CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A Nightmare on Elm Street

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1984

Manuskript:
Wes Craven

Producere:
Robert Shaye

Fotograf:
Jacques Haitkin

Klipper:
Patrick McMahon
Rick Shaine

Komponist:
Charles Bernstein

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(72 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
14-02-05:
To nye filmklubber på Christianshavn
11-08-04:
Craven instruerer spænding i luften
18-06-04:
Nightmare on Elm Street – the reality show
10-06-03:
Anja og Viktor i gangsterhistorie
16-03-03:
Ricci gyser med Craven & Williamson
12-09-02:
Freddy vs. Jason forstærkes
06-08-02:
Freddy vs. Jason klar til start
01-03-01:
Craven tilbage til gyset
 
Anmeldelser:
19-08-11:
Scream 4
19-11-10:
A Nightmare on Elm Street [2010]
12-11-09:
The Last House on the Left
24-02-04:
Freddy vs. Jason
26-11-02:
Wes Cravens New Nightmare
26-11-02:
Freddy's Dead: The Final Nightmare
26-11-02:
A Nightmare On Elm Street 5: The Dream Child
26-11-02:
A Nightmare On Elm Street 4: The Dream Master
26-11-02:
A Nightmare On Elm Street 3: Dream Warriors
26-11-02:
A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy's Revenge
06-12-00:
Scream 3
 

Læs også...
I temaet Gys & gru!:
 
Final Destination 2
Below
Dødens hospital
Ondskabens hotel
Final Destination
The Others
Exorcisten - Director's Cut

DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 og 1.85:1

Lyd:
Dobly Digital 5.1 og Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Kommentarspor, mini-featuretter
A Nightmare on Elm Street

Anmeldt af:Nick Price
Genre:Gyser, Thriller
Varighed:87 minutter
Instruktør:Wes Craven
 
Anmeldelsesdato:26-11-2002
Medvirkende:Som:
Robert EnglundFreddy Kreuger
Heather LangenkampNancy Thompson
Amanda WyssTina Grey
Jsu GarciaRod Lane
Ronee BlakleyMarge Thompson
Johnny DeppGlen Lantz
Se komplet creditliste her

Den første er altid den bedste
 
Freddy Krueger har aldrig været en rar mand, og døden har pudsigt nok ikke gjort noget for at forbedre på hverken hans humør eller hans manglende respekt for menneskeliv. Som søn af et hundrede galninge er Freddy et opslagsværk i studiet af dårlige geners indflydelse på adfærd og personlighed, og det er noget, som teenagerne på Elm Street kommer til at lide gevaldigt under...

Drømmen og virkeligheden
Tilbage i 1984, da denne første af de syv Nightmare on Elm Street-film udkom, var man kun så småt begyndt at benytte sig af drømmenes univers i skrækfilm, og for den unge instruktør Wes Craven var det oplagt at begive sig ud i den gren af genren, som ingen andre rigtigt havde leget med endnu, for potentialet for skræk og forskrækkelse var stort.
Selve ideen om at skabe en seriemorder, der hjemsøgte folk i deres drømme og slog dem ihjel der, kom sig af en artikel Wes Craven havde læst i en taiwanesisk avis, der fortalte om en række børn, der var døde i søvne efter at have oplevet en række specielt slemme mareridt. Målet var at skabe et univers, hvori grænserne mellem det vågne og det drømmende individ var udvisket. Det lyder af meget, især for den filmserie, der sammen med filmene om Jason Voorhees, har 'teenie slasher' skrevet ud over det hele. Men sådan var det faktisk ikke med den første af filmene....

Skurken over alle skurke?
Det havde fra begyndelsen været Cravens mål at skabe en skurk, som bevægede sig på et andet niveau end de to populære figurer, Jason (Fredag 13.) og Michael Myers (Halloween). Freddy Krueger skulle være mere af en dæmon, og frem for alt skulle han have personlighed – man skulle lægge mærke til ham, og man skulle kunne forstå hans motivationer i højere grad end de tavse seriemordere, som hjemsøgte de andre film i genren på det pågældende tidspunkt. Hvor de to andre mordere var robotagtige og manglede både personlighed og motivationer for deres handlinger, var Freddy Krueger en ondskabsfuld og komisk skurk, der fortalte vittigheder, mens han skar teenagere i stykker med sine klør af stål, men hvad mere vigtigt var, så var Freddy Krueger faktisk ikke hovedpersonen i den første Nightmare on Elm Street-film. Han var dæmonen i skabet, skyggen på døren og det frygtelige, som vi alle vidste ville komme frem, når søvnen havde os i sit favntag. I stedet var hovedpersonen den unge teenagepige Nancy.

