sammenklippede musikvideoer bliver man slemt skuffet – det er faktisk først i filmens sidste 20 minutter, at vi rigtig er på scenen til de afgørende opgør – men som en tidstypisk variant af den klassiske historie om svaneungen, der var så grim som ælling, som vores egen H. C. Andersen opfandt, og som Hollywood har skabt en industri på at genfortælle, er 8 Mile et glimrende bud. Men vi forlader ællingen netop som han har opdaget de første svanefjer, og man savner resten af historien, som vi fik om navnefællen Jimmy Rabbitte i The Commitments - om vejen til tinderne og det ligeså hurtige fald tilbage igen. I 2003 kan vi åbenbart ikke tåle at tænke på, at tiden på toppen kan være urimelig kort og ubarmhjertig hård, så vi fryser billedet, når vejen er blevet banet – og så kan vi hver især flygte ind i vores egen drøm om en happy end.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (22 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Nike Lebron Soldier 8 Mens
15-7-2018 23:34
Hello.This post was extremely interesting, especially since I was browsing for thoughts on this issue last Wednesday.
Nike Lebron Soldier 8 Mens http://www.nikeoutlet-storeonlineshopping.com/nike-lebron-soldier-8-mens-c94_96.html

Fitflop Slippers
8-7-2018 01:19
Heya i for the primary time here. I found this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot. I'm hoping to provide something again and aid others like you helped me.
Fitflop Slippers http://www.fitflopssaleclearanceuk.com/fitflop-slippers-c6.html

...lol
8-2-2011 20:15
Niiiiiiiiiiiiice !

thaFoxx
23-10-2010 16:46
I har helt glemt at skrive en meget vigtig person ind, hvad med Rabbits homie Dj Iz?

eminem vil være som Tupac
25-6-2009 21:19
8 Mile er en okay film eminem er en dygtig skuespiller i denne dramafilm han spiller en hvid rapper der er barsk han slåse mod de sorte fra Fre World en af hans venner skyder sig selv i pikken efter et slafsmål med eminem og Fre World senere efter hans havde smadret en af hans egen venner fordi han havde kneppet eminems pige fyren var knyttet til Fre World eminem få senere på aften bank af Fre World hvor han der efter tager hen på koncerten 8 Mile hvor han rapper om at få titlen som den bedste rapper ved koncerten han vinder og bliver den bedste rappere i mine øjne er eminem ikke nogen specielt dygtig rapper hverken i 8 Mile eller i virkligheden eminem stå jo for Shady Records hvor Nwa Medlemmet Dr Dre havde banket ham op for at blive en værdige succesfulde stjerrappere som aldrig rigtigt blev det han musik er ikke værd at høre eminem har ikke forstand på at lave sange uden hans pladeproducer Dr Dre Eminem få jo bare hjælp og støtte af Dre hvis man skal snake om hvem der er en ægte stjernerappere så vil jeg sige at Tupac er den rette bare fordi Tupac er væk og ikke lever mere betyder det ikke at hans musik ikke lever det eksistere stadig det bare der ikke gør det Tupac den største rappere er helt klart Tupac Shakur hans bedste album der blev lavet var med death row records i 1996 hvor han samabejder og lave sange med Snoop Dogg og Dr Dre selvom Tupac døde for mange år siden så vil hans navn altid stå ved musikken eminem og mange andre der ønsker at blive en stor rappere som Tupac vil aldrig nogensinde få den øsnke opfyldt Tupac er den største rappere i verden og det vil han altid være men som sagt eminem hans musik er ikke god men hans film 8 Mile er en okay god film men hvis eminem øsnker at blive en så stor rapper som Tupac så må han virklig også knokle og få røven ud af bukserne og komme igang for ingen kan blive som Tupac


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
En mand tager til Las Vegas for at drikke sig ihjel og møder dér en luder. I hvilken film?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google