CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
La ville est tranquille

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Robert Guédiguian, Jean-Louis Milesi

Producere:
Robert Guédiguian
Michel Saint-Jean
Gilles Sandoz

Fotograf:
Bernard Cavalié

Klipper:
Bernard Sasia

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Gloria Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(7 stemmer)

Links
Officielt website (p&aring

Læs også...
Nyheder:
27-12-04:
Berlin annoncerer juryformand og første konkurrencefilm
06-05-03:
Guédiguian laver biografisk film om Mitterand
 
Anmeldelser:
07-11-12:
Kilimanjaros sne
16-04-07:
Broderier
20-05-03:
All or Nothing
21-02-03:
The Navigators
07-01-02:
Human Resources
18-06-01:
Bænken
 
Artikler:
13-06-12:
Premiereinterview: Robert Guédiguian
15-03-01:
Portræt: Ken Loach
30-10-00:
Rundt om Bænkens instruktør
 


Byen er stille

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:133 minutter
Instruktør:Robert Gu√©diguian
 
Premieredato:11-04-2003
Medvirkende:Som:
Ariane AscarideMichèle
Jean-Pierre DarroussinPaul
Gérard MeylanGérard
Christine Br√ľcherViviane Froment
Jacques PieillerYves Froment
Alexandre OgouAbderramane
Se komplet creditliste her

Mennesker i Marseille
 
Billedet af byen er stille i betragtning af hvor megen ydre dramatik, den franske instruktør Robert Gu√©diguian kunne have valgt at fokusere på i sin ensemble-fortælling fra hjembyen, havne- og millionbyen Marseille. Byen, der sprudler af fremmedhad, arbejdsløshed, vold, korruption, kriminalitet og stofmisbrug, er i stedet blevet rammen om rolige, realistiske og nænsomt sammenvævede portrætter af en række mennesker på hver deres vej i livet. Som tilskueren, er byen det tavse vidne, der kan følge og føle med karaktererne, men intet stille op.
I bedste socialrealistiske tradition, i familie med bl.a. landsmanden Laurent Cantet, briterne Ken Loach og Mike Leigh og også danske Per Fly, finder Gu√©diguian store fortællinger i det små og det uventede. Baggrunden er hverdagen og virkeligheden, men de personlige kampe, sejrene og nederlagene er mindst ligeså intense og gribende som i Hollywoods drømmeland.


Copyright:
Gloria Film
Trøstesløse Marseille
I en af de trøstesløse lejligheder i Marseille, der - hvis ikke det var for middelhavstemperaturen - næsten kunne forveksles med dem i Kieslowkis Dekalog, møder vi Mich√©le, der arbejder om natten og bruger dagen på at tage sig af sit barnebarn og sin narkoman-datter, mens hendes arbejdsløse, fremmedfjendske og generelt forsmåede mand drikker sig fuld og skælder ud.
Da datterens misbrug bliver så omfattende, at hun ikke engang kan fortsætte med at tjene penge ved at lægge krop til kvarterets mænd, tager Mich√©le fat med det sidste hun har. Hun kontakter sin ungdomskæreste, den desillusionerede bar-ejer G√©rard, der udover muligheden for at skaffe Mich√©le heroin til sin datters forbrug, har endnu mere fatale kontakter til underverdenen.

Terningerne er ikke kastede
Vi møder også 'afro-franskmanden' Abderramane (der som karakter selv har en lidt for tykt lag af politisk korrekthed), der netop er blevet løsladt og er klar til et nyt liv. Han kontakter sin tidligere musiklærer, der som en af de få har set hans talent. Hun savner til gengæld gnisten i ægteskabet med sin patetisk konservative venstrefløjsintellektuelle mand, der mener at terningerne for længst er kastede. Men terningerne er ikke kastede, og det er et af de centrale temaer i filmen. Nok ser det sort ud for de fleste, men de færreste er handlingslammede. Også den nyligt fratrådte værftsarbejder Paul, er fast besluttet på at gøre noget ved sin situation. Han kan leve med sine tidligere kollegers beskyldninger for skruebrækkeri, fordi han har købt en bil på afbetaling og nu er klar til køre taxa.
Heller ikke Paul slipper med lykken i behold. Det er der nærmest ingen i filmen der gør. Det interessante er imidlertid, den livsgnist man bliver præsenteret for, og den naturlighed, hvormed karaktererne træffer nogle af deres livs sværeste beslutninger.

Værdigheden i elendigheden
Gu√©diguian har selv skrevet manuskriptet sammen med sin faste medforfatter Jean-Louis Milesi, som også var med på Marius et Jeannette (1997) - den eneste af hans tidligere film, der har været i de danske biografer. Og det er netop den største styrke ved filmen, at Gu√©diguian både gennem historien og instruktionen forsyner karaktererne med en stærk aura af værdighed. At Mich√©le - der i øvrigt i høj grad også lever på Ariane Ascarides brændende præstation - vælger at ofre det sidste hun har for sin datters misbrug, er ikke et udtryk for dumhed, men et udtryk for stort mod og for at hun gør, hvad hun kan.
De let svævende sammenhænge mellem karaktererne, gør at man aldrig er helt sikker på, hvor filmen tager √©n hen, men de stærke skuespillerpræstationer, der præger hele galleriet sikrer, at man bare kan lade sig rive med. Få gange bryder Gu√©diguian med den nænsomt afdæmpede realisme, og lader lyse minder og en snært af drømme træde frem, mens Janis Joplins skærende stemme lider på lydsiden. Det lyser op i det dystre gruppe-portræt, men det er først og fremmest Gu√©diguians evne til at se værdigheden i elendigheden og det store i det små, der filmen til en stærk oplevelse.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er Woody Allens rigtige navn?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
SÝg pŚ Google