CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Elsker dig for evigt

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2002

Manuskript:
Anders Thomas Jensen, Susanne Bier

Producere:
Vibeke Windeløv
Jonas Frederiksen

Fotograf:
Morten Søborg

Klipper:
Pernille Bech Christensen
Thomas Krag

Komponist:
Jesper Winge Leisner
Ivory

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Egmont Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(558 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
19-04-05:
Susanne Bier i spidsen for film-kanon
24-03-05:
Flinth og Villum Jensen lukker dogme-serien
01-03-05:
Susanne Bier efter brylluppet
09-08-04:
Biers Brødre til Toronto og San Sebastian
14-07-04:
Susanne Bier til top-festival
09-01-04:
Sonja Richter Shooting Star i Berlin
10-11-03:
Connie Nielsen i Bier-film
27-08-03:
Arven i konkurrence i San Sebastian
07-07-03:
Boes Reconstruction til USA
12-06-03:
Ridder Mads laver film med Bruckheimer
24-05-03:
Ungdomspris til Boes Reconstruction i Cannes
13-05-03:
København klar til ny filmfestival
28-03-03:
Danske film i Rom
06-03-03:
Wilbur klar til selvmord i USA
03-03-03:
Bodil uden overraskelser
03-02-03:
Steen scorede en Robert til hver hånd
24-01-03:
Paprika Steen får støtte til instruktørdebut
13-01-03:
Årets Bodil-nomineringer offentliggjort
10-01-03:
Årets Robert-nomineringer offentliggjort
05-12-02:
Dansk filminvasion i Sundance
19-11-02:
Almodóvar overhalet i Oscar-kapløbet
30-10-02:
Elsker dig for evigt indstillet til Oscar-nominering
14-10-02:
Stærkt felt konkurrerer om Nordisk Råds første filmpris
16-09-02:
Cronenberg fik hjemmebane-revanche i Toronto
10-09-02:
Opfordring fra dogme-brødrene
09-09-02:
Nordamerika tager godt imod Susanne Bier film
06-09-02:
Dogmesekretariatet lukkes
27-08-02:
Biers dogmefilm på festivalturne
 
Anmeldelser:
01-03-11:
Hævnen
21-07-10:
Kvinden der drømte om en mand
07-04-10:
Applaus
03-03-09:
Kandidaten
30-08-06:
Efter brylluppet
17-01-05:
Brødre
03-03-04:
Rembrandt
30-07-03:
Se til venstre der er en svensker
21-03-03:
De grønne slagtere
27-09-02:
OKAY
15-04-02:
En kort en lang
14-11-01:
Et rigtigt menneske
06-06-01:
Hånden på hjertet
 
Artikler:
26-03-04:
Premiereinterview: Paprika Steen
19-03-03:
Premiereinterview: Anders Thomas Jensen
30-10-00:
Anders Thomas Jensen: I instruktørstolen
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
4:3 Full Frame, 1,33:1

Lyd:
Dolby 1.0

Ekstra materiale:
Elsker dig for evigt til filmfestival i San Sebastian (featurette), Optagelse af pressekonferencen i San Sebastian, Kommentarspor (ved Susanne Bier, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Paprika Steen og Vibeke Windeløv), Slettede scener med Susanne Biers kommentarer, Klip fra ZULU Awards, Musik fra soundtracket ('Counting down', 'Naked Sleep', 'Open your heart' og 'I Wanna Hurt You' (Extended Club Remix Version)), Trailer, teasers, biografier, plakatforslag, still-billeder
Elsker dig for evigt

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:108 minutter
Instruktør:Susanne Bier
 
Anmeldelsesdato:26-02-2003
Medvirkende:Som:
Sonja RichterCecilie
Nikolaj Lie KaasJoachim
Mads MikkelsenNiels
Paprika SteenMarie
Stine BjerregaardStine
Birthe NeumannHanne
Se komplet creditliste her

Dogmepunktum
 
Mads Mikkelsen som utro og midtpunkt i et trekantsdrama (som i En kort en lang), Paprika Steen som forrådt hustru (som i OKAY), et dramatisk trafikuheld som sætter handlingen i gang (som i Et rigtigt menneske). Lighedspunkterne mellem Susanne Biers dogmefilm og den største del af de seneste års danske voksenspillefilm er næsten provokerende mange, og der er flere af dem. Bier har lavet endnu en film om thirtysomething-generationen, som har været brændstof for over halvdelen af de danske film siden Bier selv var med til at starte festen med Den eneste ene i 1999.

