CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
The Cider House Rules

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
John Irving efter hans egen roman

Producere:
Richard N. Gladstein

Fotograf:
Oliver Stapleton

Klipper:
Lisa Churgin

Komponist:
Rachel Portman

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Scanbox

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(179 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
05-11-04:
Michael Caine indtager Cinemateket
18-06-04:
Hallström laver western med Hanks og Moore
12-12-03:
Hallström-film om pariser-par
06-08-02:
Maguire og Seabiscuit
03-07-02:
Nye folk til The Italian Job
28-06-02:
Caine, Duvall & Osment
30-05-02:
Charlize re-teamer med Wahlberg
20-02-02:
Hallström opgiver USA
17-01-02:
Flere omgange med Spider-Man og Gary Ross
22-10-01:
Spider-Man 2 en mulighed
05-07-01:
Caine og Close som ægtepar
 
Anmeldelser:
16-01-15:
Hundredefodsrejsen
05-07-06:
Casanova
09-05-06:
En ny dag i livet
04-07-05:
The Door in the Floor
08-12-04:
The Statement
07-04-04:
Seabiscuit
10-09-03:
The Quiet American
28-04-03:
The Dangerous Lives of Altar Boys
23-04-03:
Hva' så Gilbert Grape?
08-01-03:
Quicksand
08-01-03:
Last Orders
25-11-02:
Shiner
06-11-02:
Spider-Man
27-02-02:
California Suite
06-11-01:
Mænd af ære
24-09-01:
Chocolat
24-08-01:
Don's Plum
 
Artikler:
06-01-03:
Portræt: Michael Caine
 

Læs også...
I temaet Michael Caine:
 
Portræt: Michael Caine
Last Orders
Shiner
Quicksand
Gør Carter kold
California Suite

Æblemostreglementet

Anmeldt af:Kim Dorff Hansen
Genre:Drama
Varighed:131 minutter
Instruktør:Lasse Hallström
 
Premieredato:14-01-2000
Medvirkende:Som:
Tobey MaguireHomer Wells
Charlize TheronCandy
Michael CaineDr. Larch
Paul RuddWally Worthington
Jane AlexanderNurse Edna
Kathy BakerNurse Angela
Se komplet creditliste her

Skæve skæbner og våde øjne...
 
En filmatisering er en af de mest komplicerede og krævende opgaver for en instruktør. Hvordan får man grebet bogens ånd? Hvorledes skal 30 års detaljeret portrættering koges ned til 2 timer? Det siges, at et billede siger mere end 1000 ord. Men en bog kan ofte sige mere end 1000 film...
Det er svenske Lasse Hallström, som modigt kaster sig over opgaven i filmatiseringen af John Irvings Æblemostreglementet. John Irving er en af de mest populære, nulevende, amerikanske forfattere, som tidligere er blevet filmatiseret 2 gange før (Hotel New Hampshire, Verden Ifølge Garp); begge med det tilfælles, at de via skæve personligheder bragte alvorlige moralske dilemmaer på bane.


Ikke en normal Irving-film
Æblemostreglementet er ikke helt så sprudlende og fuld af energi, som Irvings tidligere filmatiseringer – men til gengæld en mere helstøbt, alvorlig og underfundig beretning. Åbningsbilledet viser et lille børnehjem i Maine, USA. Beliggende i romantiske og idylliske omgivelser står det i stærk kontrast til de forældreløse børns armod, samt det faktum at 2. Verdenskrig raserer på den anden side af Atlanten.
Homer Wells (Tobey Maguire) er børnehjemmets ældste, og det er hans forvandling fra pligtopfyldende andenhånd for hjemmets leder, Dr. Larch (Michael Caine) til en eventyrlysten fri fugl, som vi følger igennem filmens godt og vel 2 timer.

2 dele
Filmens første del foregår udelukkende på børnehjemmet; her blænder Michael Caine op for en multifacetteret læge, der med et stærkt misbrug af æter og standhaftige meninger om abort fungerer som hjemmets beskyttende fader; en præstation, der senere skulle vise sig at være en Oscar værdig.
Homer står på kanten mellem barn og voksen og udfører mod sin personlige overbevisning assistance til de ofte blodige aborter. Men livet under børnehjemmets trygge kår syntes ikke længere nok til at stimulere ham – og da en soldat bringer sin gravide kæreste Candy (Charlize Theron) forbi, tager Homer springet med dem ud i den virkelige verden.
Dr. Larch prøver forgæves at holde på hvad han betragter som en søn – men Homers begejstring vil ingen ende tage, og han tager åbensindet imod et job som æbleplukker. Et liv blandt de sorte arbejdere med deres hårde tilværelse og en eksplosiv forelskelse i Candy lukker livets sluser op for Homer –og langsomt begynder han at finde sine egne moralske standpunkter og identitet.


Verden er ikke sort/hvid
Filmens behandling af abort er dens mest kontroversielle element set med amerikanske øjne – men rent fortællemæssigt er den store vidvinkel fokuseret fast på Homers udvikling. I sine beskyttede omgivelser har han fået et sæt af sort/hvide idealer, som han standhaftigt forsvarer – trods miljøets vidtfavnende udbud af nuancer.
Æblemostreglementet lever især i kraft af de omhyggeligt portrætterede personer, hver har de deres dilemmaer og svagheder. F.eks. ser man i æbleplukkernes leder, Mr. Rose (Delroy Lindo) filmens eneste potentielle skurk; brutalt og sygeligt fascineret af sin datter og samtidig beskyttende og venlig imod hende og andre. Et menneske, der med al god grund vækker afsky, men samtidig afstedkommer sympati og medlidenhed.

Pragtpræstationer
Både Charlize Theron som den tryghedssøgende, ubeslutsomme og overdådigt frodige Candy samt Tobey Maguieres vidunderligt underspillede Homer er så karismatisk dragende i deres roller, at deres præstation er svær at glemme. I de naturskønne omgivelser og den dragende og smukt fortalte historie gemmer der sig et budskab om at distingvere mellem meningsløse retningslinier og de regler, som ens sjæl og hjerte følger. Der bliver aldrig moraliseret, selv ikke når den hjertensgode Homer ikke ser andre udveje end at gøre, hvad han gennem hele filmen har været imod: At foretage en abort.
Irving modtog en Oscar for filmmanuskriptet, og sammen med Caines pragtspil, finder man i Æblemostreglementet en fantastisk varm film, der både rører og vedrører alle på tværs af alder og køn.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (10 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Amalie
12-2-2009 14:43
den er god, søvelig og sød.

Amalie
12-2-2009 14:42
jeg mener og sød

Amalie
12-2-2009 14:41
den er god, søvelig sød.

michaelw
21-12-2006 14:48
En fremragende film af lasse holmstrøm med toby mcguire og Michael Cain i topform en perle bladt alle de bedste amerikanske film der er blevet lavet.
Seks stjerner.

Laura
20-12-2006 18:03
Filmen er så god!
Læs bogen den er endnu bedre, John Irving er bare verdens bedste forfatter.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem har instrueret den ubetalelige 'mockumentary' This is Spinal Tap?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google