CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
24 Hour Party People

Produktionsland:
England

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Frank Cottrell Boyce

Producere:
Andrew Eaton

Fotograf:
Robby Müller

Klipper:
Trevor Waite
Michael Winterbottom

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(28 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Nyheder:
21-05-07:
Winterbottom spreder gys i Genua
03-06-05:
Fra Gollum-rolle til Depp-instruktion
10-01-05:
Anton Corbijn instruerer Ian Curtis biografi
19-10-04:
Winterbottoms sex-film slap igennem censuren
05-08-04:
Jude Law tippet som Joy Division-forsanger
11-06-04:
Serkis sikker i rollen som King Kong
08-06-04:
To film om Ian Curtis på vej
02-06-04:
Winterbottom ude af Goal!-trilogi
19-05-04:
Sex uden omsvøb fra Winterbottom
24-03-04:
Winterbottom instruerer fodboldtrilogi
27-11-03:
Fra Gollum til King Kong?
08-10-03:
Kvindepris til Wilbur
18-03-03:
Danny Boyles bankrøveri
12-02-03:
Coogan & Chan rejser jorden rundt
06-02-03:
Empire-priser uddelt
20-01-03:
Freeman og Moore i Winterbottom-film
23-12-02:
Grant trækker i gamle klude igen
21-12-02:
Britiske anmeldere nominerer film
11-12-02:
Rudin scorer Daldry & Winterbottom
11-12-02:
Morton i ny Winterbottom-film
22-05-02:
Leigh & Loach markerer sig i Cannes
15-11-01:
Winterbottom laver film afghanske flygtninge
 
Anmeldelser:
17-11-11:
The Trip
28-04-11:
Brighton Rock
10-10-08:
Tropic Thunder
27-02-07:
Tristram Shandy
16-01-07:
Vejen til Guantanamo
21-07-06:
Tristram Shandy
13-03-06:
It's All Gone Pete Tong
14-02-06:
Code 46
11-11-05:
In This World
04-02-05:
Coffee and Cigarettes
18-05-04:
In America
30-04-04:
In This World
14-07-03:
Deathwatch
25-11-02:
Shiner
21-03-01:
Wonderland
 
Artikler:
31-03-05:
Interview: Marcel Zyskind
07-11-03:
CPH:DOX ’03: Aktuel og nødvendig
06-11-03:
CPH:DOX ’03: Fem spørgsmål til arrangørerne
15-02-03:
Berlinale 2003: Årets vindere
09-02-03:
Berlinale 2003: The Buzz #1
20-03-01:
Portræt: Michael Winterbottom
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9 Anamorphic, 1,85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1, Dolby Surround 2.0

Ekstra materiale:
Biografier, Trailer, Bag om filmen, interviewklip, musikvideo (New Order: "Here to Stay")
24 Hour Party People

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama/Musical
Varighed:112 minutter
Instruktør:Michael Winterbottom
 
Anmeldelsesdato:25-02-2003
Medvirkende:Som:
Steve CooganTony Wilson
Lennie JamesAlan Erasmus
Shirley HendersonShirley Wilson
Paddy ConsidineRob Gretton
Andy SerkisMartin Hannett
Sean HarrisIan Curtis
Se komplet creditliste her

Madchester
 
Bands så forskellige som Chemical Brothers og Oasis og også nye danske bands som Superheroes og Junior Senior er glimrende eksempler på, at Madchester-bølgen, som den begyndte at rulle efter punken i midthalvfjerdserne og ebbede ud med Happy Mondays og Rave-kulturen i starten af halvfemserne, har været en af de mest indflydelsesrige i nyere tids rockhistorie.

Fra punk til dance
I kernen af denne bølge, der satte Manchester på det store rock-landkort, finder Michael Winterbottom i sin seneste film 24 Hour Party People den initiativrige Tony Wilson, der har gået på Cambridge(!) og sideløbende med sit job som journalist på en kedelig lokal TV-kanal, var med til at grundlægge såvel det legendariske pladeselskab Factory Records som den ligeså legendariske natklub The Haçienda.
En af filmens første scener finder sted ved en lille koncert i Manchester i noget, der ligner en gymnastiksal. Det er den 4. juni 1976. I alt 42 mennesker er samlet for at høre det daværende undergrunds-punkband Sex Pistols.
Tony Wilson henvender sig direkte til publikum, ridser scenen op og fortæller, hvem der er tilstede. Blandt tilskuerne befinder sig medlemmer af bands som Buzzcocks og The Stiff Kittens, der senere blev til Joy Division og folk som Mick Hucknall (Simply Red) og den legendariske producer Martin Hannet (Joy Division, New Order, Buzzcocks, Stone Roses).
Den lille koncert var en afgørende begivenhed for Tony Wilson, der mente, at tiden var moden til den største musikalske revolution siden Elvis. Sammen med vennen Rob Gretton laver han sin egen club, hvor lokale bands får chancen på scenen. Snart følger etableringen af pladeselskabet Factory Records, der udgiver bandene, som spiller i clubben. Størst succes opnår bandet Joy Division med Ian Curtis i forgrunden.