Formfuldent manuskript
Selvom man i store træk kender historierne, kan filmen dog hverken kaldes kedelig eller ligegyldig. Det skyldes først og fremmest fornemme præstationer fra en række af landets stærkeste skuespillere, og et formfuldent manuskript af Anders Thomas Jensen. I filmens indledende trafikuheld bliver de unge elskende Cecilie og Joachim revet fra hinanden. Joachim, der spilles af Nikolaj Lie Kaas, ender på hospitalet, lam fra halsen og nedefter. Vreden vokser hurtigt, og han afskriver enhver form for medlidenhed fra sin kærestes side. Cecilie, der spilles af spillefilmdebutanten Sonja Richter i et bragende gennembrud, er ude af sig selv, men finder trøst hos lægen Niels (Mads Mikkelsen), hvis kone Marie (Paprika Steen) var hende, der kørte Joachim ned.
Marie og Niels lever nogenlunde lykkeligt sammen med deres tre børn. Men da Niels’ næstekærlighed pludselig udvikler sig til en hovedkulds forelskelse, som Cecilie midt i sin sorg gengælder, begynder det at knage. Til sidst må Niels naturligvis vælge side.
Man ved, at Cecilie trænger til at blive trøstet, og man ved, at Niels trænger til noget lir, efter at konen har født dem tre børn, og trædemøllen er begyndt at rotere mere og mere monotont. Det er bestemt ikke overraskelser på den konto, man skal forvente af filmen. Til gengæld kan man roligt skrue forventningerne op til måden, hvorpå det hele udspiller sig.

Fine personskildringer
Bortset fra enkelte steder, hvor man mærke det 'Anders Thomas Jensen'ske touch tale tydeligere end karaktererne – ikke mindst i Kaas' bitre brægen fra hospitalssengen - er filmen nemlig en fin tour de force i personskildringer. Sonja Richter brænder rent igennem som den omkring 23-årige skønhed, der på en gang er forelsket og vil gøre alt for sin ’Romeo’, og på den anden side også er bevidst om sig selv og sit behov for omsorg. Mads Mikkelsen perfektionerer sin rolle som manden i midten fra En kort en lang og spiller vidunderligt afdæmpet som den pligtopfyldende læge Niels, der på en gang vil gøre det rigtige og også gerne have plads til sig selv. De to hovedroller bliver forbilledligt fulgt op af stærke præstationer af bl.a. Paprika Steen, Niels Olsen og – endnu engang – Birthe Neuman.

Regler er til for at blive brudt
Nogle gamle ord siger, at regler er til for at blive brudt. Og det er måske ligeså meget det, som det er kyskhedsløftet, der har været Susanne Biers overordnede dogme for filmen. I hvert fald er der snydt helt åbenlyst med brugen af musik i filmen (fremragende musik, i øvrigt!). Det er også svært at se, hvor Bier har prioriteret øjeblikket over helheden. I hvert fald er filmen helt igennem helstøbt, og det mest på grund af det præcise manuskript, som lader de dramatiske og følelsesmæssige kurver sno sig præcist efter bogen.
Det skal dog også siges, at filmen med sin usentimentale tone, sine steder ganske gribende historie og befriende åbne slutning lægger sig mere til de øvrige dogmefilms side, end til Susanne Biers tidligere værker. Derfor skal der også være plads til den indrømmelse, at min på forhånd fordomsfulde bekymring om, at Susanne Bier ikke kan lave andet end pjat, er blevet gjort til skamme. Filmen er et kunstnerisk come back efter det noget klæge svenske håndarbejde Hånden på hjertet.

