CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Signs

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2002

Manuskript:
M. Night Shyamalan

Producere:
Frank Marshall
Sam Mercer
M. Night Shyamalan

Fotograf:
Tak Fujimoto

Klipper:
Barbara Tulliver

Komponist:
James Newton Howard

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Walt Disney Studios Motion Pictures

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(158 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
29-03-05:
Shyamalan laver havfruefilm
01-07-04:
Braveheart With a Bra
28-06-04:
Mel Gibsons liv på tv-serie
24-09-03:
Mel Gibson på motorcykel med mongoler
17-07-03:
Shyamalan hyrer Brody
22-05-03:
Shyamalans kostumedrama
13-01-03:
USAs favoritter
11-12-02:
Mel Gibson i ny Mad Max
23-09-02:
Mel Gibsons vovestykke
03-09-02:
Signs med Big Fat Greek i ryggen
26-08-02:
Signs slår XXX
05-08-02:
Signs indtager toppen
04-03-02:
Gibson indtager førstepladsen
08-09-01:
Phoenix filmer med Gibson & Shyamalan
04-07-01:
Indy langt borte
22-05-01:
Mel Gibson i ny Shyamalan film
22-02-01:
Den tolvte sans?
07-02-01:
Flere stjerner til Vinterberg
18-01-01:
Mel Gibson har succes i hjemlandet
 
Anmeldelser:
26-06-17:
Split
19-08-10:
Luftens sidste mester
21-10-08:
The Happening
25-01-07:
Lady in the Water
26-01-05:
The Village
06-09-04:
The Passion of the Christ
10-02-04:
Buffalo Soldiers
23-06-03:
Manden uden ansigt
23-10-02:
We Were Soldiers
03-10-01:
What Women Want
22-08-01:
Unbreakable
11-06-01:
The Yards
10-01-01:
The Patriot
21-08-00:
Clay Pigeons
25-07-00:
Den sjette sans
 
Artikler:
01-09-02:
Premiereportræt: Mel Gibson
29-08-02:
Premiereportræt: M. Night Shyamalan
 

Læs også...
I temaet Shyamalans landsby:
 
Premiereinterview: Bryce Dallas Howard
The Village
Unbreakable
Den sjette sans
Shyamalans skriver om skibbruden dreng og vilde dyr
Shyamalans kostumedrama

DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85-1 Anamorphic WideScreen

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Adskillige dokumentarprogrammer om de forskellige dele af produktionen af Signs, slettede scener, storyboardsammenligning (multi-angle), klip fra Nights første monsterfilm
Signs

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Sci-fi, Thriller
Varighed:102 minutter
Instruktør:M. Night Shyamalan
 
Anmeldelsesdato:26-02-2003
Medvirkende:Som:
Mel GibsonGraham Hess
Joaquin PhoenixMerrill Hess
Rory CulkinMorgan Hess
Abigail BreslinBo Hess
Cherry JonesCaroline Paski
M. Night ShyamalanRay Reddy

Lad tegnene lede vejen
 
Tegnene er overalt i M. Night Shyamalans seneste film Signs, og omkring dem skaber instruktøren en tæt og ofte klaustrofobisk gyser, som nok handler om rumvæsner og den større sammenhæng, men som leverer sine meste kontante og effektive, når den blot koncentrerer sig om den nære uhygge.

En ny tilgang
At lave en ny film om en invasion fra rummet lyder umiddelbart som en fortærsket idé, men ikke overraskende har det selvlærte instruktørtalent, M. Night Shyamalan, et regulært bud på en film i genren, som ikke ligner noget, man har set før. Ganske som superheltegenren knapt nok kunne genkende sig selv i hans Unbreakable, har invasionsfilmen nu fået en sær fætter, som føles tættere på en billig, velkonstrueret gyser. Og som bindemiddel tillader den selvsikre instruktør sig endda at komme med en ganske håndfast tolkning, som nok skurrer i et sæt danske ører, der ikke havde forventet, at biografturen skulle udvikle sig til en regulær prædiken.