Rockhistorisk dokumentarfilm med højt til loftet
Det eneste, der er sikkert, når den britiske instruktør Michael Winterbottom er aktuel med en ny film, er, at den ikke ligner hans tidligere. 24 Hour Party People er på ingen måde nogen undtagelse. Siden spillefilmsdebuten, den sitrende road-movie Butterfly Kiss fra 1994, har han blandt andet stået bag så forskellige film som det historiske drama Jude, Jugoslavien-filmen Welcome to Sarajevo og London-myldrebilledet Wonderland.
I 24 Hour Party People har Winterbottom, sammen med manuskriptforfatter Frank Cottrell Boyce og den virkelige verdens Tony Wilson som konsulent, gået efter de store træk i historien og løftet legenderne. Det er flagrende og hektisk, og filmen er et visuelt virvar af forskellige stilarter og surrealistiske indspil. Kortest sagt kan den beskrives som en rockhistorisk dokumentarfilm, hvor der er meget højt til loftet. Alligevel formår Winterbottom, ved at holde fast i sit greb om Wilson, der i øvrigt spilles som en drøm af Steve Coogan, som både deltager og filmens alvidende fortæller, at holde sammen på historien og gøre det muligt for publikum at engagere sig følelsesmæssigt i den.
Blandt filmens flere effektive virkemidler er en række små optrin med Wilsons arbejde som TV-journalist og anvendelse af arkivmateriale, der som korte og næsten ubemærkelige indslag fortæller om Manchesters og Englands historie.

Menneskene, kulturen og musikken
Selvom man kan mene, at der er bands, der også var en del af Madchester-bølgen, som bliver overset (for eksempel The Charletans og ikke mindst Stone Roses), så har filmen, set som musikdokumentar, meget at byde på. Fra Joy Divisions indledende storhedstid til Ian Curtis’ selvmord i 1980 og omrokeringen til New Order skifter filmen fokus til Happy Mondays og Tony Wilson og Factory Records åbning af den legendariske natklub The Haçienda i slutningen af firserne, hvor Rave-scenen opstod, og der for alvor gik stoffer i hele maskineriet, og hvor, som det siges i filmen ”even the white man starts to dance.”
Filmen beskriver i effektive træk musikken, menneskene og kulturen omkring den og har har et soleklart potentiale som kulthit. Rockfans i både særdeleshed og almindelighed bør bestemt ikke snyde sig selv for den.
 
DVD-vurdering
Den danske DVD-udgivelse af filmen er en skuffelse. Mens den engelske standard-udgivelse (også region 2!) prydes med 2 kommentarspor, et af Tony Wilson selv og et andet af Steve Coogan og producer Andrew Eaton i fællesskab og bl.a. også fraklippede scener, bliver vi spist af med tre fem-minutters features: "The Genesis of 24hr Party People", om baggrunden for at lave filmen, "The Real Tony Wilson", hvor der jokes lidt med virkelighedens Tony Wilson, og "Playing People who are Still Alive", hvor skuespillerne taler om lidt om deres karakterer. Indslagene er trods deres begrænsede længde ganske interessante, men der er ligeså få undertekster som på den engelske udgivelse - ikke engang navnene på de medvirkende har man brugt energi på at lægge på.
Derudover indeholder DVD'en nogle enkelte biografier, trailers og en speciel 24 Hour Party People-musikvideo til New Orders "Here to Stay".

Selvfølgelig er muligheden for selv at styre lyden rundt på Dolby Digital 5.1-anlægget alene en rimelig god grund til at investere i DVD'en, men prisen er ikke meget anderledes i England, så det kunne godt være en god ide, at cruise lidt rundt på nettet efter den frem for at styrte ned til sin lokale forhandler.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I hvilket år er Stanley Kubricks science fiction-klassiker 2001: A Space Odyssey produceret?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google