Dogmebølgen overhalet
Elsker dig for evigt er på den ene side en rigtig dogmefilm med rystet kamera, intenst spil og en alvorlig historie sikkert forankret i samtiden, men man oplever også på flere måder dogmebølgen ebbe ud med filmen, eller i hvert fald, at den er smeltet sammen med dansk gennemsnitsfilm.
Udefra set virker filmen mest af alt som betegnende for Dogme95’s succes. Man ville vende tilbage til virkeligheden og søge sandheden og ægtheden i processen. At det nu viser sig i ligeså høj grad at lykkes for andre uden kyskhedsløfter må siges at være glimrende.
 
DVD-vurdering
Kommentarsporet, hvor det er lykkes Susanne Bier at agere moderator for et væld af spændende oplysninger om filmen og arbejdet med den fra både hende selv, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Sonja Richter, Paprika Steen og producer Vibeke Windeløv, er det bedste ved DVD-udgivelsen.

Og der er flere velkomne indslag til både fans og almindeligt filminteresserede. Blandt godbidderne findes en kort featurette om filmholdets deltagelse i hovedkonkurrencen ved filmfestivalen i San Sebastian i Spanien i efteråret 2002, efterfulgt af optagelser af hele pressekonferencen i forbindelsen med visningen af filmen. Det er et spændende kig bag festivalfacaden. Og det er interessant at høre, hvordan de udenlandske journalister tog imod filmen, og dejligt at opleve Susanne Bier åbne helt op for arbejdet med den.

Det gør hun også med kommentarerne til de fire slettede scener. Her er blandt andet en utrolig stærk scene, hvor Niels (Mikkelsen) besøger Joakim (Lie Kaas) på hospitalet for at bede ham give slip på Cæcilie.
Småtingene er der heller ikke sparet på. På skiven finder man også 48 still-billeder fra optagelserne, 10 alternative plakatforslag og biografier over de medvirkende og folkene bag.

Også det omdiskuterede soundtrack er repræsenteret i ekstramaterialet. Blandt de fire numre kan man finde 'I Wanna Hurt You' i et specielt 'club remix', der ikke er udgivet andre steder.
Det stadigt stående spørgsmål om omgangen med musikken og dogmereglerne får Susanne Bier dog aldrig rigtigt forklaret som andet end et fortolkningsspørgsmål.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (15 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Moviestar
25-7-2011 00:55
Fuck, jeg ville gerne se den man! det er nogle vilde scener i trailerne i hvert fald!

Frederikke
16-1-2011 16:42
Det er en fantastisk film, som man kan se igen og igen!
Utrolig godt skuespil!
Er det nogen som ved hvilken kunstner Cecilie (Sonja Richter) lytter til igennem hele filmen over sin walkman?
På forhånd tak.


Stine
12-5-2010 16:40
Filmen er super god og god til at analysere, den har hvad der skal til for at man gider at se den. jeg elsker skuespillerne og de gør et rigtgi godt stykke arbejde for at man ikke falde i søvn, da det er en dogme film.

Paris
27-1-2008 07:28
i absolutely enjoyed this film. every minute of it was lovely and deep and i have not watched a movie as entertaining as elsker dig for evigt in a very long time!! 5 stars for the entire crew involved- job well done!

Sara
30-10-2007 12:30
En herlig film som sætter en masse tanker i gang. Samtidig gør genren at man lever sig ind i handlingen på et helt andet plan, lige som det er virkelighed og det sker her og nu. Dogmefilm får en til at føle sig som en flue på væggen.

Desuden er skuespillet fantastisk!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hedi20/4
Creative Control20/4
The Edge of Seventeen20/4
Du forsvinder20/4
Fast & Furious 813/4
The Handmaiden12/4
Chevalier6/4
Dengang i maj6/4
Dyrene i Hakkebakkeskoven6/4
Boss Baby6/4
Flere bio-anmeldelser
 
Allied10/4
Fantastiske skabninger... og hvor de findes31/3
The Accountant27/3
Doctor Strange21/3
Trolls20/3
Inferno7/3
Jack Reacher: Never Go Back6/3
Storkene28/2
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor ender filmen Point Break?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google