CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Bagland

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2003

Manuskript:
Kim Leona baseret på ide af Janus Nabil Bakrawi

Producere:
Birgitte Hald
Bo Ehrhardt

Fotograf:
Manuel Alberto Claro

Klipper:
Åsa Mossberg

Komponist:
Lars Daniel Terkelsen

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(234 stemmer)

Links
Filmens website

Læs også...
Nyheder:
18-02-05:
Bagland-instruktør laver næste film i Sverige
22-11-04:
Finland og Argentina priser danske film
11-10-04:
Paw Henriksen og Bo Larsen i røverroller
02-02-04:
Arven toppede hos Robert
09-01-04:
Sonja Richter Shooting Star i Berlin
12-12-03:
2 ryk til Berlin
01-12-03:
Bagland udvalgt til Berlin
20-08-03:
Vindere på Copenhagen International Film Festival
 
Anmeldelser:
03-02-10:
Se min kjole
15-01-07:
Råzone
05-01-07:
Knallhart
07-04-04:
2 ryk og en aflevering
05-08-03:
Midsommer
 
Artikler:
03-02-04:
Berlin '04: Europæisk dominans
20-08-03:
CIFF 2003: Klar til prisuddeling
17-08-01:
Odense Film Festival 2001: Vinderne
28-11-00:
Børnedokumentarfestival
 


Bagland

Anmeldt af:Jesper Vestergaard
Genre:Drama
Varighed:81 minutter
Instruktør:Anders Gustafsson
 
Premieredato:25-12-2003
Medvirkende:Som:
Stephanie LeonMille
Nickolas DufourKenny
Christopher LæssøSami
Sofie HelqvistAnja
Marco GrimnitzThomas
Sarah BobergMilles mor
Se komplet creditliste her

Eksistentielt krydsfelt
 
2003 blev året, hvor de mere seriøse ungdomsfilm vendte tilbage til biograflærrederne. Først var det, i foråret, filmen Midsommer, der måske ikke var årets mest geniale gyser, men som i hvert fald havde tonen til at tage det unge publikum med storm. I efteråret blev den fulgt op med det følsomme gymnasienostalgiske ungdomsdrama 2 ryk og en aflevering, og at dansk ungdomsfilm kan være andet end Anja, Viktor, letkøbte temaer og overfladiske livsstilsbeskrivelser, kan man endegyldigt forsikre sig om med Anders Gustafssons spillefilmsdebut Bagland.

Velkommen til vestegnen
Copyright:
Nordisk Film, Foto: Erik Aavatsmark
Vestegnen
Her er nemlig tale om et vaskeægte socialrealistisk drama. Historien, der er skrevet af Kim Leona efter ide af Janus Nabil Bakrawi, handler om den 16-årige pige Mille, der bor på en ungdomspension et sted på den københavnske vestegn. Da hendes småbrutale kæreste Kenny får en lejlighed af kommunen, flytter hun med. Men inden flytningen møder Mille også den charmerende rapper Sami, der både er kreativ, følsom og ambitiøs, og der går ikke længe, før hun falder alvorligt for ham. Mens Kenny sumper som arbejdsløs, og hurtigt får lavet både hashhule og playstationbule ud af deres lejlighed, ser Mille Sami i smug. Først da det kommer til det endelige opgør, stiller Kenny sig på benene. I baggrunden rasler også Milles alkoholiserede og ubehjælpsomme mor som et skelet i skabet.

Det bedste frem i skuespillerne
Man mærker, at målgruppen har været i betragtning, og Milles grundlæggende valg mellem hvad der i første omgang ligner elendigheden og drømmen, får da heller ikke helt de nuancer med på vejen, man ville forlange, hvis ikke filmen talte så direkte til teenagepublikummet. Men målgruppe eller ej, så er det en både stærk og koncentreret historie, der ruller over lærredet på cirka 80 minutter, og Gustafsson har formået både at stille skarpt på det væsentlige og at få det bedste frem i skuespillerne. Selvom filmen indimellem strejfer det sentimentale og musikken lige hjælper følelserne lovlig meget på vej, så er der tale om en helt igennem stilsikker debutfilm, hvor der ikke kan sættes en finger på troværdigheden i miljøskildringen.
Skuespillerpræstationerne er blændende over stort set hele linien. Den unge og forholdsvis uerfarne Stephanie Leòn spiller rollen som Mille, som havde hun været der selv, og hun tager sin rolle med helt ud hvor det gør ondt uden at tøve et sekund. Også rollerne som Kenny, og de to venner Dennis og Anja, som spilles af hhv. Nickolas Dufour, Paw Henriksen og Sofie Helqvist, rammer helt og aldeles plet.

Det bedste ved filmen er dens stærkt troværdige miljøskildring og de troværdige karakterer. Man mærker instruktørens stærke sociale engagement, og selvom den grundlæggende ikke fortæller meget andet end en simpel historie om en ung pige i et eksistentielt krydsfelt, så gør den det på stærkt bevægende vis.

Mille i midten mellem Kenny og Sami.
Copyright:
Nordisk Film, Foto: Erik Aavatsmark
Filmen har premiere landet over den 25. december 2003.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (18 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
det smager af pik
12-12-2011 08:40
meh

No-yes
23-2-2009 22:13
Filmen er god men jeg har set filme der er 1000 gange bedre.. såå....
Men jeg ku li slutning hvor mille går sin vej og efterlader sin kærester... Men håber virkelige hun rødder lidt op i sit liv og holder sig langt væk fra hash og alkohol for det gør hendes liv ik en skid bedre. (Hun ender bare som sin mor)

mogens
21-4-2008 14:51
den her film er den mest nereden film jeg har set de sidste to år man,den sutter kraftedme da forgroft! det ren prykisk terror at sætte en klasse med 40 elever til at se den. eller det er ligemeget de ser den nok ikke de sover sgu ...

pixi
21-4-2008 14:50
fuck man den sutter.´-herre nederen film, overhovedet ik noget værd!!! XD<3

musen
1-5-2007 19:18
bagland er en utrolig god dansk film som viser virkeligheden på mang måder eg det er godt lavet. det eneste problem er aldersgrænsen tilladt fra 11 år. det synes jeg bestemt ikke er i ordende hvor rart er det for børn på 11 år at se en få så mange tæsk som kenny og en albue i øjet. og så er der de grimme ord ,jeg smadre dig, du er en so, og kenny kalder sami et sort svin. så hvis man er 11 år og vil se filmen bør ens forældre være i nærheden. men husk fordi jeg synes det behøver det ikke betyde at andre skal synes det samme


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har skrevet romanen 'Vor mand i Havana', som blev en klassiker med Alec Guiness i hovedrollen?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google