CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
La Gabbianella e il gatto

Produktionsland:
Italien

Produktionsår:
1998

Manuskript:
Enzo D'Alò, Umberto Marino baseret på roman af Luis Sepúlveda

Producere:
Rita Cecchi Gori
Vittorio Cecchi Gori

Fotograf:


Klipper:
Rita Rossi

Komponist:
David Rhodes

Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(18 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
08-03-02:
Den gamle mand der læste kærlighedsromaner
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.33-1, 16:9

Lyd:
Dolby Digital 2.0

Ekstra materiale:
Dialog på dansk, svensk, finsk og engelsk
Superkatten Zorba

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Animation, Børnefilm
Varighed:80 minutter
Instruktør:Enzo D'Alò
 
Anmeldelsesdato:03-02-2003
Medvirkende:Som:
Troels WaltherZorba
Dick KaysøObersten
Thomas MørkDiderot
Søren Hauch-FausbøllGopher
Asger ReherOverrotten
Henrik KofoedDigteren

De kloge dyr
 
Ganske som vort eget A-Film havde internationale ambitioner på vegne af deres hit-film Hjælp, jeg er en fisk, så tænkes der også store tanker ved andre europæiske tegneborde. I det italienske Laterna Magica var det forfatteren Luis Sépulvedas fortælling om ”Mågen og Katten, der lærte hende at flyve”, der pludselig gav selskabet mod på at satse stort. De havde opbygget et stort navn ved at producere animerede undervisningsfilm, reklamer etc., inden de i 1996 hittede med spillefilmen La Freccia Azzurra, som vi aldrig har set noget til i Danmark, og erfaringen med at skulle formulere entydige budskaber i animeret form træder klart igennem i Superkatten Zorba. Filmen er fra 1998, men først efter et vellykket besøg på den danske børnefilmfestival, BUSTER, så man potentialet i at få lavet en dansk version.

Et stort løfte
Egentlig er det en lidt uretfærdig titel, for Zorba er længe om at blive en ægte superkat, faktisk er det småklynkende kræ en af de mere ydmyge eksistenser i kredsen af gadekatte, som kæmper en evig kamp mod rotterne om at bevage kontrollen over havnen. Da en mågemor under et træk nordpå mod Færøerne dykker ned for at snuppe sig lidt aftensmad, bliver hun fanget af en oliepøl, som menneskelig stupiditet har forårsaget, og på et hængende hår når hun at baske i land og lægge sit æg hos Zorba. Den forundrede kat når at give mågen et løfte: at opforstre ungen og lære den at flyve.
En usædvanlig opgave for en kat, men trods deres hårde liv mod den stadig voksende og hidsige rottehær, vælger Zorba og hans kumpaner at passe på den lille mågepige, som får navnet Lucky. Men rotterne er i fuld gang med at lægge skumle planer, og de involverer i høj grad den nye 'kat', som de ikke helt kan finde hoved og hale på.

Fint makkerpar
Superkatten Zorba er et charmerende bekendtskab, hvor budskabet skæres så tydeligt ud, at selv ikke de mindste børn kommer i tvivl. Tempoet er mageligt og præget af en tro på, at alt ikke behøver foregå i Disney-studiernes frenetiske topfart. Dyrene ryster overbærende på hovedet af de dumme mennesker, og vi får endda at vide, at de sagtens kunne ”miave på menneskesporg”, hvis de ville, men de har valgt at lade være, fordi vi ikke ville kunne administrere den viden. Hvis man kan se bort fra de lidt firkantede formuleringer, så redder filmen meget på at byde på regulært charmerende personer, som nok skal hitte hos det yngre publikum. Lucky er en rigtig survivor, som nok tager svig og bedrag nært og græder en modig tåre, men som også har masser af mod på tilværelsen og Zorba er tilpas kluntet til at man nok skal både grine af og holde med på én gang.

Når mennesket alligevel kan bruges
Filmen spiller i en fornuftig 1½ time. Sangene bliver aldrig så overvældende eller umusikalske, at de føles irriterende. Det gør til gengæld en dum rammehistorie om en digter og hans datter, som bor i nabolaget. Den forvirrer langt mere end den gavner, og virker som et noget kikset forsøg på at ramme et bredere publikum. Men den fylder ikke så meget, at filmen generelt lider skade under det, og til slut kan man kun more sig over, at trods menneskets uendelige dumhed, så er det alligevel menneskenes leksikon, som biblioteks-katten slår op i, når man skal finde svaret på, hvordan man endegyldigt sætter rotterne skakmat!

Luis Sepúlveda, Enzo D'Alò
 
DVD-vurdering
Der er mulighed for at se filmen på dansk, svensk, finsk og engelsk - og det er faktisk en ganske fin mulighed, hvis man vil lade sine børn lægge øre til andre sprog - men ellers er der intet ekstramateriale.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
stinne
8-2-2005 10:57
jeg syntes den er sjov og sød jeg græd også lidt til slut selvom jeg har set den 13242423 gange er den skide god og jeg opdager hele tiden nye sjove,søde ting


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken dengang ukendt skuespiller brød igennem i Joel Schumachers Tigerland?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google