Flere utilpassede teenagere?
Nancy lider af de typiske problemer, som teenagere nu engang gør, når de folder sig ud på celluloid. Hun bor på i et almindeligt hus på en almindelig gade i en almindelig by og skal dag ud og dag ind høre på sin almindelige mor og almindelige far, der dog er politichef og derfor ikke helt almindelig. Men da Nancys bedste veninde Tina bliver dræbt, skåret i småstykker og flået til ukendelighed, og Tinas kæreste Rod bliver arresteret for mordet, begynder almindeligheden at fortage sig. Nancys drømme bliver hjemsøgt af en grusomt forbrændt mand med stålklør på hænderne, og da Rod bliver myrdet, går det op for Nancy, at det må være den forbrændte dæmon, der på en eller anden måde står bag. Nancy og hendes kæreste Glen (spillet af en purung Johnny Depp i sin første filmrolle) er nu de næste mål, men Nancy kæmper imod og får til sidst fundet ud af, hvem Freddy Krueger er – en barnemorder, som blev løsladt på grund af en mindre teknisk fejl fra politiets side, og som kort efter løsladelsen mødte sit endeligt for vrede forældres hænder, da de brændte ham i hans egen ovn. Og alt dette skete naturligvis i Nancys kedelige hus....

Craven kom på kortet
A Nightmare on Elm Street gjorde verden opmærksom på Wes Craven, der indtil da kun havde lavet den anonyme The Hills Have Eyes (1978) og den noget suspekte tegneserieinspirerede Swamp Thing (1982). Filmen rummer adskillige veldrejede scener og inspirerede øjeblikke, og mens den ikke helt (trods alt) kan måle sig med den første Halloween-film, er den vel værd at beskue. Både fordi serien som helhed er både populær og interessant, men også fordi denne første film er klart den bedste af dem alle. A Nightmare on Elm Street forsøger, og formår i store dele af filmen, at skabe en skrækfilm, der leger med nogle lidt mere tekniske koncepter og forsøger at brede genren ud i retning af de film, hvor man også gerne må tænke over tingene. De senere film i serien gik ret hurtigt væk fra de originale koncepter om at skabe en surrealistisk oplevelse til fordel for at udforske skurken Freddy, der hurtigt blev hovedpersonen og samtidig den eneste røde tråd i samtlige syv film. De unge var vilde med ham, og New Line Cinema så en relativt let måde, hvorpå de kunne tjene penge på den konto. Mens enkelte af de senere film er ganske fornuftige, når ingen af dem, end ikke den sidste i serien, der også er blevet instrueret af Wes Craven, helt op på den originales niveau.
 
DVD-vurdering
Ekstra-materiale skal man godt nok ikke nødvendigvis se frem til, hvis man vælger at anskaffe sig den samlede pakke. Det eneste af moderat interesse er kommentarsporet, hvor Heather Langenkamp (Nancy), John Saxon (Nancys far) og Jacques Haitkin, der stod for billederne i filmen snakker lidt frem og tilbage og kommer med et par få guldkorn, men det er godt nok ikke meget, der kommer frem. De såkaldte vignetter er komplet uinteressante og dårligt producerede småting med folk, der har været involveret i skabelsen af filmen. Temmelig skuffende!

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (6 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Johnny Pepperoni
14-10-2006 14:48
Det kommer vel an på hvad man vægter og foretrækker i film... et'eren er forskruet og opfindsom, tre'eren er morsom og underholdende. Som sagt er den første, den eneste rendyrkede gyser i serien, hvor de andre er parodier på samme, nogle mere vellykkede end andre.

michaelw
14-10-2006 12:21
ikke enig ettern er ikke ligsågod som treeren etteren er bedre end de andre i serien men ikke treeren.

Nigtmare on elm street tre stjerner

Nigtmare to To stjerner.

Nigtmare tre Fire stjerner.

Nightmare fire to stjerner.

Nightmare fem en stjerne.

Nightmare seks En stjerne

Johnny Pepperoni
2-8-2006 10:36
Den første er da netop den bedste, da det er den eneste der fungerer som gyser og havde en masse hårdkogte og direkte ondsindede idéer... de efterfølgende er jo mere eller mindre blot parodier på den originale, og selvom de er underholdende, virker uhyggen overhovedet ikke... de er blot morsomme.

Grineren
1-8-2006 22:53
Alle er klart fede, synes jeg, men 4 slår nok dem alle. Den er super sjov. kan ikke lade hver med at grine over den

Micwiz
8-2-2006 00:34
Jeg syntes alle undtagen den sidste var gode.

Kunne dog bedst li dream warriros.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilken film kan man høre følgende citat:

"If there is a war on drugs, then many of our family members are the enemy. And I don't know how you wage war on your own family."
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google