Et tegn fra himlen
Men tilbage til filmens kerne. Langt ude på landet i Pennsylvania bor Graham Hess (Mel Gibson), en tidligere præst, som opgav sit kald og lagde troen på hylden, da konen blev dræbt i et forfærdeligt biluheld, der også involverede naboen (instruktøren i en ret stor rolle). Grahams lillebror (Joaquin Phoenix) flytter efter ulykken ud på gården, hvor han hjælper med at passe de to børn og de mange majsmarker, som omkrandser stuehuset og isolerer den lille familie fra omverdenen. En dag opdager Graham noget mystisk – en stor korncirkel er opstået på hans mark og har lagt kornet ned i et spektakulært mønster, måske drengestreger, måske et tegn, men snart bliver selv de værste mistanker gjort til skamme. TV-transmissionerne fra resten af kloden varsler, at de fremmede er ankommet, og så begynder nedtællingen ellers til dommedag.

Mesterligt kontrolleret
Men i stedet for kulørt eftermiddagsunderholdning i bedste Independence Day-stil, som Signs et kort øjeblik har muligheden for at blive, så lukker filmen sig om sig selv og det lille hus midt i majsmarkerne, og i stedet for grandiose optrin med grønne mænd i hobetal fokuserer Signs på den stille uhygge, mens de fremmede langsomt rykker tættere på huset og den forsvarsløse familie. I disse scener er Shyamalan mesterlig i sine virkemidler. Han reducerer filmsproget til et minimum, husker den berømte Spielberg-lektie fra Dødens gab om at man skal gemme monstereret til sidst, lader skuespillerne nøjes med at reagere på lyde, bevægelser og lysglimt og udvælger sine kameravinkler, så publikums fantasi får frit løb. Hele filmværket drives med sand virtuositet, godt hjulpet af fotografen Tak Fujimoto og James Newton Howards effektive musik.

'Cause I'm a Believer
Mere problematisk i denne anmelders øjne er filmens ret enøjede tematik, for en Shyamalan-film er naturligvis ikke blot rendyrket underholdning. Hurtigt bliver filmens holdepunkt spørgsmålet om, hvorvidt alt omkring os i virkeligheden er bestemt af en højere magt. Er vores handlinger blot planlagte skridt, som fører os frem til et givet mål, eller har vi mulighed for at blande os i vores egen skæbne? Da Shyamalan afslutningsvis lægger de sidste brikker på plads for os, så vi indser den store sammenhæng – et fast varemærke i hans film – står det klart for os, hvor han selv befinder sig. Om man som publikum er lige så konsekvent i sin tro på en større mening i selv de mest uforståelige hændelser, som vi mennesker bliver udsat for i løbet af et liv, må være op til en selv, men at benægte Signs en umiddelbar underholdningsværdi og undlade at respektere dens stringente filmsprog på den baggrund, vil være for billigt.
 
DVD-vurdering
Signs-dvd'en rummer en række ganske interessante programmer, der går bag om forskellige dele af produktionen. Der er efterhånden en tradition for, at dvd-udgivelserne af Shyamalans film går grundigt til værks, og det fremgår tydeligt, at alle aspekter af filmproduktionen har været nøje overvejet. De slettede scener mangler overraskende nok de par kommentarer fra instruktøren, der kunne have løftet dem til noget mere interessant, mens storyboardsammenligningen mest er sjov, fordi den udnytter multi-angle-funktionen på dvd-afspilleren.

Som pudsigt kuriosum får vi et ganske kort klip fra Shyamalans første monsterfilm, som han lavede, da han var ganske ung. Han er ikke selv begejstret for resultatet, men sjovt nok kan man sagtens se hans talent for at skræmme midt i det ubehjælpsomme hjemmevideoklip.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (21 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
signs
15-8-2007 15:25
signs betyder "skilte" eller "tegn"

Ja hej (:
15-8-2007 15:14
hvad betyder signs :I ..

Johnny Pepperoni
2-11-2006 17:19
Dummere aliens er aldrig blevet vist på film.

Marie
2-11-2006 16:18
Jeg syntes filmen var rigtig god, og spændene. XD Jeg så filmen via en engelsk opgave. Men jeg kan klart anbefalde andre til at se den, for i fortryder ikke.

Janne
30-5-2006 20:21
Syntes virkelig filmen er god.
Meget godt fundet på.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Ud fra hvilken brændende by redder Clark Gable Vivien Leigh i Borte med Blæsten?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google